Vali Balkanlıoğlu; “Ordu’nun Tescillenmesi Gereken Değerleri Var”

OVBH0744

METROPOLHABER

Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında coğrafi işaret tescili değerlendirme toplantısı yapıldı.

Ordu Valiliği toplantı salonunda yapılan toplantıya, Ordu’dan çok sayıda kurum temsilcileri katıldı. Vali Balkanlıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada; “Ordu olarak herkes tarafından fiyatı, tadı ve kalitesi bilinen, marka değeri yüksek, tescilli ürünler ortaya çıkartmalıyız” dedi.

“Marka değeri olan, standardı belli ürünler ortaya çıkartmalıyız”

Coğrafi yer işareti almanın o şehre, ürettiği ürünün pazarlanması ve üreticilerine katkı sağlaması açısından önemli olduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu; “Ordu’yu internet sitelerinden inceleyenler; Ordu’ya mahsus, Ordu’ya özgü olan dünyada coğrafi yer işareti almış şu ürünler var diyebilecek. Markalı ürünler beğenisi ve reytingi yüksek ürün gruplarıdır. Alışveriş mağazalarında yiyecek – içecek sektörüne ait ürünler sunan çok sayıda işyerleri var. Ama belli başlı markaların önünü kalabalık olarak görürsünüz. Bu tür işyerlerinin standardı belli olduğu için insanlar orayı tercih ediyor. Buralardaki ürünlerin fiyatları bellidir ve müşterileri, yiyeceğini önceden test etmiş, onaylamıştır. Bu tür işyerlerinde bir marka tescili vardır ve o marka adı altında o ürünü kullanan insanlar, alacağı standart şeyi almış oluyorlar. Oraya giden müşteriler bilinçli bir şekilde gidiyorlar. Markalı ürünler, marka değeri olan, standardı yüksek ürünlerden oluşuyor. Bu nedenle tüketici açısından tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

“Tescilli markamız ‘Akkuş Fasülyesi’ni diğer ürünlere de yaymalıyız”

Akkuş ilçesinde yetişen ‘Akkuş Şeker Fasulyesi’nin Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillendiğini hatırlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, bu sayının artarak devam etmesini gerektiğini vurguladı. Vali Balkanlıoğlu; “Bir şehirde tescil edilebilecek, coğrafi yer işareti alabilecek bir ürün varsa, bu tescil ettirildiğinde,  o ürünü üretenler ve o il açısından önemli bir kazanım elde edilmiş olunuyor. Mesela Giresun, fındığını tescil ettirdi.  Giresun fındığı, aynı standartta başka yerde üretilse de adı Giresun fındığı olarak geçiyor. Coğrafi yer işareti olarak da Giresun’un adı ve namı her yerde yürüyor. Bizim Akkuş fasulyesi’nin tohumundan alıp aynısını aynı standartta yetiştirip üretseler, onun adı yine Akkuş fasulyesi olarak geçecek. Kurumla iletişim halinde olup, ne tür müracaatların coğrafi yer işareti almaya aday olabileceğini ve kazanma şansı olduğunu bilerek, gerekli evrakları eksiksiz tamamlayarak müracaat etmekte fayda var. Eğer bir yerde bir ürün var ve oraya özgün, oraya mahsussa, ekonomik açıdan bir değer ifade ediyorsa, emsallerine göre ayırt edici bir takım vasıfları varsa, Akkuş fasulyesi gibi bunlara ilimizle ilgili coğrafi yer tescili yaptırabiliriz” diye konuştu.

Coğrafi yerden anlatılmak istenenin, o il ve o ilin coğrafyasında üretilen, onun adıyla bilinen ürün anlamına geldiğini belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu; “Bazı ürünler açısından kim önce müracaat ederde onun tescilini alabilirse, coğrafi yer işareti anlamında o il o ürünle beraber ön plana çıkmış oluyor. Aynı ürünü birkaç il de üretiyor olabilir. Ama kim önce müracaat edip coğrafi yer işareti almışsa, o ürünle ilgili orası avantajlı olmuş olacak ve bir adım öne geçmiş olacak. Başvuru koşullarını, ne tür başvurular olumlu netice verir, ne tür evraklar tanzim edilir, onları da bilerek, bilinçli bir şekilde Ordu’dan bir tane değil de 8-10 tane ürünü tescil ettirelim. Böyle bir imkan varsa bunu da değerlendirmemiz, değerlerimize değer katmamız gerekir” şeklinde konuştu.

Exit mobile version