Ünye ve çevresinde muhtarlık görevini yürüten 85 muhtar, Ünye Muhtarlar Derneği çatısı altında bir araya gelerek 2B arazilerinin yer sahiplerine daha uygun fiyatlarla satılması için kampanya başlatarak imza attı.
Ünye Muhtarlar Derneği, ilçede bazı yerlerde rayiç belirleme ve satış aşamasına gelen 2B arazilerinin hak sahiplerine hakkaniyetle satılması için 85 mahalle muhtarından topladığı imzayı Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ordu Valiliği, Ordu Milli Emlak Müdürlüğü, Ünye Kaymakamlığı, Ünye Mal Müdürlüğü Milli Emlak Birimi, Ordu İl ve Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi konunun muhatabı olan kurumlara göndermeye hazırlanıyor.
Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Ekici, 2B arazilerinde geçimini tarımdan sağlayan insanlar için uygun rayiç belirlenmesi noktasında muhtarlar olarak imza topladıklarını söyledi.
Ekici, “2B arazileri orman vasfını yitirmiş, vatandaşı kullanımında olan, vatandaşın ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla bugüne emek vererek, fındık diktikleri, rençperlik yaptıkları bu araziler doğal olarak vatandaşlarımızın hakkıdır. Bu hakkı gecikmişte olsa devlet, sosyal devletçilik anlayışı doğrultusunda ticaret gözetmeden belirli rayiç bedelle tapular verilirse bu milli ekonomiye katkı sağlayacaktır” dedi.
Ülkemizde orman vasfını kaybetmiş olan 2B olarak adlandırılan hazine arazilerinin satışı için Ünye’de kadastro ve 2B çalışmalarında bazı yerlerin rayiç belirleme satış aşamasına geldiği belirtildi.
Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Ekici, 2B arazi satışları fiyatlandırmasına ilişkin geçtiğimiz yıl dernek olarak çalışma başlattıklarını, bu arazilerde geçimini tarımdan sağlayan insanlar için uygun rayiç belirlenmesi noktasında muhtarlar olarak imza topladıklarını söyledi.
Topladıkları imzaları Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ordu Valiliği, Ordu Milli Emlak Müdürlüğü, Ünye Kaymakamlığı, Ünye Mal müdürlüğü Milli Emlak Birimi, Ordu İl ve Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi konunun muhatabı olan kurumlara ulaştırılacaklarını açıklayan Ekici, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
Bu Araziler Vatandaşımızın Hakkıdır
“2B arazileri orman vasfını yitirmiş, vatandaşı kullanımında olan, vatandaşın ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla bugüne emek vererek, fındık diktikleri, rençperlik yaptıkları bu araziler doğal olarak vatandaşlarımızın hakkıdır. Bu hakkı gecikmişte olsa devlet, sosyal devletçilik anlayışı doğrultusunda ticaret gözetmeden belirli rayiç bedelle tapular verilirse bu milli ekonomiye katkı sağlayacaktır.
85 Muhtar İmza Kampanyası Düzenledi
Bu vesile 120 bin nüfusu olan bir ilçeyi temsil eden 85 muhtar olarak bir imza kampanyası düzenledik. Türkiye Cumhuriyeti bir sosyal bir hukuk devletidir. Bu sosyal anlayış üzerinden bu 2B arazilerinin kullanımında olan insanlara tapularının verilmesini ve bu tapu verilme aşamasında ise yine sosyal devletçilik anlayışı ile uygun rayiçle, halkın bunu alabileceği bir şekilde halka hakları iade edilmelidir.
Bazı 2B’ler Satış Aşamasına Geldi
Ordu genelinde sürdürülmekte olan ve Ünye’de devam eden kadastro ve 2B çalışmaları bazı yerlerde rayiç belirleme ve satış aşamasına gelmektedir. Bu mesele özellikle köyden mahalleye dönüşen yerlerde çok ciddi sıkıntılara gebe görünüyor. Öyle ki kırsaldaki nüfusun tarım ve hayvancılığın geleceğini de etkileyecek ciddi bir meseledir. Biz Ünye’deki 85 mahalle muhtarı olarak, 2B çalışmalarının zamana uygun bir şekilde sonuçlandırılması için, rayiç belirleme ve satış noktasında tüm yetkililerin sosyal sorumluluk içerisinde hareket etmesini ve geçimini tarım yaparak sağlayan köylümüzü hayvancılık erbabını mağdur etmeyecek şekilde bir rayiç belirleme yapmalarını bekliyoruz.”
Yetkililerin Dikkate Alınacağını Düşünüyoruz
Konuyla ilgili Sahilköy Mahalle Muhtarı Mehmet Şensoy, şunları söyledi: “Ünye’deki 85 muhtarımızın tam imzasıyla dilekçemizi Kaymakamlık makamına ulaştıracağız. Ayrıca Kaymakamlığımız ve dilekçe metinin Ankara Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, Ordu Valiliğine, Ordu Milli Emlak Müdürlüğüne, Ünye Mal müdürlüğü Milli Emlak birimine, Ordu İl ve Ünye ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi konunun muhatabı olan kurumlara gitmesini sağlayacağız. Önümüzdeki dönemde belirli yerlerde rayiç belirlenecek ve satışlar başlayacak. Bizim bu çalışmamız ardından gelecek olan 2B çalışmalarının da belirleyicisi olacak. Bunun için biz halkımızın, çiftçilerimizin ve tarımla uğraşan, bu araziler üzerinde tarımla iştigal eden insanlarımızın hem orada istihdam edilmesi, hem köyden kente göçün bir nebze de olsa önünün alınması, tasarrufunda ve işletmesinde bulunan çiftçilerimizin daha rahat, daha güvenceli bir şekilde çalışmaları açısından önemli görüyoruz. Bunu yetkililerin dikkate alacağını düşünerek böyle bir çalışmayı başlattık.”
İnşallah Çiftçimizin Bu Satışla Yüzü Güler
“Orman vasfını yitirip, tarımsal alana dönüşen arazilerimizin bir sosyal Sorumluluk Projesi olması gerektiğini düşünüyorum” diyen Ünye Ziraat Odası Başkanı ve Saca Mahalle Muhtarı Osman Sarıkahraman ise, “Devletimiz bundan bir katkı payı alacaktır. Ama bu vatandaşları üzecek şekilde değil, sevindirecek şekilde olmalıdır. Bu imzaların kendimizi karşı tarafa anlatabilme özelliği de olur diye düşünüyorum. Çünkü son zamanlarda birbirimizi anlayama veya derdimizi anlatamama gibi bir sıkıntımız var. Bu anlamda 85 mahalle muhtarımızın hepsini kutluyorum ki bu metne imza attılar. İnşallah çiftçilerimizin bu satışla ilgili yüzü güler” diye konuştu.