Toplumun bilgilendirilmesinde ve haber almasında çok önemli etkin kuruluşlar arasında hiç şüphesizdir ki, bir şehrin gözü kulağı, olmazsa olmazı “basın” dır.
Kimseler görmezse, duymazsa da yerel basınımız teknikerlerin sesi olup tek dostlarımızdır. Buradan bir kez daha yerel basınımıza sonsuz en içten duygularımla şükranlarımızı sunuyorum.
Evet, 2019 yılı teknikerler için müjdeler yılı, yen bir başlangıç olacağını ifade etmiştik.
İlk müjde 01.01.2019 tarihi itibarıyla artık teknikerler şantiyelerde görev alabilecek ve yapı denetimlerde yardımcı kontrol elemanı olabileceklerdir.
Şimdi ikinci müjde ki bu da çok önemli bir gelişmedir; “İki yıllık yüksekokul mezunları için yedek astsubaylık” konusu, bu konu daha önce bazı bakanlıklarca konu edilmiş olup gerçekleşmemiştir. Ancak, bugün bu konu Türkiye Cumhuriyetinin en yetkili ağzından söylenmiştir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan merakla beklenen yeni askerlik düzenlemesinin ayrıntılarını Balıkesir’de açıkladı. Buna göre, Meslek Yüksek Okulu mezunları da yedek astsubay olarak askerlik görevini yerine getirebilecek.
Meslek yüksekokullarına yedek subaylık Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ilk kez uygulanacak bir sistem olarak dikkat çekiyor.2 yıllık meslek yüksekokul mezunları için ihtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriliyor. İki aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek olan askerlere, 10 aylık kıta dönemindeyse maaş ödenecek. Bu süre bitince isteyen sözleşmeli olarak devam edebilecek.
Bu uygulama MYO geleceği için, bizzat Mesleki teknik eğitim Önlisasns mezunları için çok önemli olup meslek liseleri ve meslek yüksekokulları yeni bir hüviyet kazanacaktır.’’ Çünkü, Bugün üç milyon mezunu olan her dönem 250 bin üzerinde mezun veren Teknik eğitim alan gençlerimiz maalesef Askerlik sorunu ile karşı karşıya kalmakta, çoğu askerlik yapmadığı için işe giremiyor, işte olanlarda askerlik görevi için işlerinden ayrılıyor, dönüşte işsizlikle başbaşa kalıyordu. Daha üzücü olan da lise ve MYO larında aldıkları teknik eğitimi sonrasında aldıkları eğitimin devamı lisans tamamlayamadıkları için sadece Askerliklerini kısa dönem ya da yedek subay olarak yapmak için AÖF işletme ve iktisad bölümlerinde lisans tamamlayarak, aldıkları mesleki eğitimden vazgeçiyorlardı. Memleketimizin işletmeciye, iktisatçıya, sağlıkçıya, ilahiyatçıya elbette ihtiyacı vardır ancak esas olan bir ülkenin kalkınması ve gelişmesi için Meslek ve teknik eğitimli, üretici işgücüne Teknikerlere ihtiyacı vardır. Bir insanın olmazsa olmazı en önemli uzvu Kalbi ise bir ülkenin sanayinin olmazsa olmazı Teknikerler’dir.
Şimdi Sayın cumhurbaşkanımızın ifade ettiği yeni Askerlik sisteminde MYO mezunları yıllardır yaşadıkları haksızlıklardan bir tanesi ortadan kalkmış olacaktır. Teknikerler olarak sorunlarımız ile ilgili iktidar ve muhalefet partisi bakan ve milletvekillerine, ulaşabildiğimiz tüm makamlara sorunlarımızı ve çözümlerini gösteren dosyalarımızı takdim ettik. Ancak bugüne değin yaklaşık 20 yıldır sadece haksız değilsiniz haklısınızdan öteye gidilememiştir. Ulaşamadığımız tek makam Cumhurbaşkanlığı makamıyken Allah razı olsun ki Sayın Cumhurbaşkanımız bir şekilde bizlerin yüreklerindeki sızıyı hissetmiş olacaklar ki bizlerin sorunlarına çözüm olmuşlardır. Edirne’den Kars’a tüm teknikerler adına ORDU Teknikerler Birliği olarak şükranlarımızı sunuyoruz.
‘’Gelişmiş ülkelerde Mesleki ve teknik eğitim hükümetlerin çözmesi gereken öncelikli politikaları arasında yer almaktadır.’’ , ‘’ Nitelikli elemanların oluşturduğu toplumlarda çözülmeyecek aşılmayacak sorun yoktur. MYO’ları için yapılacak düzenlemeler meslek yüksekokullarına ilgiyi artıracağı kesindir. Böylece üniversite kapısında bekleyenlerin sayısı da bi nebze olsun azalacaktır.
‘’Bu nedenle MYO’ları hakkında yapılacak yeni düzenlemeler, askerlik süresi dışında serbest piyasada çalışmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.’’
‘’Teknikerlerin üretimdeki sahadaki yerlerini almaları yaptıkları işin sorumluluklarını almaları ile istihdamın önü açılacak işsizlik önemli ölçüde azalacak herkes kazanacaktır. MYO larında okuyan çocuklarımızın çoğu dar gelirli ailelerin evlatları olup her biri vatan toprak bayrak ezan sevdalısı olup doğdukları, yaşadıkları memleketine ve topluma hizmet etmek için, üretmek için çabalamaktadır. MYO larında okuyan çocuklarımızın mezuniyet sonrasında yetki ve sorumluluklarının verilmesi ile milyonlarca vatandaşımız memnun olacak olup buna el tutanları da tarih yazacaktır.
Mesleki eğitime önem verilip mezuniyet sonrası serbest piyasada çalışmalarının önündeki engeller kaldırıldığında, Dünya’nın ve ülkemizin en büyük sorunu olan istihdamın önünü açacak, işsizliği önemli ölçüde düşürecektir. Türkiye’de işsizliğin en önemli çözüm noktası meslek liseleridir.
Yeri geldiğinde birkaç kişi için çıkarılan yasalar KHK neler, bugün hem ülkemizin geleceği nitelikli gençlerimiz ve ülkemizin sanayisiyle ekonomisiyle bir kalkınma hamlesi olacak olan MYO geleceği için çok önemli olan bu konularda TBMM’e çok büyük sorumluluk düşmektedir.
Bizler, yüksek öğrenimli, nitelikli insanların oluşturduğu, teknikerlik dışında herhangi bir kimlik taşımayan, ülkesini, bayrağını ve milletini seven, üretmek isteyen kişileriz. Sorunlarımızı ortaya koyarken çözümlerini de söylüyoruz. Teknikerlerin sorunlarının çözümündeki ilk atılacak kökten çözüm Anayasal hak olan, her mesleğin meslek odası olduğundan Teknikerler Odalar Birliğinin kurulmasıdır. Mesleki odamızın kurulması, MYO mezunları ve aileleri olarak yaklaşık 5 milyon kişi büyük bir heyecanla, geçmesini beklediğimiz bir yasa teklifidir. TBMM deki temsilciler ellerini vicdanlarına koyarak “Teknikerler Odalar Birliği” kurulması için gereğini yapmalıdır, yapacaklarından da şüphemiz yoktur. Çünkü teknikerlerin sorunu sadece teknikerlerin değil toplumun memleketin sorunudur. Teknikerler potansiyeli harekete geçirildiğinde Ülkemizin ulaşamayacağı hedef, çözemeyeceği sorun yoktur.
Teknikerler Birliği
ORDU İl Başkanı Musa KIRANLI