İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. “Horon Zamanı: Çambaşı’nda Ritmi Hissedin!”

“Horon Zamanı: Çambaşı’nda Ritmi Hissedin!”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliğiyle “Çambaşı Yayla Festivali” içinde 27 Temmuz’da yapılacak “Çambaşı Horon Şenliği”ne tüm vatandaşlar davet edildi.
Etkinlikle, “Çambaşı Horon Şenliği” başlığı altında Ordu Karşılaması ve Horon gibi kaybolmaya yüz tutmuş halk oyunlarını yayla doğasında kamp kültürüyle birleştirerek geniş kitlelere ulaştırmayı amaçladıkları vurgulandı.

Ordu Valiliği’nden yapılan yazılı basın açıklamasında, 27 Temmuz tarihinde Çambaşı Horon Şenliği’ne tüm vatandaşlar davet edildi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin geleneksel halk danslarının genel adının horon olduğu, Samsun ilinin doğusundan başlayarak Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin sahili ve kısmen iç kesimlerde yaygın olduğunu, bu geleneği yaşatmak adına düzenlenen şenliğe katılımı yüksek bekledikleri ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Düğün, nişan, asker uğurlama, yayla şenlikleri gibi toplu eğlencelerde horon hızlı çevik hareketlerle oynanmaktadır. Doğu Karadeniz’in kapısı konumunda bulunan Ordu’da oynanan Gürcü Horonu, Mısıroğlu Horonu, Milli Horon, Boztepe Horonu, Kol Horonu, Melet Horonu, Perşembe Horonu, Nalcı Horonu, İskilip Horonu, Eşkıya Horonu da Karadeniz Bölgesi’nde oynanan horon türlerine örnektir.
Kültürün gerçek anlamda yansıması olan halk oyunları, kültür mirası olarak kuşaktan kuşağa devredilmektedir. Modern toplumlarda geçmişe özgü kültür değerleri olarak görülen halk oyunları işlev, içerik, estetik ve iletişim bakımından ait olduğu zamanın ve toplumun aynası olma özelliğini taşır. Figürler genellikle günlük yaşamı, doğa olaylarını, kadın erkek ilişkilerini, savaşmaları anlatır veya hayvanları taklide dayanır. Bir ulusun medeni ve çağdaş seviyeye ulaşmasının önemli ölçütlerinden birisi bilim ve teknikteki üstünlük ve teknolojik alanda gerçekleştirilen başarılar gibi, kültürel değerlerine sahip çıkmadaki gösterdiği hassasiyet doğru orantılıdır.
Bu anlayış ile yola çıkarak “Çambaşı Horon Şenliği” başlığı altında Ordu Karşılaması ve Horon gibi kaybolmaya yüz tutmuş halk oyunlarımızı yayla doğasında kamp kültürüyle birleştirerek geniş kitlelere ulaştırmak amacındayız.

“Horon Zamanı: Çambaşı’nda Ritmi Hissedin!”
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi