eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Musa Kıranlı, Yerel Yönetim Adaylarına Seslendi

Musa Kıranlı, Yerel Yönetim Adaylarına Seslendi
29 Ocak 2019 - 15:42

Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği Musa Kıranlı, yaklaşan 2019 31 Mart Yerel yönetim seçimleri ve yerel yönetim adayları ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı;

“2019 31 Mart Yerel yönetim seçimleri adayları ile aday olacak her bir aday, Ordumuz ve diğer ilçelerimiz için bir şans olup, bu şansları iyi değerlendirmeliyiz. Yaklaşan yerel seçimler öncesi belediye başkanlığına, halka yerel bazda hizmet etmek için yola çıkan adayların çok önemli projeleri olduğundan emin olmakla birlikte bu da bizlerin nacizhane görüş ve önerilerimizdir…

Halkın ihtiyaçlarını en yakın gözle görebilen kurum yerel yönetimlerdir.

Belediye hizmetleri özelleştirilmekten ve rant aracı olarak görülmekten kurtarılmalı; belediyenin şirket, bölgenin pazar ve halkın müşteri olmadığı anlaşılmalı; yapılan ve yapılması gereken hizmetlerde kamu yararı ve sosyal belediyecilik anlayışı ön planda tutulmalı, siyasi kaygıdan uzak durabilen yöneticiler tarafından yönetilmelidir. Belediyeler halka aş veren değil iş imkânı sağlamak, istihdam amaçlı projeler geliştiren ve bu projeleri hayata geçiren kurumlar olmalıdır.

Belediyeler, kent planlamasının yapımında ve uygulama sürecinde, yerel halkın katılımı yanında Mühendis ve Mimarlar ile birlikte tüm teknik eğitimli kişilerin etkin katılımı ve desteğini almaya özen göstermelidir.

Düzgün kentleşmede her türlü plan ve projelerin yapılmasından uygulanmasına kadar geçen tüm aşamalarda ilgili meslek gurupları, meslek odaları karar alma ve denetim süreçlerine mutlaka katılmalı,  emekten ve halktan yana, toplumun ve kentin yararı yönünde adımlar atılmalıdır.

Çağdaş ve sağlıklı kentlere ulaşmak için yönetimlerinde katılımcı, sağlıklı çevre, sağlıklı kent, afetlere karşı koordinasyonu, kamu yararı odaklı demokratik kent planlaması içeren bir anlayışın genel olarak sahiplenmesi ile olanaklı olacaktır.

Engellilerin kent hayatına daha rahat katılabildiği, doğal ve kültürel mirasın korunabildiği, SİT alanlarının ranta dönüştürülmediği, kente karşı işlenen suçların takipsiz kalmayacağı bir kent yönetimi, demokratik bir yerel yönetim anlayışının hayata geçirilmesine tanıklık etmek dileğiyle herkesin kentine karşı işlenen suçlara karşı çıkmasını umuyoruz. Ordu’muzun, Ünye’mizin diğer ilçelerimizin,  bölgemizin kalkınma anahtarı ekoturizm, ekotarım’dır.

Çok kıymetli, donanımlı yerel yönetim adaylarımız; Günümüzde sadece teknolojiler ve makineler değil,  şehirler de dijitalleşiyor. Şehirlerin akıllanması için, önce dijitalleşmesi gerekiyor. Enerji, altyapı, trafik ve güvenlikle ilgili dataların belli bir akıl ve strateji ile yönetilmesi gibi… İlimizin Bilim + Teknoloji Üssü, turizm kenti, Sanayi bölgesi olması, modern yaşanabilir bir kent olması için akıllı ve dijital şehir uygulamaları doğrultusunda alt yapı yatırımları ve geleceğe dönük planlamalar yapılmalıdır.

Modern belediyeciliğin yeni rotası akıllı şehir uygulamalarıdır.

Nüfusun sürekli artmasıyla altyapı, güvenlik, sağlık, atık ve konut açığı gibi yeni sorunların ortaya çıktığı şehir hayatına çözüm bilgi teknolojilerine dayanan “akıllı” şehir yatırımlarıdır.

Şehrimizin geleceği ve topluma sürdürülebilir bir yaşam sağlamak için var olan yerel yönetimler, şehirleşme ve çevresel sorunlara yenilikçi çözümler üretmek için geleceği planlamak zorundadır. Enerji, güvenlik, ulaşım v.b. gibi yaşamımızı ilgilendiren alanlarda teknolojinin etkin kullanımı çok önemlidir.

Ülke genelinde çoğu illerimizde olduğu üzere ilimiz ve ilçelerimizde hali hazırda vatandaşlar belediyecilikle ilgili birçok işlemi çevrimiçi sistemler üzerinden yapabiliyor. Bu akıllı yerel yönetimler için umut vericidir.

Şehirlerin en önemli aktörleri olan yerel yönetimler, akıllı şehir uygulamalarıyla birlikte şehir hayatı ve yönetimi kolaylaşacaktır.

Örneğin; Akıllı kart ve uzaktan okuma teknolojileri vatandaşlara yönelik kamu hizmetlerini pratikleştirirken, kırtasiyeyi de ortadan kaldıracaktır. Şehrin tüm altyapısı eşzamanlı izlenerek, bir sorun oluştuğunda anlık müdahalelerde bulunulabilecek.

Güvenlik, sosyal hizmetler gibi, vatandaşlar için önemli hizmetler, veri temelli sistemler sayesinde etkin biçimde yönetilecektir. Örneğin bir kazada ambulansın, bir yangında itfaiyenin, bir asayiş sorununda polisin olay yerine yönlendirilmesi, gerçek zamanlı sistemler aracılığıyla gerçekleşecektir.

Akıllı şehir uygulamalarını kısaca tanımlamak gerekirse; şehirdeki altyapı hatlarını, ulaşım ağını, enerji ve su tesislerini, kamu binalarını ve diğer yaşam alanlarını bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak yönetip, sürdürülebilir ve daha yaşanabilir bir ortam yaratmaktır.

Trafik ışıklarının, köprülerin, tünellerin o anki yoğunluğa göre yönetilmesi, suyun ve enerjinin gerek özel gerekse kamusal alanda mümkün olduğunca verimli kullanılması, atıkların en yüksek yüzdeyle geri dönüşüme kazandırılması, güvenlik ve acil durum yönetiminde en hızlı ve etkin şekilde müdahale vb. pek çok konuda akıllı şehir uygulamaları ile mümkündür. Akıllı şehirlerde vatandaşların hareketliliği artırılarak ve şehir ekonomilerine katkı sağlanır.

Akıllı şehir teknolojinin desteği ile; Kaynakların etkin yönetildiği, Vatandaşlara sunulan hizmetlerde etkinliğin arttırılması, Sürdürülebilir kalkınma hedefli Yaşam alanlarında hava ve gürültü kirliliğinin azaltılması, Karar alma mekanizmalarına vatandaş katılımcılığının artırılması İletişim kanallarının artırılması alanında ortaya çıkan yeniliklerin şehir hayatında uygulamaya konulması sonucu ortaya çıkan şehir demektir.

Bu yeni bir icat değil, ilk yapacak olan da biz değiliz. Dünyayı yeniden keşfetmeyeceğiz. Akıllı şehir yönetimi uygulamaları Ülkemizde İstanbul olmak üzere birkaç büyükşehirde kullanılmaya başlamış durumdadır. Ordu Büyükşehir belediye başkanımız ve ilçelerimiz yerel yönetimleri de akıllı şehir uygulamalarıyla ilgili bütçe oluşturmalı ve bu yönde planlamalar düşünmelidir.

Yapılan bir araştırmaya göre 2025 yılına kadar 26’dan fazla akıllı şehir olacağı tahmin ediliyor. Akıllı şehir kriteri olarak sayılan alanların çoğunda olmasa dahi birkaçında birden yatırım yapan şehirler ise “sürdürülebilir şehir” olarak adlandırılıyor.

Yapılan araştırma sonucunda (İstanbul, Bursa, Ankara, Eskişehir, İzmir, Denizli, Antalya ve Adana) sürdürülebilir şehir seviyesinde olacağı öngörülüyor.   Ülkemizin önemli şehirleri arasında olan Samsun, kent’de ki trafik sorununu kökten çözmek için trafik ışıklarında akıllı uygulama başlatmış olup, Belediye Başkanı kentin yaşam seviyesini en yükseğe çıkarma gayretindedir. Samsun Büyükşehir yönetimini tebrik ediyoruz. Neden ORDU büyükşehrimiz bu “Akıllı Şehirler” arasında olmasın.

Şehrin tüm enstrümanları ile birlikte hareket ile başarı kaçınılmaz olacaktır.

İnsanlar soyadları ile anılır ve tanınır. Bizim de adımız inşaat, elektrik, makine, ziraat, sağlık v.b. olabilir ancak Soyadımız Tekniker dir. Teknikerler Birliği olarak Bizim tek kimliğimiz budur. Başkaca bir kimliğimiz siyasetimiz yoktur. Teknikerler olarak bizler sadece kendimizi değil, kentimizi, yaşadığımız doğup büyüdüğümüz doyduğumuz memleketimiz ve toplum için çalışmaktayız.

Bir Devlet; Sanayi ile, teknoloji ile, Eğitim ile, Tarım ile,  kısacası üretim ile büyür.

Gelişen teknoloji ve artan nüfus ile yerel yönetimlere büyük bir görev düşmektedir. Bunu kentsel dönüşüm, yerel kalkınma metotlarıyla çözme çabasında olan yerel yönetimler, bozuk bir maymuncuk gibi hiçbir kilidi açamamaktadır. Bunun sebebi ödenek yetersizliği yada gerekli teçhizatların olmaması değil. Nitelikli personel eksikliğidir. Gençlerimiz yüksek öğrenim görmekte ancak öğrenim sonrası aldıkları eğitim dışında, yada boş gezmekte, daha da üzücü olanı yurtdışına gitmektedir. Bu gençlerimize sahip çıkmalı, beyin göçünü önlemeliyiz.

Bir şehri ileri taşıyacak olan en büyük unsur, ülkelerin kalkınmasında da birinci sırada yer alan sanayidir, tarımdır, üretimdir. Sanayinin, Üretimin olmazsa olmazı da Teknikerler’dir.

Türkiye de yıllardır süren bir plansızlık, denetimsizlik ve kaçak yapılaşma var. Yanlış arazide kurulan yapılar ise aşikar. Bunun sonuçlarını yaşadığımız depremlerde ve daha birçok örneklerde gördük. Sağlıklı, güvenilir ve yaşanabilir bir planlama yapılamamıştır.

Yaşanabilir kentler ve diğer birçok sorunun çözümü için nitelikli eleman istihdamı gereklidir.

Özellikle belediyelerde adam kayırma ile istihdam değil, eğitimli kişiler istihdam edilmelidir.  Uzman kişilerin belediyenin kontrol, planlama ve denetim mekanizmalarına yerleştirilmesi birçok soruna çözüm oluşturacaktır. Maalesef Ülkemizde yerel yönetim mezunları, teknik eğitim mezunlarının  %97 si hiçbir yerel yönetim kurumunda görev alamayıp işsizlik canavarıyla boğuşmakta, içki, kumar v.b. kahve kültürüyle haşır neşir olmaktadır.

Anayasamız adam kayırma ve torpili yasaklıyor.

Görevinin gerektirdiği niteliklere sahip kişileri istihdam etmek için belediyelerin yazılı, mülakat vb sınavlar yapması gereklidir. Taşeron firmalardan sağlanan basit elemanlarla belediye hizmetleri yürütmek yöre halkına büyük külfet oluşturur. Alanında uzman yerel yönetim mezunları, teknik eğitim mezunları belediyenin kilit organlarında rol aldığında, en büyük faydayı yöre halkı görecektir. Etkili ve halka dayalı bir yerel kalkınma öncelikli olarak nitelikli personel istihdamı ile olur. Adam kayırmanın önüne geçilmesi gerekmektedir.

Doğup büyüdüğü memleketine ve birlikte yaşadığı topluma hizmet etmek, medeni insan olmanın bir göstergesidir. Bu duygu ve düşüncelerimle, Ordu’muzun, Ünye’mizin, Fatsa’mızın tüm ilçelerimizin kalkınması gelişmesi ve büyümesi için, iş sahası, istihdama yönelik çalışmalar ile göçün önlenmesi için Üniversite yüksek öğrenimli teknik eleman potansiyeli olan Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği olarak elimizi, yüreğimizi, yaşadığımız şehir ve insanları için ortaya kaymaktan gurur ve onur duyarız. Şehrimize ve hemşerilerimize bir nebze olsun katkı verebilirsek, bu onur bizlere yeter.

NEDİR AKILLI ŞEHİR?

Akıllı Şehirler, insanlara ve doğaya zarar veren bozuk kentleşme, gürültü, çevre kirliliği gibi faktörlerden kurtulmak amacıyla yapılan teknolojik ve çevre dostu projelere verilen isimdir.

Akıllı Şehir Uygulamaları Nelerdir?

-Enerjinin akıllı yönetimi;

Enerji tüketiminin kontrol altına alınarak, yenilebilir enerji kaynaklarını değerlendirerek enerji tasarrufu yanında çevre kirliliğini aza indirgeyebiliriz.

-Elektrikte kayıp ve kaçaklar azaltılır;

Enerji kaynakları giderek azalırken, nüfusun artması ve elektrikle çalışan aletlerin çoğalması enerjiye ihtiyacı da giderek artırıyor.

Enerji tasarrufu için ev otomasyon sistemlerinin kurulması, enerji tüketimin anlık izlenmesi ve akıllı sokak lambalarının daha da ön plana çıkması beklenirken, enerji üretim merkezlerine, evlere ve iş yerlerine takılacak akıllı sayaçlar sayesinde elektrik şebekesi uçtan uca kontrol edilecek, kayıp ve kaçaklar azaltılacak. Şehirler akıllı uygulamalar ile güneş enerjisinden daha fazla yararlanacak.

-Ulaşımın akıllanması;

Şehirlerin akıllı teknolojilerle donatılmasıyla, trafikte kaybedilen zaman, yakıt tüketimi ve karbon salımı düşecektir.

Bilgi teknolojileri sayesinde şehirlerin belirli kesimlerine yerleştirilen sensörlerden toplanan hız, konum ve benzeri bilgiler, trafiğin sıkıştığı anlarda alternatif çözümler oluşturulmasına imkan verecektir.

-Akıllı şehirlerde güvenlik artar;

Akıllı teknolojilerle donatılan şehirlerde yaşayanların güvenlikleri artarken, polisin acil durumda müdahalesi hızlanacak. Gelecekte, teknoloji ile şehirlerin gerçek zamanlı suç haritasının çıkarılması, caddelerin anlık akıllı olarak izlenmesi ve birbirine bağlı güvenlik sistemleriyle kitle yönetiminin daha da yaygınlaşması bekleniyor.

-Sağlık hizmetlerinin kalitesi yükselir;

Tele tıp, uzaktan hasta izleme, giyilebilir teknolojiler, ilk yardım uyarıları, gerçek zamanlı hava kalitesi bilgisi, bulaşıcı hastalık gözetimi, veriye dayalı halk sağlığı, anne ve çocuk sağlığı uygulamaları daha da ön plana çıkacak. Geliştirilecek daha fazla “akıllı” uygulamalarla şehirlerde yaşayanlara verilecek sağlık hizmetlerinin kalitesi artırılacak.

-Su kaynakları verimli kullanılır;

Hızlı nüfus artışının yanında küresel ısınma su sıkıntısı yaşayan ülkeleri ciddi bir sorunla karşı karşıya bırakması beklenirken, akıllı şehirlerin önceliği su kaynaklarının verimli kullanılması olacak.

Akıllı şehirlerde akıllı su sistemleri, aynı akıllı enerji sistemleri gibi, nesnelerin interneti destekli sensörleri faydalanarak su sızıntısı, su kalitesi ve suyun şebeke çapında nasıl dağıtıldığına dair gerçek zamanlı veri toplanacak, akıllı sulama ile çok büyük verimlilik artışı sağlanacak, hızlı şehirleşmeden kaynaklanan talep artışı da sürdürebilir olarak yönetilir.

-Akıllı ekonomi ve akıllı yönetişim ön plana çıkar;

Akıllı şehirler sayesinde vatandaşlar kamu ve özel hizmetlerinden daha hızlı, kolay, erişilebilir bir şekilde faydalanma imkanı bulacak. Vergi bildirimleri gibi vatandaşlık hizmetleri dijital hale gelirken, akıllı ekonomi ve akıllı yönetişim ile sorunlara daha hızlı müdahale ile çözümler üretilir.

Akıllı şehirlerde kamu kaynakları daha iyi kullanacak ve hizmet maliyetleri düşerken yaşam kalitesi artar.

Akıllı teknolojilerle donatılan şehirler, kaynakları etkin ve daha akıllıca kullanılmasını sağlarken maliyet ve enerji tasarrufu yapılmasına, hizmet sunumu ve yaşam kalitesinin geliştirilmesine ve çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı yapıyor.

Akıllı şehirlerde gelişen ve yenilenen bilgi ve iletişim teknolojilerinin kentsel hizmetlerde kullanılarak kaynakları etkin ve daha akıllıca kullanılmasını sağlarken maliyet ve enerji tasarrufu yapılmasına, hizmet sunumu ve yaşam kalitesinin geliştirilmesine ve çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlayacağı kesindir.

Akıllı şehirler; Daha yaşanabilir bir gelecek için güvenlik, sağlık, hareketlilik, enerji, su, ekonomik kalkınma ve konut, atık ve vatandaşlık hizmetleri alanındaki akıllı uygulamaları ile şehirlerimiz daha sürdürebilir hayatın yaşandığı yerler haline gelecektir.

Söz konusu uygulamaların hayata geçirilmesiyle 5 yıl sonunda suç oranları yüzde 30-40 düşecek, ulaşımda harcanan vakit günlük 15 ila 30 dakika arası azalacak, kişi başı günlük 25-80 litre arası su tasarruf edilecek, acil vakalara müdahale zamanı yüzde 20-35 hızlı olacak ve vatandaşların yaşam masrafları yüzde 1-3 azalacak, sağlık hizmetleri için harcanan vakitten yüzde 45-65 tasarruf sağlanacak, dizel araçlardaki egzoz emisyon oranı yüzde 8-15 arası düşecek ve hızlı müdahale ile 5 milyonluk bir şehirde yılda 30 ile 300 kişinin hayatı kurtarılacaktır. Bunlar akıllı şehir yerel yönetimlere geçmek için yeterlidir.

Çabalarımızın yaşadığımız şehrin geleceği ile insanların şehirlerdeki hayatları ve refahı olmalıdır. Diyerek tüm adaylara, aday olacaklara başarılar diliyor, Ünyeli, Fatsalı diğer ilçelerimiz tüm Ordulu hemşerilerimize,  kamu kurum kuruluşlarında, serbest piyasada çalışan tüm branşlardaki tekniker arkadaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-