Bakan Bolat Duyurdu! Fahiş Fiyat Uygulayan İşletmelere Kapatma Cezası!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele kapsamında alınan yeni tedbirlerin detaylarını açıkladı. Yüksek fiyatlar nedeniyle tüketicilerin mağduriyetini önlemek amacıyla yeni yaptırımlar devreye giriyor.
AĞIR PARA CEZALARI VERİLECEK
Bakan Bolat, özellikle temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde görülen aşırı fiyat artışlarının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bu nedenle, haksız kazanç elde eden işletmelere karşı daha sıkı denetimler yapılacak ve ağır para cezaları uygulanacağını söyledi. Bakan Bolat,”Nisan ayı başlarına kadar marketlerde Cumhuriyetin 100. yıl indirim kampanyaları başlattırdık market sahipleriyle görüşerek, görüşme ve ikna yoluyla yapılan çalışmalardı. Bir de denetim yoluyla yapılan çalışmalarımız yoğun geçti. 81 bin işletme ve 580 bin ürün denetlemeleri yapıldı. Geçen yıl İç Ticaret Genel Müdürlüğü üzerinden karaborsada stokçuluk, haksız fiyat, fahiş fiyat denetlemeleri 850 milyon lira yaklaşık 1 trilyona yakın. Tüketici korunmasında da zararlı ürünler aldatıcı reklamlar ve sağlığa aykırı ürün denetimleri ile de 1. 2 milyarlık bir cezamız oldu denetimler sonucunda. Rekabet Kurulu da geçen yıl 2.6 milyar TL ceza kesti rekabetleri işlem yapan firmalara. Şimdi Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde çok önemli bazı kanunlarda değişiklik yapılıyor. Rekabetin korunması kanunu, tüketicinin korunması kanunu, lisanslı depocular, kooperatifler, stokçuluk ve fahiş fiyatla ilgili ilgili düzenlemelerde cezalarında ciddi artışlar meydana geliyor.” şeklinde konuştu
ÜÇ DEFA YAKALANANA KAPATMA CEZASI UYGULANACAK
Yeni yaptırımlar arasında, fahiş fiyat uygulayan işletmelere kapatma cezası da bulunuyor. Bakan Bolat, bu tedbirlerin tüketici haklarının korunması ve piyasanın dengelenmesi amacıyla alındığını belirterek, “Vatandaşlarımızın mağduriyetini en aza indirmek için kararlıyız” dedi. Bolat,”Stokçulukta yakalanan firmalara kapama cezası geleceğini vurgulayan Bolat, “Bir kere fahiş fiyat denetimler sonucunda fahiş fiyat uygulamalarında asgari ceza, on katı yani 10 bin liradan 100 bin liraya çıkarılıyor kanunda. Kanun 2020’de çıkarılmıştı. Biz onu yeniden değerlemelerle her sene yükselttik. 55 bin TL olan ceza da 100 bin TL’ye çıkarılmış oluyor. Kanundaki rakam 10 bin liraydı, onu 100 bin TL’ye çıkarmış oluyoruz. 100 bin liralık üst ceza limitini de 1 milyon TL’ye çıkarmış oluyoruz. Stokçulukta ise bu cezalar, kanunda yazan 1 milyon TL rakamı 12 milyon TL’ye çıkarılmış oluyor. Aslında yeniden derlemeleri uygulayarak biz şu anda bunu 4.5 milyon TL kesiyorduk. Zaten bu cezayı kesiyorduk, 12 milyon TL çıkarmış olacağız asgariyi de 1 milyon TL’ye çıkarmış olacağız. Stokçulukta bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan firmalara kapatma cezası geliyor altı güne kadar. Kapatma cezası da uygulanacak. Buradaki amaç caydırıcılık. Yani istiyoruz ki ticaret haklı, vicdani ve piyasa şartları içinde yapılsın. Tüketicilere alım gücünü daraltacak tüketicilere fahiş fiyat uygulamasıyla istismar edecek uygulamalara gidilmesin. Bu konuda devlet olarak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kanun koyucu olarak piyasanın regüle edilmesi ve piyasadaki bu tür uygulamaların ortadan kaldırılması ve bir normalleşme çabaları için bu düzenlemeleri yapıyoruz. Ümit ediyorum ki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bugün yarın inşallah bu kanuni değişiklikler tamamlanmış olacak.” ifadelerini kullandı.