BİYOKAÇAKÇILARIN GÖZDESİ TÜRKİYE 

BİYOKAÇAKÇILARIN GÖZDESİ  TÜRKİYE ODÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ÖZNUR ERGEN AKÇİN: “BİYOKAÇAKÇILAR BİTKİLERİN GENETİK ŞİFRELERİNİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR” “HOLLANDA LALESİNİN GENETİK ŞİFRESİ TÜRKİYE’DEN” “LALEYİ BİZ HOLLANDALILARA HEDİYE OLSUN DİYE VERMİŞİZ AMA ŞU ANDA LALE DENİLİNCE DÜNYADA İLK SIRADA AKLA TÜRKİYE DEĞİL HOLLANDA GELİYOR” ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI XI. BÖLGE MÜDÜRÜ MEHMET SIDDIK KILINÇER: “AVRUPA KITASINDA 12 BİN, TÜRKİYE’DE 12 BİN BİTKİ ÇEŞİDİ VAR”

METROPOLHABER

– “BİYOKAÇAKÇILAR BİTKİLERİN GENETİK ŞİFRELERİNİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR”

– “HOLLANDA LALESİNİN GENETİK ŞİFRESİ TÜRKİYE’DEN”
– “LALEYİ BİZ HOLLANDALILARA HEDİYE OLSUN DİYE VERMİŞİZ AMA ŞU ANDA LALE DENİLİNCE DÜNYADA İLK SIRADA AKLA TÜRKİYE DEĞİL HOLLANDA GELİYOR”
– ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI XI. BÖLGE MÜDÜRÜ MEHMET SIDDIK KILINÇER:
– “AVRUPA KITASINDA 12 BİN, TÜRKİYE’DE 12 BİN BİTKİ ÇEŞİDİ VAR”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı XI. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, 10 milyon 523 bin km2 yüzölçüme sahip Avrupa kıtasında 12 bin civarında bitki adedi varken, 783 bin 562 km2 yüzölçüme sahip Türkiye’de 11 binden fazla bitki adedi tespit edildiğini belirterek, “Zengin coğrafyaya ve biyolojik çeşitliliğe sahip ülkemizde biyokaçakçılığa karşı uyanık olmak zorundayız” dedi.

Doğadan yabani bitki ve hayvanlar veya onlara ait parçaların, yetkili kurumların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkarılması olarak bilinen ‘biyo-kaçakçılık’ faaliyetlerine dikkat çekmek amacıyla Ordu Üniversitesi’nden bir çalıştay düzenlendi.

“AVRUPA KITASINDA 12 BİN, TÜRKİYE’DE 12 BİN BİTKİ ÇEŞİDİ VAR”
‘Biyoçeşitçilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı’ konulu çalıştayda açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı XI. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, biyokaçakçılığa karşı uyarılarda bulundu. Bunun için gerekli tedbirlerin alınmaya çalışıldığını ancak halkın da bu konuda uyanık olması gerektiğinin altını çizen Kılınçer, “Avrupa kıtasında toplam 12 bin üzerinde bitki adedi varken sadece ülkemizde 11 binden fazla tür tespit edilmiş durumda. Bunların 3 bin tanesi sadece ülkemizde yetişen türdür. Bu da ülkemizin ne kadar zengin coğrafyaya ve biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu gösteriyor. Biyokaçakçılık dünyada silah ve uyuşturucu kaçakçılığından sonra 3. sırada yer alıyor. Bu açıdan bakıldığında çok elzem bir durumdur. Sahip olduğumuz bitki çeşitliliği, hayvan, böcek, sürüngen çeşitliliğimizin envanterini çıkarıp, neye sahip olduğumuzu ve bunun korunması ve devamının sağlanması için gerekli tedbirleri de almaya çalışacağız” dedi.

“BİTKİLERİN GENETİK ŞİFRELERİ VAR”
Çalıştayda konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, canlıların sahip olduğu tüm özelliklerin genlerinde şifrelendiğini, günümüzde genetik mühendisliğinin bu şifreleri çözerek canlıların genlerini daha önce hiç olmadığı kadar değerli bir kaynağa dönüştürdüğüne dikkat çekti.
Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, bu nedenden dolayı genetik kaynaklar üzerindeki hakların kime ait olduğunun tartışılır olmasıyla birlikte ‘Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin imzalandığını ve bu sözleşmeye göre, bir başka ülkenin genetik kaynaklarından bilimsel veya ticari herhangi bir fayda sağlayan ülkeler bu faydaları genetik kaynağı sağlayan ülkeyle paylaşmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

“HOLLANDA LALESİNİN GENETİK ŞİFRESİ TÜRKİYE’DEN”
Ancak genetik kaynakların bilim ve teknoloji yardımıyla bir ürüne dönüştürülmesinin fikri mülkiyet hakları kapsamına girdiğini ve genetik kaynağı sağlayan ülkenin bu kaynağı sağlarken kendi haklarını güvence altına almaması halinde kaynak üzerindeki haklarını kaybettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Akçin, ”İşte bu noktada biyokaçakçılar devreye girmektedirler. Biyokaçakçılar genetik kaynaktan elde ettikleri ürün üzerinde kaynağı elde ettiği ülkenin haklarının bulunmasını istemedikleri için genetik kaynakları kaçırma yoluna gitmişlerdir. Çok bilinen bir örnekti ki, laleyi biz Hollandalılara hediye olsun diye vermişiz ama şu anda lale denilince dünyada ilk sırada akla Türkiye değil Hollanda geliyor. Bu yüzden artık bu konularda daha bilinçli ve duyarlı olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Çalıştayın devamında, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuğba Özbucak, ’Anadolu’nun Bitki Çeşitliliği’, Doç. Dr. Derya Bostancı, ‘Yurdumuzun İhtiyofaunası ve Biyokaçakçılık’, Doç. Dr. Beyhan Taş, ‘Biyokaçakçılıkla Mücadelede Yapılması Gerekenler’, Yrd. Doç. Dr. Sevda Türkiş, ‘Türkiye İçin Önem Taşıyan Biyoçeşitlilik Unsurlarının Belirlenmesi, Korunması ve İzlenmesi” ve Yrd. Doç. Dr. Onur Candan, ‘Biyokaçakçılık ve Biyokorsanlık Herpetofauna’ konularında sunum yaptılar.
Çalıştaya Ordu Vali Yardımcısı Halil Karbuz, Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Selahattin Aydın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı XI. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şevket Metin Kara, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, üniversitenin akademik, idari personel ve öğrencileri katıldı.

Exit mobile version