Fatsa’da Tarihi Keşif İn-Situ Zemin Mozaiği Bulundu?
Ordu’nun Fatsa İlçesinde 2021 yılında yapılan yol yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkan antik kalıntılar, arkeoloji dünyasını heyecanlandırmaya devam ediyor. Antik Roma dönemine ait 8 mezarın bulunduğu bu bölgede başlatılan kazı çalışmaları, yeni keşiflerle dikkat çekiyor. Son olarak, Bizans dönemine ait bir kilisenin kalıntıları arasında bulunan in-situ zemin mozaiği, arkeologları ve bölge halkını heyecanlandırdı.Kilisenin Aziz Konstantin ve Helena’ya adandığı öğrenildi.
Kazı çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Seçkin Evcim, bulunan mozaiğin üslup ve biçim özelliklerine dayanarak milattan sonra 5. ile 6. yüzyıl arasına tarihlendirildiğini belirtti. Fatsa’da keşfedilen bu in-situ zemin mozaiği, Erken Bizans döneminin karakteristik motiflerini taşıyor. Mozaiğin, geometrik ve bitkisel desenlerle süslendiği, özellikle bordürlerde kıvrımlı akantus yaprakları ile doğayı yansıtan meyve motifleri ve hayvan figürlerinin işlendiği kaydedildi.
Bu keşif, hem arkeoloji dünyasında hem de Ordu’da büyük bir heyecan yaratırken, mozaiğin bulunduğu alanın turizme kazandırılması için çalışmaların başlatılması planlanıyor. Kazılar, bölgeden gelecek yeni bulgularla devam ediyor.