Teknikerler Birliği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı, 31 Aralık 2018 günü son bulan İmar Barışı hakkında basın açıklaması yayınladı.
İmar barışı başvurularında yapılan hatalar ile ilgili vatandaşları uyaran Kıranlı’nın açıklaması şu şekilde;
“Tapusuz yapıların sorununu ortadan kaldırmak için başlatılan İmar Barışı’na başvurular 31 Aralık’ta son bulacak. Henüz başvuru yapmayanların elini çabuk tutması gerekirken, yapı kayıt belgesini alanların da iskan ve tapu için işlem başlatması gerekiyor. İşte bu süreçte birçok başvurunun yanlış yapıldığı ortaya çıkıyor.
Türkiye genelinde şu ana kadar 9 milyon başvurunun alındığı imar barışı için son günlere girilirken, yetkililer başvuruları tamamlayanların birçok yanlış yaptığını söylüyorlar. Tapu alabilmeniz için yapı kayıt belgesinde doğru beyan vermiş olmanız şart.
Teknik bilgi, teknik eğitim gerektirmektedir. Vatandaşlarımızın teknik bilgiye sahip olması beklenemez. İmar barışında doğru beyan başvuru için teknik bilgi gerekmektedir. Teknik bilgiye sahibi olmayan hemşerilerimiz daha düşük bedel ödemek için yanlış beyanda bulunabildiği gibi işin ciddiyetinde olmayan yada beyana dayalı olduğu için kendilerinin sorumluluğu olmayan aracılık yapan kötü niyetli kişilerce yanlış beyan ile başvurular yapılıyor. Kimisi kullanmadığı alanı dahil etmiyor, kimisi müstakil evini köy evi gibi (Tarımsal amaçlı) gösteriyor, Kimisi de emlak vergisini düşük ödediği için rayiç bedel üzerinden değil de o bilgilere göre başvuru yapıyor. Bu beyanlar yanlıştır, düzeltilmelidir. Yanlış beyan tespit edildiğinde, aldığınız yapı kayıt belgesinin iptali söz konusu olabileceği gibi ödediğiniz para da yanabilir. Beyanınızı yine e-Devlet üzerinden düzeltebilirsiniz. Ek ödeme çıkarsa da bunu bankaya ödemeniz gerekiyor. Yeniden düzenlenen yapı kayıt belgesinde ‘Kişinin yanlış beyanından dolayı revize edilmiştir’ yazmaktadır.
İmar barışı başvurularında yapılan hatalar;
- Arsa tapulu ve kat irtifak tapulu binada tek bir bağımsız bölüm için yapılan başvuru yanlış olup aksi halde iskan-tapu alınamaz.
Doğrusu; Arsa tapulu ve kat irtifak tapulu binalarda tüm bina ve bağımsız bölümler için başvuru ve ödeme yapılır. Bina için yapı kayıt belgesi alınır.
- Kat mülkiyet tapulu binada tek bağımsız bölüm için alınmış yapı kayıt belgesi ile o bağımsız bölüm için tapu değişikliği yapılabilir.
Doğrusu; Kat mülkiyet tapulu binada tek bir bağımsız bölüm için yapı kayıt belgesi alınabilir ancak tapu değişikliği için tüm hak sahiplerinin imzası gerekir.
- İskanlı binanın mülkiyeti birden fazla kişiye ait iken binanın tamamı için yapılan tek başvuru yanlış.
Doğrusu; İskanlı binada tüm bina başvurusu yapabilmek için binanın sadece bir kişiye ait olması gerekir.
- Ada, pafta, parsel gibi bilgilerden bir tanesinin bile yanlış ya da eski olması yapı kayıt belgesinin iptaline ve iskan tapu alınamamasına yol açabilir.
Doğrusu; Binadaki konut ve işyeri sayısı, bina ve arsaya ait pafta, ada, parsel bilgisi, güncel adres bilgisi; bina arsasının güncel metrekare alan bilgisi, mevcut bina konut ve işyerleri için ayrı ayrı alan bilgisi güncel ve doğru olmalıdır.
- Sosyal donatı alanı olarak tescil edilmiş hazine ve belediye arazilerindeki kaçak yapılar için başvuru yapılamaz.
Doğrusu; Hazine ve belediye arazileri üzerindeki kaçak binalar tüm bina için başvuru yapıp belge alabilirler. Böylece bina sahibi idareden binanın bulunduğu arsayı satın alma hakkını elde etmiş olurlar.
Beyana dayalı olan imar başvurularında, Hemşerilerimizin mağduriyet yaşamamaları için başvuruları için resmi kurum ve kuruluşlardan alacakları belge ve bilgiler ile birlikte mutlaka teknik hizmet veren büro ya da kişilerden yardım almaları ileride yaşanabilecek ( Yapı Kayıt Belgesi iptali ile yatırılan paranın yanması ve yanlış beyandan hukuki işlemlere maruz kalma v.b.) istenmeyen mağduriyetlerin önüne geçilecektir.”