1-7 MART MUHASEBE HAFTASI KAPSAMINDA ORDU ÜNİVERSİTESİ ÜNYE İİBF’DE “MUHASEBE MESLEĞİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE MESLEĞE ETKİLERİ” KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ.
1-7 Mart Muhasebe Haftası Kapsamında Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ‘‘MUHASEBE MESLEĞİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE MESLEĞE ETKİLERİ” Konulu Seminer Düzenlendi. Seminerde Konuşmacı Olarak Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Dekanı Prof. Dr. Gürol ÖZCÜRE, Dekan Yardımcısı Züleyha YILMAZ, Oda Sekreteri Mehmet Ender SÖNMEZ, Oda Saymanı Orhan Murat GÜR, Eğitim Komisyonu Başkanı SMMM Dr. Öğretim Üyesi Nedim Dikmen Katıldı.
Ordu Üniversitesi Ünye İ.İ.B.F Dekanı Prof. Dr. Gürol ÖZCÜRE; ‘‘Bizlerin amacı bu mesleğin uygulamalarını fakültemizde arttırmaktır. Çünkü piyasaya adımınızı attığınız andan itibaren bunun eksikliğini de hissediyoruz. Eğitim çok ciddi yaklaşılması gereken bir konudur. Milli eğitim aşamasından üniversiteye gelene kadar arkadaşlarımız birçok aşamadan geçiyorlar, birçok zorluğu yaşıyorlar. Benim öğrenci arkadaşlara önerim uygulamaya yönelik okumaları ve çalışmalarıdır. Teori ve uygulamanın birbirini tamamlaması ve ortaya çıkan sorunların analitik sentezci ve çözüm getirecek şekilde meslekte sorunların çözülmesi gerekiyor. Mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleği bizim öğrencilerimizin mutlaka ilgi alanına giriyor. İleride bu meslekte sizleri de görmek isterim. Bu mesleği yapmak için önce karar vermek ve kararlı olmak gerekiyor. Bugün aramızda olan başta Oda Başkanı Bahadır BAŞ’ı ve yönetim kurulu arkadaşlarını dinledikten sonra bir adım daha öne çıkacağınızı düşünüyorum. Çıktığınız bu yol meşakkatli de olsa sonucundaki ödül çok büyüktür. Toplumda mali müşavirler hem maddi hemde manevi olarak saygın bir konumdalar. Bu okulda edindiğiniz bilgileri kullanacağınız bir meslek grubudur. Çünkü topluma danışmanlık ve uzmanlık yapacaksınız.’’dedi.
Konuşmasında Oda Başkanı Bahadır BAŞ; Üniversitede olmak bizler için özellikli bir konudur. Bugün 1-7 Mart Muhasebe Haftamızın içerisindeyiz. Sizlere de mesleğimizin tanıtımı ile ilgili bir sunum gerçekleştireceğiz. Muhasebe mesleği akademik ve kariyer mesleğidir. Önemli bir mesleği icra ediyoruz.’’dedi.
Ordu Mali Müşavirler Odası ile ilgili açıklamalarda bulunan BAŞ; ’’Odamızın 371 meslek mensubu, 48 stajyeri, 20 tane sınava giren meslek mensubu adayı, 135 tane de mali müşavir olmak için staja başlama sınavına giren arkadaşlarımız var. Türkiye’de yüz yedi bin dört yüz kırk yedi mali müşavir var. Dört bin yedi yüz yeminli mali müşavir olmak üzere Türkiye’de de yüz on iki bin kişilik bir aileyiz. Ara eleman, ön muhasebe elamanları ve ailelerimizle beraber Türkiye’de bir milyon kişilik bir aileyiz. Yani kısaca seksen bir milyon içerisinde bir milyonu temsil eden bir meslek grubuyuz. Türkiye’nin bütçesinde yer alan vergi gelirlerinin tamamı bizlerin hazırlamış olduğu beyannamelerle tarh ve tahakkuk edilmekte ve devletin hazinesine girmektedir. Dolayısıyla mükellef ile devlet arasında köprü görevi görmekteyiz. Devletin vergi gelirlerine ulaşması için en önemli çalışmayı 2004 yılından itibaren bu meslek grubu yapmaktadır. 1-7 Mart Muhasebe Haftasına bu yıl üst birliğimiz TÜRMOB’un düzenlemiş olduğu Anıtkabir ziyareti ile başladık. Mesleki sorunlarımızı dile getirmek, mesleğimiz ile ilgili sorunlarımıza farkındalık yaratabilmek, bütün kamuoyu ile paylaşabilmek için Anıtkabir’de idik. Üst birliğimizin basın açıklaması ile beraber sorunlarımızı bütün ülke ile paylaşmış oldu.’’
‘‘Hocalarımızın derslerde bizlere anlattıkları ile bir düşünme tarzını, bir analitik bakış açısını, bir değerlendirmeyi ve bir yorumlamayı farkında olmadan sizlere enjekte ediyorlar. Bunu bazıları iş hayatına başladıktan çok uzun süre sonra farkına varabiliyorlar. Ama farkındalık yaratan, başarılı olan, öne çıkanlarında bu sıralarda otururken hocalarının kazandırdığını bilen, sonra bunu uygulamayla geliştiren ve kendine değer katan arkadaşlarımızda hayata daha farklı geliyorlar. Çalışmak, çalışmak ve çalışmaktan başka alternatifiniz yoktur. Bu sıraların ve bu zamanın farkında olmanız gerekiyor. Bugünler geriye döndüğünüzde bir daha yaşayamayacağınız anlarınızdır. Burada öğrendikleriniz sizlere para kazandıracak, hayatınıza başarı katacak ve hayatınızda sizi bir yere taşıyacaktır. Bunların farkında olmanız gerekmektedir. Bu yıl Cumhuriyette 100, Meslekte 30. Yılımızı kutluyoruz. Muhasebecilik mali müşavirlik mesleği dünyadan yüz yıl geri kaldı ama bugün dünyaya paralel gündemi taşıyoruz. 100 yıl sonra bu meslek yasalaşmasına rağmen 30 yılda çok önemli başarılar elde etmiş. Bu başarıyı üst birliğimiz TÜRMOB ve Mali Müşavirler Odaları sayesinde gerçekleşmiştir. Ordu Mali Müşavirler Odası anayasanın 135. Maddesine göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek odasıdır.’’dedi.
Konuşmasının devamında ise Dünden Bugüne Muhasebe Mesleğinde Yaşanan Gelişmeler hakkında bilgiler verdi.
Devamında Oda Sekreteri Mehmet Ender SÖNMEZ Ülkemizde Kısaca Bağımsız Denetim Süreci ve Bağımsız Denetime Tabi Olma Kriterleri, Oda Saymanı Orhan Murat GÜR Yeni Düzenlenen Tek Düzen Hesap Planı Taslağı Hakkında bilgiler sundular.