Ünye’de uzun yıllar Zahirecilik zirai aletler ticareti yanında Ünye’nin ve bölgenin Fındığını değerlendirmek adına kurduğu Fındık kavurma işletmesiyle iç piyasada önemli hizmetlere imza atan ve çocukluğundan beri yenilikleri
kovalayan Ünye teknik lisesi Torna Tesviye bölüm mezunu ve Kıbrıs Gazisi Cemal İhtiyaroğlu,Ünye de ve ülkede değil,belkide Dünyada bir ilke imza atarak dünyaca tanınmış Zodyak Bot’un aynını Fiber’den yaparak indirdiği denizde çalıştırmayı başardı.
Çalışmasıyla ilgili olarak bilgi veren Cemal İhtiyaroğlu” benim uzun yıllardır kullandığım gibi Zodyak Bot’um vardı. Denize açılır bol bol balık tutardım. Bot her denize açıldığımda devamlı hava kaçırırdı. Bende devamlı yanı başımda bulunan pompayla botu şişirerek balık avlamaya devam ederdim.Bir gün Bot’la denizde gezinirken birden bu botun neden fiberini yapmamışlar fikri aklıma geldi.Zodyak Bot’un aynını Fiber’den yapmayı kafama koydum.
Bilgisayarın başına geçtim, foto Şop programında üç boyutlu resmini kafamdaki projeye göre çizdim. Fakat bu konuda hiçbir bilgim ve deneyimim yok.Ben bu konuda bir ilki gerçekleştirmem lazım.
Sönmez GURUP tarafından 2006 yılında Ünye çimento Fabrikası karşısındaki sanayi alanında S’TİNA BANYO markasını adı altında kurularak evlatlarından Mehmet sönmez tarafından işletilen banyo küvet fabrikasına gittim.
Kendisi ile görüştüm. Yapacağım iş ile ilgili konuyu kendisine anlattım. Bana bu konuda her türlü desteği esirgemeden vereceğini ifade etti. Fabrikada ki kalıp ustalarını bana gönderdi.
Dört ay gibi kısa bir zamanda kalıbı çıkardım. Bu zaman diliminde fiber-polyester ile ilgili konuyu tamamen öğrendim. Kalıp bitti. Tek başıma kalıbı döktüm. İki pano halinde olan fiber Bot’u iki ayda çıkardım ve birleştirdim. Bu arada sök, yeniden yap gibi, çok hatalarım oldu.
Bunu da zamanla düzelttim ve Zodyak tipi ilk fiber teknemi yapmayı başardım.Zodyak tipi Fiber teknedeki hatalarımı kalıpta bazı değişiklikler yaparak düzelttim.Ve ikinci Fiber tekneyi birincisini yaptığım Ünye’nin yalı kenarında yapmayı karar verdim.
Bütün bu özel ve önemli çalışmayı basit bir çadırın altında malzemeleri de Samsun’dan alarak yaptım. Titiz bir çalışma ile tek başıma dünya da bana göre bir eşi daha olmayan modelde bir tekne bir ilki başarmış oldum.
Çok muyluyum. işte Ünye de sıradan bir çadırın altında yapımını dört ay gibi kısa bir zamanda tamamladığım fiber bot tekneyi ilgilenenlerin beğenisine sunuyorum.
Dört ayda yaptığım ve 11 Haziran 2015 Perşembe günü saat:11.22’de denize indirdiğim Ünye’nin ve cennet vatan ülkemin değil, dünyanın ilk fiber Zodyak teknesidir ”dedi.
Ahmet Yenin