FATSA’DA CAMİ VE CEM EVİ YAN YANA 

FATSA’DA CAMİ VE CEM EVİ YAN YANA ARPALIK MAHALLESİ MUHTARI HASAN KAÇAK: “1999 YILINDAN BU ZAMANA KADAR BU DOSTLUK DEVAM EDİYOR”

METROPOLHABER

ARPALIK MAHALLESİ MUHTARI HASAN KAÇAK: 

“1999 YILINDAN BU ZAMANA KADAR BU DOSTLUK DEVAM EDİYOR”

Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Arpalık Mahallesi’nde Alevi ve Sünni kişilerin kardeşliği Türkiye’ye örnek oluyor.

Fatsa ilçesine 27 kilometre uzaklıktaki Arpalık Mahallesi’nde cami ve cem evi yan yana bulunuyor. Alevi’nin Aleviliğini, Sünni’nin Sünniliğini koruyarak var olabileceği ortak bir yer olan Arpalık Mahallesi’nde kardeşçe yaşam devam ediyor.
1999 yılında yapılan Arpalık Mahallesi Ehlibeyt Camii ve yanında bulunan cem evi Alevi ve Sünnileri bir ortamda buluşturuyor.
1999 yılında muhtarlık görevine seçildikten sonra ilk olarak mahallesine büyük bir cami yaptırdığını belirten Arpalık Mahallesi Muhtarı Hasan Kaçak, “2 yıl içinde camimizi bitirdik. 100 hanemiz var mahallemizde yaşayan. Cami ile cem evininin yan yana olması Arpalık Mahallesi’nin farklı bir özelliğini ortaya çıkarıyor. Alevi, Sünni kardeşliği burada çok iyidir. 1999 yılından bu zamana kadar bu dostluk devam ediyor. Ezan okunuyor camimiz doluyor, cem başlayınca da cem evimiz doluyor. Başka yerlerde bu durum çok istisnai bir durumdur. Mahallemiz 4 makamı 40 kapıyı yaşayan bir mahalledir. Cem evinde davet yaptığımızda Sünni kardeşlerimizde oraya katılır ve bizlerle birlikte olur. Namazına kılan herkes gelir ve namaz sonrası cem evinde yapılan ikramlardan alır. Camimiz tadilat da olduğu dönemlerde cem evini kullanıyoruz namaz kılmada. Dostluk içinde yaşamımızı sürdürüyoruz” dedi.
Cem’in toplanma manası olduğunu belirten Muhtar Kaçak, “Cem genelde kış aylarında yapılır. Her Cuma gecesi olur ve peş peşe 7 veya 8 kez devam eder. Mahallemize yakışır bir cem evini buraya yaptık. İbadetlerimiz burada yapıyoruz” diye konuştu.
Karadeniz Bölgesi’nde Arpalık Mahallesi’nin Aleviliğini karşılaştırdığınız zaman bu mahallenin bir emsalinin olmadığını belirten Arpalık Mahallesi Ehlibeyt Cami İmamı Ali Çakıl, “Diğer yerlere göre burada farklılık var. Hem şeriat hem de tarikat burada mükemmel şekilde gerçekleşiyor. Hiç kimsenin art niyeti yoktur. Kin kibir içerisinde kimse burada yaşamıyor. Keşke bütün alevi köylerimiz Arpalık Mahallesi gibi örnek olsun. Alevi ve Sünni kardeşlerimiz birlikte beraberlik içinde burada yaşıyorlar. Cami de şeriat, cem evinde tarikat yeridir. Cemaatle birlikte aramızda hiç bir husumetin olmadığı bir mahalledir. Hepsine teşekkür ediyorum. Burada dostça yaşamlarımız devam edecektir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Arpalık Mahallesi Ehlibeyt Cami İmamı Ali Çakıl, sazı eline alarak alevi türküsü söyledi.

Exit mobile version