İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Kenelere Karşı Savaşa Hazır Mısınız? KKKA Tehlikesi Kapıda!

Kenelere Karşı Savaşa Hazır Mısınız? KKKA Tehlikesi Kapıda!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ordu’da özellikle bahar aylarıyla birlikte artış gösteren KKKA vakaları, bu yıl da ortaya çıkmaya başladı. Sağlık kuruluşlarına çok sayıda kene ısırma vakası gelirken, uzmanlar dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.

Kene ısırma vakalarının Ordu da dahil pek çok bölgede görülebildiğini hatırlatan Dr. Yıldırım, Mayıs ayında başlayan kene vakalarının Ağustos ayı sonuna kadar devam edebildiğini dile getirdi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının ülkemizde Orta Karadeniz başta olmak üzere ilimizde de görüldüğünü hatırlatan Dr. Yıldırım, Son günlerde ise birçok şehirde kene ısırması sonucu hayatını kaybedenler olduğunu söyledi.

“Keneden Korunmak Gerekiyor”

Keneye karşı bilinen bir aşı ya da tedavinin olmadığını, keneden korunmak gerektiğini aktaran Ömer Ufkun Yıldırım, şunları söyledi, “Hastalığın bölgemize göçmen kuşlardan geldiği düşünülmekle birlikte, vahşi ve evcil birçok hayvanı hasta edebildiği bilinmektedir. Hayvanlar hastalığı belirti vermeden atlatmakta ancak insanlar bu konuda maalesef hayvanlar kadar şanslı değil. Mayıs ayından itibaren Ağustos ayının sonuna kadar geçen sürede sıklığı artan bu hastalık, bölgemizde de özellikle bu mevsimde fındık, bağ, bahçe işlerinin yoğunlaşmasından dolayı ayrıca bir önem taşımaktadır. Bağ, bahçe, tarla, orman gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmeli, çoraplar pantolonun içine sokulmalı ya da çizme giyilmeli. Bu alanlardan dönerken vücut iyice kontrol edilmeli, özellikle görülmesi zor bölgeler; diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense ve saç dipleri ve kasıklar kontrol edilmeli ya da ettirilmelidir. Vücutta ya da hayvanın üzerinde bulunan keneyi kesinlikle çıplak elle değil, eldiven, bez ya da poşet ile çıkarmalı, çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bunların yanında keneyi vücuttan uzaklaştırmaya yarayan kene kovucu spreyler içeriklerine göre cilde ya da giysilere tatbik edilebilir. Kene ısırmaları konusunda öncelikle önlemimizi almalıyız.”

Kenenin Tokat, Çorum gibi denizden yüksek şehirlerde daha ölümcül olduğunu belirten Yıldırım, Ordu’da ise özellikle sahil kesimde herhangi bir ölümcül tehlikesinin olmadığını ifade etti.

“Kendiniz Çıkarmaya Çalışmayın”

Yıldırım; “Kene varsa panik yapılmamalıdır, öldürülmemelidir ve üzerine su dahi olsa dökülmemelidir. Kolonya ve alkol benzeri solüsyonlar üzerine dökülmemeli, ateşle yakılmamalı, buz dokundurulmamalıdır, sıkılmamalı ve basınç uygulanmamalıdır. Yani hiçbir şey yapılmamalı, acilen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli, hekime müracaat edilmelidir. Hekim veya hekim gözetiminde ehil sağlık personeli keneyi tabiri caizse ‘hiç kızdırmadan ve canını yakmadan’ yavaşça ve usulüne uygun olarak çıkaracaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Kenelere Karşı Savaşa Hazır Mısınız? KKKA Tehlikesi Kapıda!
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi