KIŞ GELDİ, BACA YANGINLARINA DİKKAT!

68a15735-9030-47ea-9499-9a53571b277c

68a15735-9030-47ea-9499-9a53571b277c

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, bacaların temizlenmemesi sonucunda çıkan yangınlara karşı vatandaşları uyardı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada; “Havaların soğumasını beklemeden, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın” denildi. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümünün bacaların tıkanması sonucu meydana geldiğini belirten uzmanlar, baca yangınlarının genelde alt katlarında lokanta, pastane gibi iş yerleri bulunan binalarda meydana geldiğini belirttiler. İtfaiye Dairesi Başkanlığınca yapılan açıklamada; “Baca içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılmasıyla tutuşarak alev almakta ve baca yangınları meydana gelmektedir. İhmal edilen bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturmaktadır. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur” ifadeleri kullanıldı.

2015’TE 85 BACA YANGINI ÇIKTI

İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre 2013 yılında 147 baca yangını çıktı ve yapılan incelemeler sonucu bu yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı tespit edildi. 2014’te ise 92 baca yangınına 2015 yılı içerisinde ise 85 baca yangınına müdahale edildi. Baca yangınlarının en çok ocak, şubat, mart, nisan aylarında meydana geldiği tespit edildi.

SOBA ZEHİRLENMELERİNİN ÖNÜNE GEÇİYOR

Sonbaharda veya kış sonrası ilkbaharda gündeme gelen teknik konulardan biri olan baca temizliği, soba zehirlenmelerinin de önüne geçiyor. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken oluşan parçacıklar da bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet veriyor. Baca temizliği, yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf sağlarken çevre kirliliğinin de önüne geçiliyor. Kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından da önem taşıyor. Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbonmonoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Bu nedenle her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyor. Ayrıca çıkan yangınlarda da milyarca liralık maddi zarar meydana geliyor.

BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ BACA TEMİZLİĞİ VE DENETİMİ HİZMETİ VERİYOR

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığınca verilen baca temizliği hizmetiyle ilgili 0 452 233 44 36 numaralı telefondan bilgi verilirken, gelen taleplerin yoğunluğu da göz önünde bulundurularak önceden randevu alınması önem arz ediyor.

HER YIL YAPILMASI ZORUNLU

Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği’ne göre bacaların temizlik ve bakımı her yıl zorunlu olarak yaptırılmalıdır. Doğal gaz bacalarının yılda bir, Fuel Oil – Mazot ve katı yakıt bacalarının yılda iki, restoran- otel mutfak sistemleri ve bacalarının çalışma yoğunluğuna göre 3 ile 6 ay arasında temizlenmesi gerekiyor. BACA

YANGININA NASIL MÜDAHALE EDİLİR?

Baca yangını söndürülmediği takdirde çatının ve binanın da yanmasına sebep olabiliyor. Bacalarda oluşacak muhtemel yangınlarda, bacanın alttan ve üstten ıslak bezden tampon yapılarak kapatılması ve oksijensiz bırakılması gerekiyor.

BACALAR NE İŞE YARAR?

Baca, yanma sonucu ortaya çıkan, insan sağlığı açısından tehlikeli olabilecek gazları en güvenilir yoldan atmosfere ulaştıran kanal sistemine verilen isim olarak tarif ediliyor. Baca yüksek ısıya ve yangına, yanma sonucu ortaya çıkacak gazların kimyasal etkisine, korozyona ve su buharına karşı dayanıklı olmalı. Yarattığı çekme sayesinde yanma için gerekli havayı ocağa, ızgaraya ve kazana ulaştıran bacaların yanma veriminin yüksek, ısıtma maliyetinin düşük olması ve çevre sağlığının korunması bakımından faaliyet alanına göre belirli periyotlarda temizletilmesi gerekiyor.

BU UYARILARA DİKKAT EDİN!

• Baca çıkışları aşırı rüzgârlara karşı tedbir için, en az çatı seviyesinde olmalı. • Baca temizliğinde bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli. • Yılda iki kez bacalar temizletilmeli. • Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı. • Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı. • Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalı. • Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. • Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. • Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye (110) aranmalı.

Exit mobile version