Tarım işçilerinin çocukları düzenlenen törenle karnelerini aldılar.
Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ile ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından desteklenen çocuk işçiliğine karşı mücadele kapsamında “Tarım İşçileri Çocuklarının Karne Alma Töreni” bugün yapıldı.
Perşembe ilçesinde Kırlı İlk ve Ortaöğretim Okulu’nda düzenlenen programa; Ordu Vali Yardımcısı Mehmet Türker, Perşembe İlçe Kaymakamı Ahmet Arık, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Nejat Kocabay, Ordu Büyükşehir Belediyesi Yöneticileri, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, okul idarecileri, öğrenci ve veliler katıldı.
PROJE İLK MEYVESİNİ KIRLI MAHALLESİ’NDE VERDİ…
Törende ilk konuşmayı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Nejat Kocabay yaparken çocukların çalışma alanları yerine okullarda eğitim almaları ve oyun alanlarında bulunmaları konusunda yürüttükleri bu programın ilk meyvelerini Kırlı Mahallesi’nde aldıklarını belirterek şunları söyledi:
Bu yıl Haziran ayında Ordu’ya Mersin ilinden gelen tarım işçileriyle görüşülerek çocuklarını fındık bahçelerinde çalıştırmak yerine Perşembe Kaymakamlığı’nın talimatı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün izni ile çocuklar ilçe Ortaokulu’na gönderildi. Aileler bugün, Perşembe ilçesinde, Kırlı İlk ve Ortaöğretim Okulu’nda düzenlenen programda çocuklarıyla birlikte karne sevincini yaşadılar.
2002 yılında ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) 12 Haziran’ı, çocuk işçiliğine karşı farkındalığı artırmak için ‘Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü’ ilan etmiştir. Ancak hem çocuk işçiliği hem de çocukların işçileştirilmesine karşı mücadelenin geçmişi çok daha uzundur.
Konuya hassasiyet gösteren ilgili bakanlıkların yanı sıra Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
BU PROJE DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK…
Ordu Vali Yardımcısı Mehmet Türker ise mevsimlik tarım işçilerine özellikle İŞKUR tarafından büyük bir hassasiyetle destek verildiğini, çocuklarının eğitim hayatlarını tamamlayıcı yöndeki atılan adımların olumlu sonuçlanmasının memnuniyetle karşılandığını söyledi.
Vali Yardımcısı Türker gösterilen çabalar sonucu tüm Türkiye’ye örnek oluşacak bu projenin Ordu’da hayat bulmasının kendilerini daha da mutlu ettiğini ifade ederken, “Bu proje dünyaya da önümüzdeki dönemde örnek olacak bir proje görünümündedir. Çocuklarımız hepimizin de yakinen bildiği gibi çalışma hayatına aslında aile içinde başlamaktadır. Bazen ekmek, bazen su getirir, bazen de ailesine yardımcı olur. Çocuklarımıza oyun oynama çağında, eğitim görme çağında almaları gereken eğitimleri vermeyerek onların sanayi sektöründe, tarım sektöründe çalışmaları tabi ki üzüntü vericidir. Bu projede emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunarken özellikle Ordu Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından eğitimlerini tamamlayan toplam 9 öğrenci, karnelerini protokol mensuplarının ellerinden aldı.
Dünyada yaşayan çocukların %13,6’sının işçi olduğu biliniyor. Çocuk işçiliğiyle ilgili en son ILO raporunda belirtildiğine göre 126 milyon çocuk; güvenliklerini, sağlıklarını ve gelişimlerini engelleyici nitelikte tehlikeli işlerde çalışıyor. Sömürüye en açık olanların ise çoğunluğu okul dışı olmak üzere kız çocuklarının, annesi ve/veya babası olmayanların, etnik gruplara ve azınlıklara mensup olanların ve sokakta yaşamaya itilmiş çocukların olduğu belirtiliyor.