Bilimin emeli insan hayatını kolaylaştırmak ve Dünya’yı daha yaşanabilir bir hale getirmektir. Buna muvaffak olan toplumlar Dünya’nın önde gelen toplumları olacaktır.
İnsanlar ilmi düşünme eksikliği ve teknoloji geri kalmışlık yüzünden diğer milletlerden geri kalır.
Bilim ve teknolojiyi geriden takip etmek, el yordamı ile ilerlemeye benzer. Bilimsel bilgiyi kullanmak, daha çok bilmek ve bilgiye sahip olmak istemek hayatta muvaffakiyet bahtımızı arttırır.
Toplumsal yaşamda bilgiyi, bilim ve teknolojiyi egemen kılamadığımız için sorunlar yaşamaktayız. Sorun sadece bireyler açısından değil, devlet açısından da önem taşımaktadır. Dış ticarette tekstile verilen önem, bilişim teknolojilerine de verilmesi yabancı yatırımın da artmasını sağlayacaktır.
Dünyadaki değişmeler paralelinde Türkiye’de de bazı değişmeler gerçekleşmelidir. Örneğin bilim teknolojilerinin ve makineye yapılan bir yatırım olarak değil, insana yapılan bir yatırım olarak kabul edilmesi gerekir.
26-27-28 Eylül 2024 tarihleri arasında Tayfun Gürsoy Parkı’nda gerçekleşecek olan “Bilimin Altınordu’su” adlı TÜBİTAK 4007 – Bilim Şenliğinde;
Bedenden Oyuna Müzik, Wheel of Fortune Game, Robotik Kodlama, Planetaryum, Yaratıcı Drama Uygulamaları, English Workshop, Tasarım Dünyası, Yapay Zeka Atölyesi, Minik Bilim Kahramanları Atölyesi, Akıl ve Zeka Oyunları Atölyesi ile birlikte yenilenebilir enerji kaynakları atölyesi başta olmak üzere birçok etkinlik faaliyetlerinde bulunulacak.
Bu tür etkinlikler, bilim ve teknoloji sergileri ile benzer etkinliklerde Bilim ve teknolojinin olduğu her yerde Türkiye’nin yüksek teknik öğenim mezunu Teknikerler olarak paydaş olmaya hazır olup yetişkin değerlerimizle beraber mucit gençlerimizle birlikte Bilim ve teknolojinin ışığında yürüyeceğiz.
Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, basari için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. M.Kemal Atatürk’ün sözleriyle Bilimsel bilgiyi kullanma, aktarma ve geliştirmeyi temel görevleri olarak gören tüm tekniker ve teknisyenlere sevgi ve saygılarımı sunuyor, Altınordu Tayfun Gürsoy parkında düzenlenen bilimle şenliği etkinliklerinin, ilimiz ve hemşerilerimize faydalı katkılar sunacağına inanıyor, başta sayın valimiz ve Altınordu belediye başkanımız olmak üzere Bilim ve teknolojinin önemini vurgulayan herkese, tüm kamu kurum ve kuruluşları birim amirlerini tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyor, Tünelin sonundaki ışığı görmek ve ışık hüzmesini derlemek ancak bilim ve teknolojinin gölgesinde mümkündür diyerek; Bilim şenliğinin ilimize, ülkemize, milletimize, Sanayi kuruluşlarımıza, İş adamlarımıza, hepimize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.
Bu vesile ile Bilim ve Teknoloji bakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza ve YÖK başkanımıza hatırlatıyoruz;
Ülkemizde de insana, bilgi ve teknolojiye yatırım yapılırken kaynaklarını öncelikle teknik eğitim ve öğretime, genç beyinlere ayırmalıdır.
Bilginin, bilim ve teknolojinin kaynağı mesleki ve teknik eğitim kurumları ve özellikle de Teknik eğitim veren üniversiteler, Meslek Yüksek Okullarıdır. Meslek Yüksek Okulları Teknik branşları “teknoloji üniversitelerine dönüştürülmeli” 2 yıl üniversite teknik eğitim mezunları “teknikerlere” de “teknolog” unvanı verilmelidir. Eğitim sistemimizde, Mesleki ve Teknik Eğitimi öne çıkaracak, mezunlarına da istihdam sağlanacak biçimde yeni düzenlemeler yapılmalıdır.
Musa KIRANLI
Karadeniz Teknikerler Federasyonu Genel Başkan Vekili
Ordu Teknikerler Derneği Başkanı