Vali Yavuz, Fındıkta Verimliliği ve Kaliteyi Artırmaya Yönelik Proje Çalışmalarını Yerinde İnceledi
Valimiz Seddar Yavuz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan “Ordu İli Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Bahçe Oluşturulması ve Budama Elemanı Benim Projesi” kapsamında yürütülen örnek fındık bahçesi çalışmalarını yerinde inceledi.
Perşembe ilçesinde bağlı Doğan mahallesinde, Ahmet Ak isimli üreticinin bahçesinde yapılan örnek budama çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Seddar Yavuz, fındıkta verimliliği artırmaya yönelik çalışmalarla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz’dan ve Proje Koordinatörü Ömür Duyar’dan bilgi aldı.
Vali Seddar Yavuz da örnek budama yapılan fındık bahçesinde yaptığı incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Ordu’nun en önemli geçim kaynağının fındık olduğunu söyledi.
Yapılan çalışmalar neticesinde Ordu’da 400 dekarlık bir örnek bahçe uygulamasına geçildiğini ifade eden Vali Seddar Yavuz, üreticinin teşvik edilmesi ve örnek bahçe uygulamasının son derce önemli olduğunu söyledi.
“2019 Yılında Örnek Bahçelerin Yaygınlaştırılması Projesi, Valiliğimiz Tarafından Desteklenecek”
Vali Seddar Yavuz konuşmasının devamında, örnek bahçelerin yaygınlaştırılması için 2019 yılı içerisinde Valilik tarafından destekleneceğini ifade ederek, örnek bahçe uygulamasıyla elde edilecek rekolte artışının çiftçilerin refahını yükselteceğine vurgu yaptı.
Vali Yavuz şunları söyledi: “Birçok ailemizin geçim kaynağı, fındığı olmayanın bile gündemi fındık. Dolayısıyla böylesine önemli bir ürün konusunda hem devletimizin ilgili birimleri, hem de Valiliğimizin bu konuya duyarsız kalması elbette mümkün değil. Bu kapsamda yaklaşık 285 civarında ilimizde teknik eleman bulunuyor. Tarım il müdürlüğü bünyesinde. Dolayısıyla böylesine birikimli bir teşkilatın daha çok sahada, daha çok bahçelerde olması, çiftçilerimize rehberlik etmesi, özellikle de yaşlanan fındık bahçelerinin yenilenmesi, iyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamaları fevkalade önemli. Bu arada da, elbette biraz önce müdür beyin de ifade ettiği gibi örnek bahçelerin oluşturtulması ve çiftçilerimizin teşvik edilmesi önemli. Bugüne kadar yaklaşık 400 dekar civarında bir örnek bahçe oluşturuldu. Bana teknik elemanların verdiği bilgilere göre bir randıman artışı 50 milyon, dekar başı 10 kg bir artışla yaklaşık 300 milyon TL civarında bir ek gelir sağlıyor. Dolayısıyla sadece bizim hesap ettiğimiz zaman, tüm bal üretimlerinden elde ettiğimiz gelirden daha üstünde bir gelirden bahsediyoruz. Dolayısıyla elimizdekinin önce en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki süreçte elbette en iyi türleri, çeşitlerin bulunması, bununla ilgili enstitülerle çalışılması da dahil olmak üzere, bir fındık politikasının ayaklarının yere basması ve daha iyi bir yere getirilmesi en büyük hedeflerimizden bir tanesi. Dolayısıyla sürekli fındık fiyatını tartışmak elbette önemli kıymetli bir şey ama bu arada da, birim alandan en yüksek verimi elde etmekte bir hedef olmalı. Şöyle düşünüp hesap edelim, bugün 1 dekar alandan 85 kg alan bir çiftçimizle, aynı alandan 300 kg alan çiftçimizin rekabet edebilmesi elbette mümkün değil. Dolayısıyla bizim her hâlükârda üretim miktarını artırmamız gerekiyor. Bunu yapabilmemiz için de, biraz önce teknik arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi, gerçekten bu işi fennine ve tekniğine uygun yapmak gerekiyor.”
Konuşmasının sonunda İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ve çalışanlarını tebrik eden Vali Seddar Yavuz, örnek bahçe uygulamasına katılan teknik personele ‘Başarı Belgesi’ vererek, verdikleri emekten dolayı teşekkür etti.
Programda İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz da bir konuşma yaparak, fındıkta verimliliği ve kaliteyi artırmaya yönelik birçok projenin uygulandığını söyledi.
Yılmaz, “İlimiz tarım arazilerinin% 89′ unda 120 bini aşkın çiftçimiz tarafından fındık tarımı yapılmaktadır. İlimiz için bu kadar önemli olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla birçok proje ve çalışma yürütmekteyiz. Sayın Valimizin göreve başladığı ilk günlerde kurumumuza yapmış oldukları ziyarette teknik personelin sürekli arazide olmaları gerektiği yönündeki talimatları sonrası proje ve çalışmalarımızı daha da artırdık” dedi.
“Ordu İli Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Bahçe Oluşturulması ve Budama Elemanı Benim Projesi” hakkında da bilgi veren Kemal Yılmaz, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, Ordu Valiliğimizin himayesinde ‘Fındıkta Verim ve Kalite Artacak’ sloganıyla ‘Ordu İli Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Bahçe Oluşturulması ve Budama Elemanı Benim Projesi’ni başlattık. Bu kapsamda 2018 yılında biri yerel kaynaklarla diğeri ise Bakanlık bütçesi ile olmak üzere 2 adet proje uyguladık. Uyguladığımız projelerle 19 ilçemizde budama, toprak numunesi alma ve numune sonuçlarına göre gübreleme gibi tüm bakım işlemlerinin uzman personellerimizin kontrolünde yapıldığı toplamda 400 dekar örnek fındık bahçesi oluşturuldu. Örnek bahçelerimizde dekara 300-350 kg’lara varan ürün elde edildi. Uyguladığımız projemiz, il genelinde olumlu sonuçlar vermiş ve üreticilerimiz tarafından çok benimsenmiştir. Başlangıç olarak proje kapsamında her ilçede 1-2 örnek bahçe oluşturmak amacıyla çıktığımız bu yolda, oluşturduğumuz bahçeler üreticilerimize örnek olmuş ve ilimiz genelinde yüzlerce tekniğine uygun bahçe tesis edilmiştir” diye konuştu.
Fındıkta verimi ve kaliteyi artırmak için budama, gübreleme ve zirai mücadele konularında eğitim çalışmalarına da ağırlık verdiklerini ifade eden Kemal Yılmaz, “Projemiz kapsamında örnek bahçelerin oluşturulmasının yanında ilçedeki çiftçilerimize ve özellikle budama ve gübreleme işlerini meslek haline getirmiş kişilere budama, gübreleme ve zirai mücadele konularında eğitimler de verilmiştir. Bu eğitimler sonucunda yüzlerce budama elemanı yetiştirilip belgeleri teslim edilmiştir. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde göreve yeni başlayan teknik personellerimiz de bu proje kapsamında budama, gübreleme ve toprak numunesi alma konularında eğitime tabi tutulmuş, bu personelimizin kendi ilçelerinde çiftçilerimize eğitim vermeleri sağlanmıştır. İlimiz fındığında gerçekleştirilecek 1 randıman artışı, ülkemiz ekonomisine yıllık yaklaşık 50 milyon TL, dekara 10 kg’lık bir verim artışı ise yıllık yaklaşık 300 milyon TL artı gelir sağlayacaktır. Amacımız; uyguladığımız projeler ile oluşturulan örnek bahçelerimize yenilerini eklemek ve bu bahçelerin tüm üreticilerimiz tarafından görülerek, il geneline yayılmasını sağlamaktır. Aynı zamanda budama ve gübreleme işlemlerini yapan eğitimli kişilerin sayısını mümkün olduğunca artırmaktır. İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta proje ve çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir. Ben huzurlarınızda Sayın Valimize teşekkür etmek istiyorum. Çalışmışlarımızda bize her zaman destek oldu, bugün de burada sizlerle bir arada, bizleri yalnız bırakmadı. Gerçekten fındık bahçesinde ilk defa bir Valimizi bu şekilde böyle bir programda gördüm. Sayın Valimize üreticilerim adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.