Baharın gelmesiyle beraber çiftçilerde hareketlilik başladı.
Özellikle bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkla ilgili gübreleme için çiftçiler bahçelere girdi.
Sürdürülebilir,izlenebilir,Organik Fındık Tarımında yepyeni bir endüstriyel işletme Ordu’da kuruluyor.
Ziraat Bankası İbrahim Hakan Gün aylara göre fındıktaki gübrelemeyi açıkladı.Ayrıca fındık tesisi yatırımları ile ilgili de Ordu’da yeni gelişmelerin olduğunu belirterek, ”bu gelişmeler tarım adına umut vaat edici ”dedi.
YENİ TESİSLER İLE TARIM KALKINACAKTIR.
Ziraat Bankası İbrahim Hakan Gün,”Ordu Şahinler Fındık Ulubey yolu üzerinde yeni yatırım tesisi kuruyor. Bu tesisi Gürgentepe’de üretilen fındık işlenmesi konusunda önümüzdeki dönemde faaliyette bulunacak. Şu an ki saha gözlemlerimizin ve tüm paylaşımlarımızın sebebi çiftçilerimizin sürdürülebilir, izlenilebilir tarım yöntemlerini kullanarak daha düzenli ürün almaları için. Önemli bir fındık bölgesindeyiz, bulunduğumuz bu fındık bölgesinde de yapmış olduğumuz çalışmalar çiftçilerimizin adına da çok önemli.
FINDIĞIN KATMA DEĞERİ YÜKSEK
Sanayi yatırımının olması fındık bitkisi için oldukça önemli çünkü bu tür işletmeler çok sayıda var ve olmaya da devam edecek. Kabuklu fındık ve iç fındık olarak ihracat ediyoruz, biz istiyoruz ki ham maddeyi mamul madde olarak ihraç etmek ve çiftçimize daha yüksek gelir sağlamak. Piyasaya kabuklu fındık olarak arz edildiği gibi iç fındık, ezme ve kavurma gibi işlenerek ihraç ürünü olarak piyasaya arz olacak.
Fındık katma değeri olan çok yüksek olan bir bitki. Fındığın hiçbir artığı geride boş olarak kalmıyor. Işkını, dalı, kavşağı tüm bölümüne kadar işlenebiliyor. Sektörde meslektaşlarımızla ve çiftçilerimizle çok fazla buluşuyoruz.
GÜBRELEME ÖNEMLİ
Azotlu gübrelerin kullanımı yavaş yavaş geliyor, fazlada geç kalmamak lazım. Azotlu gübrelerin iki dönem halinde kullanılmasını istiyoruz. Azotlu gübrelerin kullanımından önce özellikle toprağın organik maddesi ve PH’ı çok önemli. PH’ın düzenlenmesi için en ekonomik kullanım tarım kireci, organik madde kullanımı içinde en ekonomik ürün yanmış hayvan gübresi. Topraklarımızın maalesef organik madde kullanımı düşük, özellikle Karadeniz topraklarında PH düşük olduğu için bu sebeple sonbaharda kar yağışlarının öncesinde organik madde ve PH düzenlediğimizde azotun giderek az kullanarak ürün elde edileceğini göreceksiniz.
Bu seneki kar yağışları toprağın suya doygunluğunu ve mikrobiyel faaliyetlerinin artmasına sebep oldu. Nisan ayı uygulanacak yaprak gübreleri, organik maddesi yüksek olan gübreler ve bor, çinko, demir dediğimiz mikro elementlerinin yapraktan verilmesi oldukça önemli. Organik tarım yapan çiftçilerimiz özellikle bu dönemde solucan gübresi ve yarasa gübresi kullanabilirler.
YARASA VE SOLUCAN GÜBRESİ ÖNEMLİ
Özellikle Mayıs döneminde birde Haziran ya da Temmuz döneminde yani yapraklar tam açıldığında yaprak gübresi kullanabilirler. Özellikle bor, çinko, demir yaprak gübrelerinde dökülmeler yoğun rüzgâr altında zaman zaman yaşanabiliyor. Çotanağı siz dalda görüyorsunuz ancak bir zaman sonra çotanak daldan düşmüş ya da kayıplara uğramış oluyor. Bu durumu topraktan uygulamak zaman alsa da yapraktan uygulamak daha kolay. Biz çoğu organik tarımda yarasa ve solucan gübresini hem topraktan hem daldan kullanılmasını öneriyoruz. Kışın ve ilkbaharda bitkinin daha az etkilenmesi için önemli uygulamalar bunlar”dedi.