T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ORDU İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNDEN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE;
İl Müdürü Kemal YILMAZ, fındık bahçelerimizde arzu edilen verim ve kaliteye ulaşabilmemiz için içinde bulunduğumuz dönem itibariyle mutlaka budama işlemlerinin yapılması, zamanı geldiğinde gübreleme ile hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
İl Müdürümüz yaptığı açıklamada; “Fındıkta verim ve kaliteyi artırma noktasında ilk olarak budama, devamında gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele çalışmaları büyük önem taşımaktadır” dedi.
“Sayın Cumhurbaşkanımızın fındıkta açıklamış olduğu fiyatla birlikte fındık üreticilerimiz sevinçli bir şekilde bahçelerine girmiş ve bahçelerinde şu an bakım yapmaktalar” diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; “Tabi geçtiğimiz Ekim ayı ve şu an içinde bulunduğumuz Kasım ayı bahçelerde toprak tahlili için numunelerin alındığı ve bu tahlil sonuçlarına göre gübreleme uygulamasının başlatıldığı, ayrıca budama çalışmalarının yapıldığı bir dönem” şeklinde konuştu.
Budamanın verime direkt etki eden bir husus olduğunun altını çizen İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Yaptığımız budama işlemleri ile bitkiye ocakta yeterince güneşlenebileceği bir alan oluşturmamız, mümkün mertebe ocağın orta kısmını açmak suretiyle dalların tamamen güneşten eşit şekilde istifade etmesini sağlamamız lazım. Aynı şekilde dal üstünde geriye dönen, kuruyan dalları da dal budaması yani verim budaması yapmak suretiyle bitkinin güneşten yeterince faydalanmasını sağlamamız gerekiyor. Bazı üreticilerimiz dal kesimi yaparken gençleştirme adı altında tam verim çağındaki en az 10 yıl daha ürün alabileceğimiz dalları kesip çıkarıyorlar. Bu yanlışa dur dememiz lazım. Fındık ocağından dal çıkarmamız gerekiyorsa ekonomik ömrünü tamamlamış dalları yani verimden düşmüş dalları keserek bunların yerine yeni genç dalları bırakmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Toprak numunesinin de doğru bir şekilde alınması gerektiğini hatırlatan İl Müdürümüz şöyle konuştu; “Hasattan sonra toprak numunesini gübreyi attığımız yerden yani dal izdüşümünden alacağız ve tahlil için laboratuvara göndereceğiz. Çıkan tahlil sonucuna göre de gübreleme yaptığımız zaman verim ve kalitede ciddi manada artış gösteriyor. Şu an içinde bulunduğumuz dönem itibari ile fosfor ve potasyumlu gübrelerin kullanılma zamanı. Ayrıca toprak tahlili sonucunda bahçelerimizin kireç ihtiyacı ortaya çıkmışsa öncelikli olarak bahçemize kireç atarak gübreleme çalışmalarını başlatacağız. Kireç ihtiyacı olan bahçelerde kireç attıktan 1,5-2 ay sonra fosfor ve potasyumlu gübreleri kullanacağız. Eğer Üreticimiz kompoze gübre kullanacaksa kompoze gübreleri de şubat ayının yirmisinden sonra bahçelerine uygulaması gerekiyor. Tabi burada gübrelemeye değinmişken bir diğer önemli konuda bitkinin ihtiyacı olan azotlu gübrenin iki dönem halinde verilmesi. Üreticilerimizin, azotlu gübrenin birinci uygulamasını Mart, Nisan aylarında, ikinci uygulamayı ise Mayıs ayinin sonunda yapmaları gerekiyor. Yaptığımız çalışmalarda gözlemlerimiz sonucunda azotlu gübreyi bahçelerine iki dönem halinde uygulayan üreticilerimizin bahçelerinde %15 civarında bir verim artışı sağlandığını tespit ettik. Meyve iriliğinin arttığını, meyvenin iç doluluk oranının yani randımanın arttığını gözlemledik. Budamayı ve gübrelemeyi düzgün yaparsak azotu söylediğimiz şekilde iki dönem halinde uygularsak, verimde artışı rahatlıkla sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Hastalık ve zararlılarla mücadele konusuna ayrı bir parantez açan İl Müdürümüz; “Siz bahçenize ne kadar bakarsanız bakın eğer bahçenizde hastalık ve zararlılarla mücadeleyi yeterince yapmadığınız takdirde arzu edilen verime ulaşamazsınız. Dolayısıyla hastalık ve zararlılarla da yeterince ve zamanında mücadele etmemiz gerekiyor. Fındıkta; külleme hastalığı yanında yeşil kokarca, kozalak akarı ve kahverengi kokarca gibi zararlılarımız var. Bu hastalık ve zararlılarla zamanı geldiğinde mücadele etmemiz gerekiyor. Aynı şekilde bazı bölgelerde yoğun olarak şu an dalkıran zararlısı gözükmekte. Dalkıran zararlısı fındık dallarını delmek suretiyle içeriye giriş yapıyor ve dalın içerisinde galeriler açmak suretiyle zamanla dalın kurumasına neden oluyor. Bu galerilerden bir sıvı dalın üzerine akıyor ve bunu kolaylıkla bahçede gezerken gözlemleyebiliyoruz. Dalkıran zararlısı 18°’nin üstündeki sıcaklıklarda faal hale geçiyor. Dolayısıyla sıcaklıkların 18°’nin üzerine çıkmasına müsaade etmeden Şubat ayının başına kadar bu dalları budamayla kesip uygun bir yere taşıyıp imha etmemiz gerekiyor. Aynı şekilde bakteriyel ve mantari hastalıkların baskılanabilmesi adına bordo bulamacı uygulanması yine fındıkta önem arz eden bir konu. Özellikle yaprakların döküldüğü dönemde bitkiye bordo bulamacı uyguladığımız takdirde mantar ve bakteri kökenli hastalıkları da baskılamış oluruz. Ancak tüm bu söylenenleri yaptığımızda istediğimiz verim ve kaliteye ulaşabiliriz. Burada özetlemeye çalıştığım bu konularla ilgili detaylı bilgileri İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli fındık uzmanlarımızdan alabilirsiniz” diyerek sözlerini noktaladı.