eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Çimento Fabrikaları, Çevreye En Çok Zarar Veren Sanayi Kuruluşlarından Biridir

Çimento Fabrikaları, Çevreye En Çok Zarar Veren Sanayi Kuruluşlarından Biridir
12 Temmuz 2022 - 11:18

Çimento sanayi en kirleticidir. Türkiye’de çimento üretimi çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle gittikçe daha fazla dikkat çekmektedir.

Hava kirliliğine etkileri yönünden, tarım alanlarına etkileri yönünden, halk sağlığı ve çevreye etkileri yönünden olmak üzere içerdiği tehlike ve riskler çok yönlü ele alınmalıdır.

Oluşturdukları fiziksel kirliliğin yanı sıra çevreye salacakları zehirli baca gazları ve partiküllerin doğrudan insan sağlığına olan olumsuz etkileri, tarım arazilerine – yeraltı sularına olan zararlı etkileri düşünüldüğünde bu tesislerin  geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına yol açtıkları daha belirgin anlaşılacaktır.

Bacalarından çıkan çimento tozu ve kullanılan yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit gazı kirletici önemli kirletici özelliğidir. Çimento tozları bir süre sonra toprağa, bitki örtüsüne, bitkilerin yapraklarına, tomurcuklarına ve insanların ciğerlerini kaplar. Her yağan yağmurdan sonra asit yağmurları ile toprağın üzerine ince bir beton tabakası kaplar.

Bu alanlarda tarım ve bahçecilik faaliyetleri yapılamaz hal alır. Yıllar içerisinde hastalıklar ve ölümler başlar. Çimentonun ana hammaddesi kireçtaşını elde edebilmek için taş ocaklarında dinamit kullanılır. Patlamaların yol açacağı sarsıntılar toprak kaymasına ve deprem kuşağında olan bölgeleri etkiler.

ÇİMENTO FABRİKALARI KANSERE YOL AÇIYOR

Çimento fabrikalarından kaynaklanan en önemli hava kirleticileri; sülfür oksitleri, nitrojen oksit, karbon monoksit, karbon dioksit, toz ve partikül maddeler, ağır metaller olarak sıralanabilir.

Dünya Sağlık Örgütü hava kirliliğini kansere yol açan etmenler listesine almış; hava kirliliğinin özellikle akciğer kanserinin nedeni olduğunu ve mesane kanseri riskini de artırdığını açıklamıştır.

Dünyada insan etkinlikleri ile oluşan en önemli sera gazı olan karbondioksitin yüzde 5-6’sı çimento üretiminden kaynaklanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hava kirliliği ile hastalanma ve ölüm arasındaki ilişkiyi göstermiştir. Hava kirliliğinden özellikle solunum ve dolaşım sistemi etkilenmektedir. DSÖ’ne göre hava kirliliği nedeniyle olan ölümlerin yüzde 40’ı kalp hastalığı, yüzde 40’ı da felç nedeniyledir. Bu hastalık ve ölümler daha çok havadaki yüksek sülfür dioksit seviyesi ile ilişkilendirilmektedir. Hava kirliliği insan sağlığını olumsuz etkilemekle kalmayıp tüm canlıları ve ekosistemi de olumsuz etkileyerek yaşamı tehdit eder. Çimento fabrika bacalarından salınan ve havayı kirleten küçük partiküller (PM10 ve PM 2,5) hastalık ve ölümlere neden olur.

Çimento fabrikası emisyonu hava kirliliğine, hava kirliliği de başta solunum sistemi hastalıkları olmak üzere,kanser, kalp hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, alerji ve enfeksiyon hastalıklarına neden olmakta, hastalıklar nedeniyle hastane başvurularında artışa neden olur.

Çimento fabrikasının etkisi sadece yerel düzeyde kalmayarak ekosistem değişiklikleri, küresel ısınma, asit yağmurları gibi küresel düzeyde de etkili olacaktır. Paris İklim anlaşmasına imza koyduğumuz bu süreçte insan kaynaklı sera gazı oluşumunda çimento fabrikalarının da önemli bir payının bulunduğunu da hatırlatmak isteriz.

HASTALIK KAÇINILMAZ

Çimento fabrikalarının bacalarından salınan ve havayı kirleten küçük partiküller (PM10 ve PM 2,5) hastalık ve ölümlere neden olur. Partikül miktarı artınca hastalıklar ve bunun ardından ölümlerde artışlar da kaçınılmaz olacaktır.

Açığa çıkacak olan toz öncelikle tesiste çalışan işçilerin, başta solunum sistemi hastalıkları olmak üzere, çok sayıda hastalığa yakalanmaları konusunda risk yaratacaktır. Bunun paralelinde Cevizdere mevki  ve tesis civarında olan yerleşim alanları da aynı riske maruz kalacaklardır.

Sonuçta; bu tür tesislerin ve termik santrallerin bölgeye ekonomik anlamda katkı sağlayacağını işçi alınarak istihdam yaratılacağı iddiası en büyük argümanlarıdır. Ancak bölgedeki havayı, suyu, toprağı kendileri için kullanıp kar elde ederken bölgeye de toprağından verim alamamayı, su kaynaklarının yok olmasını, hava kirliliğini ve hastalıkları bırakırlar

 

HALKIN SAĞLIĞININ HİÇE SAYILMASINA GÖZ YUMAMAYIZ.

Değerli halkımız bilmelidir ki; çimento fabrikası ham madde ve su kullanarak yarattığı kirliliğin daha fazlasını havaya verecek; yaz ve kış tüm yıl boyunca şehrimizin havasını daha da kirleterek, başta tesiste çalışan işçiler ve yakın çevresindekiler olmak üzere tüm halkımızın sağlığını ve yaşamını olumsuz yönde etkileyecektir.

İnsan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bu tür sanayi kuruluşlarının kurulmasında üzerine düşen yasal gereklilikleri yerine getirmeyen kurum ve kuruluşlar tarih önünde sorumluluktan kaçamayacaklardır. Çevre Ve İnsan Hakları Koruyucuları Platformu olarak bu konudaki hassasiyetimizi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz.

 

Çimento fabrikasının çevreye bıraktığı ağır metaller toprakta birikerek fındık verimliliği azalmaktadır.
Furan ,dioksin,kurşun vb.. gibi maddeler kanserojendir. Tesisin kurulduğu İl’de 365 gün rüzgar esmekte ve bu maddelerin zararları nem,sıcaklık ve rüzgar vasıtasıyla yaklaşık 18 kilometrelik alana yayılmaktadır.

Elektro filtrelerin ve torbalı filtrelerin atık maddeleri % 99,9 oranında tuttuğu bilimsel değildir,tamamen bir bilimsel şehir efsanesidir.
Tesisten salınan karbondioksit ve diğer sera gazları çevrenin iklimini değiştirmekte,fındığın verimini düşürmektedir.

Ünye Çimento fabrikası bacalarından değişik zamanlarda alınan toz örneklerinin fındık polen tozu üzerinde olumsuz etkisi mevcuttur. ( Ergün Tor-Ankara Üniversitesi ).

 

“Geleceğimiz doğallığımızda, çok geç olmadan sahip çıkalım…

Çevre Ve İnsan Hakları Koruyucuları Platformu

BU HAREKETE KATILMAK İÇİN TIKLAYIN

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-