CHP’den Ziraat Odasına Ziyaret

a

aCumhuriyet Halk partisi Ünye İlçe Başkanı Ali Yalçın ve yönetim kurulu bugün bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiler.İlk ziyaretlerini Ziraat odası Başkanı Osman Sarıkahraman’a yapan Cumhuriyet Halk partililer ,daha sonra Milliyetçi Hareketçi partisi ilçe teşkilatına ziyarette bulundular.

CHP Ünye İçe Başkanı Ali Yalçın Ziraat odasını ziyaretinde şöyle açıklama yaptı.

“İnsanlar artık gülmeyi unuttu”

“Öncelikle bu kadar yoğun bir gündemin içinde bizleri kabul ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Türkiye Karadeniz Bölgesi olarak baktığımızda fındığa kilitlendi. Ama Türkiye’nin daha büyük sorunları var. Mesela Güney Doğu sorunumuz var. Artık bu iş Güney Doğu’dan da çıkarak metropollerimize sıçradı. Bu durumda bizi çok üzüyor. Hakikaten çok üzgünüz. İnsanlar artık gülmeyi unuttu. Ben kişi olarak artık başsağlığı dilemekten ve başınız sağ olsun demekten utanıyorum. Artık her gün insanlar ölüyor. Kötü olan bu durum kanıtsandı. Eskiden olan bir trafik kazasında iki kişi dahi ölse hepimiz ayaklanıyorduk. Ama şimdi Türkiye’de toplu katliam gibi toplu toplu ölümler oluyor. Bu duruma bir türlü çare üretilemiyor. Ben buradan tekrar tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Kısa zamanda Milli İstihbarat Teşkilatı’nın çalışarak bu ölümleri sonuçlandıracak bir hale gelmesini diliyorum.

“Fındık 9 liradan yukarı çıkacak mı? Yoksa daha mı aşağıya inecek?”

Buradan da kendi yöremize dönmek istiyorum. Fındık gündeme oturdu.Havalar açtı ve yeni mahsul çalışmalarına başlandı. Ben fındıkta şöyle bir karamsarlık içine girmeye başladı. Fındıkta herkes bir şeyler konuşuyor. Ama şuanda herhangi bir sonuç yok. Ben dün Seyit Bey ile bu konuyu tekrar görüştüm. Gündemde fındık var. Ama sonuçta bir şey yok. Yani bir fiyat yok. Ben sizin çabanızı biliyorum.  Tüm Ziraat Odaları Başkanları ile Ankara’ya gittiniz. Tüm bu olayları üreticilere anlatmaya çalıştınız. Ama üretici artık şunu bekliyor. Fındık 9 liradan yukarı çıkacak mı? Yoksa daha mı aşağıya inecek? Artık bir fiyat belirlenmeli ki evinde fındık bekleten üreticilerde bir beklenti içerisine girmesin.  Bunun açılış fiyatının altında da olmaması lazım. Hükümetimiz eskiden olduğu gibi ne uygulayacaksa, en azından açılış fiyatına getirerek hiç olmazsa 2015 yılı ürününün bir şekilde üreticinin elinden alınması lazım. Şuanda hakikaten bölgede büyük mağduriyet var. Bana konuşulduğunda şöyle laflar geliyor. Ben buna kesinlikle katılmıyorum. Bazı arkadaşlar biz fındığı 13 veya 14 lirayken sattık. O insanlar fındığı neden satmadı. Şimdi fiyat 9 liraya düşünce niye ağlıyorlar? Fiyat 17 liralara çıksaydı karları olacaktı gibi söylemler var. Ben bunun şu kısmına katılmıyorum. Fındık açılış fiyatının üstünde olsa da satılmasa tamam dedikleri belki doğru, âmâ  fındık  şuanda açılış fiyatının çok altındadır. Piyasada fındığa da ihtiyaç var. Niye bu fındığın fiyatı açılış fiyatına gelemiyor? Ben bu konuda sizden bilgi almaya geldim.” dedi.

 

 

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman

“Ülkemiz çok kötü bir dönemden geçiyor”

“Ben de ülkemizin bugün içerisinde bulunduğu koşullardan dolayı şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine de başsağlığı ve sabır diliyorum. İnşallah bu kara bulutlar bir an önce ülkemizin üzerinden dağılır diye temenni etmekten başka söyleyecek bir şey yok. İnşallah hayırlısı olur diye düşünüyorum. Üzüntülüyüz.Biz ancak o acıları hissediyoruz demekle yetiniyoruz. Televizyonlarda çıkan haberlere vah demekten başka diyeceğimiz bir şey yok. Sadece şehit cenazelerine Perşembe’de olduğu gibi yakınlarda olursa katılıyoruz. Ama ateş düştüğü yeri yakar. Buna söylenecek başka söz bulamıyorum.

“Biz fındık gemisinin ortak yolcularıyız”

Fındığımıza gelince burası bir üretici kuruluşudur. Biz üreticilerimizin hak ve hukuklarını kanunun bize vermiş oluğu yetki çerçevesinde savunmak durumundayız. Bununla birlikte fındık manavlığı yapan, aracı kurumunu oluşturan esnafı da düşünmek zorundayız. Biz aynı zaman da ithalat ve ihracat yapan yanında yüzlerce insanı çalıştıran bir fabrikacıyı da düşünmek zorundayız. Dolayısıyla biz Ünye Ziraat Odası olarak şunun altını çizdik. Biz fındık gemisinin ortak yolcularıyız. Birisi çok kazanırken birisi az kazanırsa o geminin içerisine üzüntü olur ve kavga çıkar. İşte bu kavgaların önüne geçmek adına dilimizin döndüğünce bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz.

Fındık bu sene 12 liradan alıma başlandı. 13, 14 ve 14.50 lirayı da gördü. Ancak biz neden fındık 18 lira olmuyor? Fındığımızı niye 20 liraya almıyorsunuz? Kavgası etmiyoruz. Maliyetini 7 lira 80 kuruşu bulmuş fındığın 9 veya 9 .50 liralara kurtarmayacağını savunuyoruz. Yoksa bizim kavgamız sermaye ile, fabrikacılarla, ithalatçı ve ihracatçılar ile değil. Bizim kavgamız herhangi bir kuruluşa baş kaldırı da değildir. Burada biz üretici Ahmet Amca ile onun eşi Hatice Teyzenin haklarını savunmak durumundayız. Bu kurumun asıl görevi budur. Mesela bize şöyle diyorlar. Ziraat Odaları fındık fiyatlarına karışmasın. Ziraat Odalarının fındık fiyatıyla işi yok. Elbette yok. Biz fındık fiyatının aşağıya veya yukarıya çekilişi ile alakalı hiçbir zaman Ünye Ziraat Odası olarak söz söylemedik.

“Bazı odalar, bazı oda başkanlarımız maalesef ağızlarından çıkanı kulakları duymuyor olabiliyor.”

Ne yapalım bu insanoğlunun da fıtratında olan bir şey. Hiçbir arkadaşım da bunları kötülük olsun diye söylemiyorlar. Ama ne yapalım? İçimizde bazı arkadaşlarımız bunu söyleyebiliyor. Sonuç olarak biz bu geminin ortak yolcularıysak devletimizin şefkatli elinin üreticimizin üzerinde olmasını istiyoruz. Burada zaman zaman bizi bu işin içerisine çekmeyin telkininde bulunanlarda oluyor. Bunları çok da doğru bulmuyoruz.

“Ziraat Odası olarak bizim asıl amacımız fındığın maliyetini kilogramda düşürmek, kaliteyi artırmak ve çiftçilerimize kaliteli ürün yaptırmak”

 

Fındık Türkiye’de 2016 yılbaşı itibariyle 3 milyar dolar gibi bir parayı olarak ülkemize döviz olarak kazandırmış bir üründür. Bir yandan da altın bir üründür. O yüzden bizim fiyata elbette karışmamamız lazım. Ama başlamış oluğu rakamdan fiyat birden bire 9 liralara sert bir düşüş yapınca orada acaba ne oluyor? Sorusunu da sormadan ve bir çift söz söylemeden duramayız. Bizim asıl amacımız fındığın maliyetini kilogramda düşürmek, kaliteyi artırmak ve çiftçilerimize kaliteli ürün yaptırmak. O yüzden bizi zaman zaman yanlış anlayanlarda oluyor. Gerek ticaret erbabı, gerek ihracat ve ithalatçılar olsun biz kimse ile savaş pozisyonunda değiliz. Hak ve hukukumuzu kanunlar çerçevesinde savunmak durumundayız. Fındık fiyatları 12 TL’den başlayıp, 14.50 TL’yi bulunca üreticimiz manav esnafına, manav esnafımız elindeki malını fabrikaya emanet bıraktı. En zor pozisyonlarımızdan biriside emanet sistemi, bu emanetler işlem görmeye başlayınca Avrupa’ya ithalat ve ihracatçılar tarafından satılınca, bugün birçok esnafımızın zor durumda ve iflasın eşiğine geldiğini biliyoruz. Onlarında haklarını savunmak zorundayız. Yani bu memlekette bir kardeş küçük kardeşin ayağına basmamalı. Çünkü biz T.C devletinin birer bireyleriyiz. Ülkemiz bizim için her şeyden önemli. olan Başka bölgelerde insanlar bizim için canlarını siper ederken bizde burada ekonamik savaş vermemizin doğru olmadığını düşünüyorum.” dedi.

Exit mobile version