Vali Seddar Yavuz, sahipsiz sokak hayvanlarının korunması amacıyla bir genelge yayınladı.
Vali Seddar Yavuz imzasıyla, belediye başkanlıklarına ve ilgili kurumlara gönderilen genelgede, doğal hayatın ve sosyal yaşamın bir parçası olan sokak hayvanlarının rahat yaşamalarını sağlamak, onlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmaları, kamunun görev ve sorumlulukları arasında yer aldığı hatırlatıldı.
Sahipsiz ve başıboş hayvanların, trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğü, öğrenciler başta olmak üzere vatandaşları tedirgin ettiği belirtilen genelgede, sahipsiz ve başıboş hayvanlara yönelik alınması gereken tedbirler ifade edildi.
Vali Seddar Yavuz’un sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik genelgesi şöyle;
Sosyal yaşantının bir parçası olan hayvanların rahat yaşamalarını sağlamak, onlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmaları kamunun görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır.
Öte yandan sahipsiz hayvanlar trafik güvenliğini tehlikeye düşürerek kazalara sebebiyet vermekte ayrıca öğrenciler başta olmak üzere vatandaşlarımızı tedirgin eden sahipsiz hayvanlarla ilgili;
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun İlkeler başlıklı 4. maddesinin (j) fıkrasında; “Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır.”
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması başlıklı 6. maddesinde ise “…Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur.” denilmektedir.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin görev ve sorumlulukları başlıklı 7. maddesinin (m) fıkrasında; “Büyükşehir’in bütünlüğüne hizmet eden sosyal donatılar, bölge parkları, hayvanat bahçeleri, hayvan barınakları, kütüphane, müze, spor, dinlence, eğlence ve benzeri yerleri yapmak, yaptırmak, işletmek veya işlettirmek;…” hükmü bulunmaktadır.
Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin Belediyelerin alacağı tedbirler başlıklı 7. maddesinin (ç) fıkrasında; “Bölge ve mahallerindeki, özellikle köpekler ve kediler olmak üzere, sahipsiz hayvanların bakımları, aşılarının yapılması, işaretlenmesi ve kayıtlarının tutulmasının sağlanması, kısırlaştırılması, alındığı ortama geri bırakılması ve sahiplendirilmelerinin yapılması için hayvan geçici bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetlerde yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile belediye veteriner hekimlerinin koordinasyonunun sağlanmasıyla, …ilgili hususlarda gerekli tedbirleri alır.”,
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması başlıklı 20. maddesinin (a) fıkrasında; “Belediyelerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur.”,
Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakılması başlıklı 21. maddesinin (d) fıkrasında; “…Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.”,
Aynı yönetmeliğin Denetime İlişkin Usul ve Esasların Yetkili birim başlıklı 42. maddesinde ise; “5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa aittir. Bakanlık bu yetkisini gerektiğinde mahallin en büyük mülkî amirine devredebilir. Bakanlığın yetkisini devretmesi halinde, mahallin en büyük mülkî amiri il bünyesinde veya mevcut değilse başka illerden veya kurumlardan hayvanların korunması konusunda uzman personeli de denetim ile görevlendirebilir. Bakanlık, merkez teşkilatı ilgili birim personelini de denetim ile görevlendirebilir.” hükümleri bulunmaktadır.
Ayrıca 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun Valilerin hukuki durumları, görev ve yetkileri başlıklı 9. maddesinin (E) fıkrasında: “İlin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur.” denilmektedir.
Bu nedenle;
İlimizde bulunan sahipsiz hayvanlar ve hayvan barınakları ile ilgili yerel yönetimlerce anılan mevzuatlar çerçevesinde gerekli çalışmaların ivedilikle yapılmasını,
Mevcut hayvan barınaklarının mevzuatlarda belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı hususlarında gerekli denetimlerin yapılması için Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne gerekli talimatlar verilmiştir.
Bununla birlikte sahipsiz hayvanlarla ilgili görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen yetkililer hakkında gerekli idari ve adli işlemlerin yapılacağının bilinmesini önemle rica ederim.