ORDU’NUN ŞEHİR KİMLİĞİ YOK

ORDU’NUN ŞEHİR KİMLİĞİ YOK GEÇEN YIL GERÇEKLEŞTİRİLEN ‘ŞEHİR KİMLİĞİ ÇALIŞTAYI’NIN ANA SONUÇ RAPORU 130 SAYFALIK KİTAP HALİNDE YAYINLANDI RAPORUN ANA BAŞLIKLARI: “ORDU’NUN EN BÜYÜK SORUNU ÇARPIK YAPILAŞMADIR” “YÖREYE UYGUN MİMARİ TARZI YAYGINLAŞTIRILMALIDIR” “KAÇAK VE İMARA AYKIRI YAPILAR YIKILMALIDIR” “ESKİ VE YENİ ORDU OLUŞTURULMALI, ŞEHİR KİMLİĞİ VE TARİHİ İÇİN TARİHİ YAPILAR RESTORE EDİLMELİDİR”

METROPOLHABER

GEÇEN YIL GERÇEKLEŞTİRİLEN ‘ŞEHİR KİMLİĞİ ÇALIŞTAYI’NIN ANA SONUÇ RAPORU 130 SAYFALIK KİTAP HALİNDE YAYINLANDI

Ordu’da geçen yıl Haziran ayında organize edilen ‘Şehir Kimliği Çalıştayı’nın sonuç raporu yayınlandı. Ordu’nun tüm ilçeleriyle birlikte kapsamlı bir şekilde ele alındığı raporda, Ordu’nun şehircilik anlamında en büyük sorununun ‘çarpık yapılaşma’ olduğuna dikkat çekildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları ile şehrin tüm sivil toplum kuruluşlarının biraraya gelerek Ordu şehrinin mimari kimliğinin oluşturulması konusundaki çalışma rapora döküldü. Ordu’nun tarihi, turistik, nüfus, demografi, ekonomik ve sektörel göstergeler ve ilçelerin kentsel olgularının kapsamlı bir şekilde ele alınarak hazırlanan 130 sayfalık ana raporun büyük bir bölümünü ‘çarpık yapılaşma’ oluşturdu.
Raporun değerlendirme ve sonuç bölümlerinde çarpık yapılaşmanın önlenebilmesi için radikal tedbirler alınması gerektiği ve kentsel dönüşümün buna uygun bir şekilde yapılması gerektiği belirtildi.

“EN BÜYÜK SORUN ÇARPIK YAPILAŞMA”
Raporda, çarpık yapılaşma ve kentsel durumunun ele alındığı kısımda şu görüşlere yer verildi:
– “Çarpık yapılaşma Ordu’nun en büyük sorunlarından biridir. Çarpık yapılaşmanın giderilmesinde en iyi sonuç verecek yaklaşım yöreye uygun mimari tarzının yaygınlaştırılmasıdır”
– Yeni yerleşim planlarının bahçeli nizamda yapılması sağlanmalı, hatta düzgün planlamayla birlikte en fazla 4 kata kadar izin verilmelidir.
– Şehrin en büyük sorunu olan göç, imara aykırı yapılaşmaya neden olmaktadır. Kaçak yapıların önüne geçilebilmesi için kaçak ve imara aykırı yapılaşma cezalandırılmalıdır.
– Binaların üstüste dönüşümler şeklinde değil yatay alanlarda yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca bu dönüşüm sürecinde çok büyük park alanları oluşturulmalıdır. Ailelerin, genç-yaşlı kesimin ortak kullanabilecekleri yaşam alanlarının ve sosyal alanların oluşturulması kuşaklararası iletişimi güçlendirir.”
– Deprem riski olan binalar güçlendirilmeli, güçlendirmeye müsait olmayanların ise yıkımları yapılmalıdır.

“ESKİ ORDU VE YENİ ORDU OLUŞTURULMALIDIR”
– Kentsel dönüşüm sürecinde ‘Eski Ordu’ ve ‘Yeni Ordu’ olacak şekilde iki farklı şehir oluşturulabilir. Yüksek katlı binalara izin verilmeyen, Ordu’nun tarihi evlerinin en plana çıkarıldığı ve mimarisinin korunduğu, şehir trafiği yoğunluğunun olmadığı ‘Eski Ordu’ kurulabilir.
– Tarihi binaların restore edilmesi şehrin kimliği ve tarihi açısından oldukça önemlidir. Yapılan ‘Sokak Sağlıklaştırılması Projesi’ kapsamında Ordu genelindeki tüm tarihi evler restore edilmelidir.

“İLÇELERDE İMAR ALTYAPISI BİTMİŞ RUHSATLI BİNA YOKTUR”
– İlçelerin hiç birinde her türlü imar altyapısı ile bitmiş ruhsatlı bina bulunmamaktadır. İlçe merkezlerine yakın yerlerde altyapısı tamamlanmış toplu konut alanlarının oluşturulması gerekmektedir. Böylece yerleşkelerin tarım alanlarından uzaklaştırılması ve toplu hizmetlerden faydalanabilecek uygun alanların oluşturulması sağlanmalıdır.
– Sahil yolundaki ilçelerde bulunan bütün evlerin balkonlarına belirlenecek bir-iki renkte çiçeklerin konulması şehre başka bir güzellik ve hava katabilir. Aynı şekilde yolun orta bölümünün orman gülü gibi yöresel bitkilerle süslenmesi şehre görsellik katacaktır. “

Exit mobile version