Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde “Kadına Yönelik Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” paneli düzenlendi.
Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa Ordu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Birsen Uçar, İkizce Müftü Vekili Vaiz Faruk Gülen, İkizce Meslek Yüksek Okulu Öğrenim Görevlileri Hüseyin Koçak ile Tuğba Kontaş Azaklı ve öğrenciler katıldı.
Katılımcılar tarafından yapılan konuşmaların ardından slayt gösterileri ile devam eden konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin İktisat Bölümü tarafından organize edilen ” Kadına Yönelik Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ” konulu konferansın açılış konuşmasını yapan Dr. Öğrenim Üyesi Fatma Özlem Tezcek; “Bu gün 8 Mart haftasını temsilen fakültemizde sizinle birlikte toplumsal üstünlük farkındalığı üzerine kadına yapılan şiddet ve erkek ve kadın olmak hakkında konular konuşacağız. Bu konuda birkaç çalışmalar yapılıyor. Toplumsal cinsiyet konusu neden önemli? Bu konu kadın ve erkek olarak hepimizi etkileyen bir etkendir. Cinsiyet ayrımcılığı konuşulmadıkça ve üzerine gidilmedikçe şiddete yol açıyor. Toplumda sadece kadına yönelik şiddet değil erkeğe karşıda şiddet vardır. Biz toplum cinsiyet ayrımcılığını ve şiddeti normal kabul ediyoruz. Bugün bu konuları konuşalım ve aslında bu tür düşüncelerin yanlış olduğunu söyleyelim. Burada ki önemli insanlar bunlar hakkında sizlere bilgi vereceklerdir.”
Öğretmen Görevlisi Tuğba AZAKLI;“Bugün erkek ve kadın eşitsizliğinden bahsedeceğim. Erkekle kadının aynı olmadığının farkındayım. Kadınlara bildiğimiz bileli şiddet uygulanıyor. Medyada ve birçok yerde kadınları masum ve aptal göstermektedirler. Dizilerde çalışkan, iş sahibi ve okumuş kadınları kötü karakter, okuyamayan ve erkek eline muhtaç eden kadınları ise mazlum göstermişlerdir. Aslında burada topluma alttan kadınları kötü durumda göstermektedirler. Biz toplumda bunlara kanmaktayız.”
Öğretmen Görevlisi Hüseyin KOÇAK;“Bu gün bu panelde konuşmacı olarak yer almamın temel sebebi kadın ve aile araştırmalarında yüksek lisans yapıyor olmam. Ben bir feminist değilim. Erkekler feminist olabilir mi? ya da erkekler feminist olmak zorunda mı? Bu tartışmaya çıkarılacak bir konudur. Hatta feministlere göre erkekler feminist olmaz olsa olsa puro-feminist olurlar. Kadın ve erkek eşit yaratılmış mıdır? Toplum erkeklerin doğduğundan itibaren üstte çıkarması yanlış bir olaydır. Biz bugün erkek olmayı nerdeyse tanrı olmakta eş değer bir konuda görüyoruz. Günümüzde erkekler kendileriyle birlikte kadınları eşit tutmamaktadır. Günümüzde en çok söylenen sözlerden biri de “kadın olarak doğulmaz, kadın olunur” denilir aynı şekilde “erkek doğmaz, erkek olunur” denir. Biz erkekler hayatımız boyunca üste tutulmuşuzdur ancak bu yanlış bir durumdur.”
İkizce Müftü Vekili Faruk GÜLEN;“Bizler öyle bir şey yaptık ki önemli olan bir konuyu haftalara sığdırdık. Kadınlar haftası diye bayanlar sadece bu hafta içinde değer görülmektedir. Anneler ve babalar haftası da bir güne sığdırılmayacak kadar önemli bir konudur. Kadına şiddet Dünyada ve Türkiye de Müslüman bir toplum olduğumuz halde güç alırmış gibi yapılıyor ve şiddet İslam’danmış gibi gösteriliyor ancak ki öyle değildir. Kuranı Kerimde kadına şiddet hakkında birçok ayetler vardır. Kadın ve erkek eşittir. Bununla ilgili de Kuranı Kerimde bir ayet vardır, “Ey insanlar şunu bilin ki biz sizleri bir dişi bir erkek şeklinde yarattık” demektedir. Allah kimseyi en üstün yaratmamıştır.”
Ordu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Birsen Uçar “Biliyorsunuz ki hukuk olaylar olduktan sonra devreye giriyor. Ayrıca bizim anayasamız kadın ve erkek ayrımı yapmıyor. Ve çalışmak her Türk vatandaşının hem hakkıdır hem görevidir. Hak mücadelesi yani bir kadının boşanmak istemesi veya şiddete karşı hak arayışı içerisinde girmesi aslında bir hakkını kullanmaktır.” diyerek kadın haklarından bahsetti.