Ordu Valiliği Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün 2024 yılı çalışma planı kapsamında ilimizde yatırım ve üretim yapan enerji sektörünün karşılaştığı sorun, sıkıntı ve talepleri değerlendirildi.
Valilik toplantı salonunda, Vali Muammer Erol’un başkanlığında yapılan Enerji Sektörü Toplantısına, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Vali Yardımcısı Turgay Ergin, Kaymakam Adayları Emre Konakcı, Yunus Şit, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Osman Zeki Ardahanlıoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Öztürk, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, SGK İl Müdürü Mehmet Yaşar Günay, KOSGEB Müdürü Sinan Şahin, Yedaş İl Koordinatörü Mustafa Öztürk, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent Karlıbel, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar, Ordu ili genelinde yatırım ve üretim yapan enerji işletmelerinin yetkilileri katıldı.
Ordu ekonomisine değer katan sektörlerde yatırım, üretim ve faaliyet gösteren işletmelerin karşılaştıkları sorun ve sıkıntıları gidermek ve taleplerini dinlemek üzere sektör toplantılarının düzenlendiğini ifade eden Vali Muammer Erol, “Daha önce bentonit sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimizin temsilcileri ile bir araya gelmiştik. Bugün de enerji sektöründe ilimizde yatırım, üretim ve faaliyet gösteren işletmelerimizin temsilcileri ile bir araya geldik. Onların bize söylemek istediklerini dinleyeceğiz. Karşılaştıkları sorun ve sıkıntıların giderilmesi noktasında hep birlikte çözüm üretmeye çalışacağız” dedi.
Toplantının başlangıcında bir sunum yapan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Osman Zeki Ardahanlıoğlu, yenilenebilir enerji yatırımlarının ülkemiz ve ilimize sağladığı ekonomik faydalar hakkında Vali Muammer Erol ve toplantıya katılanlara bilgilendirmede bulundu.
Osman Zeki Ardahanlıoğlu, “Bu çalışmanın amacı, ülkemizde yenilenebilir enerji sektöründe yaşanan gelişmelerin, ilimiz özelinde irdelenmesi ve yenilenebilir enerji yatırımları hakkında bir fikir ortaya konulmasıdır. Bu amaca ulaşmak için belge tarama, doküman inceleme ve araştırma yöntemiyle çeşitli grafikler oluşturulmuştur. Sonuç olarak, ülkemizin ihtiyacı olan elektrik enerjisinin yerli ve sürdürülebilir kaynaklar tarafından üretilmesinin stratejik öneme haiz olduğu ortaya konulmuştur” dedi.
Ardahanlıoğlu; “Tükettiğimizden Daha Fazla Elektrik Üretiyoruz”
Ülkemizin elektrik üretiminin %39,50’ si sürdürülebilir enerji kaynaklarından temin edildiğini belirten Ardahanlıoğlu, “Sürdürülebilir enerji kaynaklarından sağlanan enerjinin yaklaşık %50’si hidroelektrik santrallerde üretilmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesinde ilimiz elektrik üretiminde 5. sıradadır. Bölgemiz ülkemiz üretiminin %6‘sını karşılamaktadır. İlimizde EPDK Lisanslı (kurulu gücü 5 MW üzeri) 18 adet işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin 15 tanesi hidroelektrik, 2 tanesi rüzgar, 1 tanesi biyogaz santralidir. Mesudiye (4 Hes, 1 Res) ve Akkuş (2 Hes, 1 Res, 1 Ges) ilçeleri en fazla yenilenebilir enerji santraline sahiptir. İlimizde 2023 yılında toplam elektrik tüketimi 1.312.253,052 MWh olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte 2023 yılı elektrik üretimimiz 1.530.550,00 MWh olmuştur. İlimizin elektrik üretimi, tüketiminin yaklaşık %116’ sını karşılayacak düzeydedir. İlimizin enerji üretiminin %97’lik kısmı hidroelektrik santrallerden sağlanmaktadır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, sektör temsilcileri söz alarak, karşılaştıkları sorunları, sıkıntıları ve taleplerini dile getirdiler.
İlimizde faaliyet gösteren enerji sektörü temsilcileri, düzenlenen toplantının ilk defa yapıldığını ve sektörün önünü açacağına inandıklarını ifade ederek, toplantıyı düzenlemesinden dolayı Vali Muammer Erol’a teşekkür ettiler.