FINDIĞI SİGORTALATMAK İÇİN SON GÜN 5 MART

JJ

 

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, tarım sigortası kapsamında fındık ürünü için son günün 5 Mart olduğunu, önceki yıllardan yaşanan zararların tekrar yaşanmaması için üreticilerin fındık bahçelerini sigortalatması gerektiğini söyledi.

Fındık üreticilerinin ürünlerini zirai don, dolu, fırtına, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve yangınlardan korumak için yaptıkları tarım sigortası başvuruları 5 Mart’ta sona eriyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, tarım sigortasının önemine vurgu yaptı. Olası doğal afetlere karşı zararın en aza indirilmesi için tarım sigortasının önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, fındıkta ve tüm tarım ürünlerinde en önemli korunmanın tarım sigortası yaptırmak olduğunu belirtti. Tarım sigortasında fındık ürünü için son tarihin 5 Mart olduğu hatırlatan Yılmaz, üreticilerin ürünü koruma altına alabilmesi için sigorta tarihlerini kaçırmamaları uyarısında bulundu.

“TARIM SEKTÖRÜ RİSKLİ BİR SEKTÖR”
Tarım sektörünün uzun vadeli olması sebebiyle riskli bir sektör olduğunu aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Tarım, makroekonomik açıdan stratejik önemi olan, desteklenmesi ve uzun vadeli politikalarla yönlendirilmesi gereken bir sektör. Uzun vadeli ve büyük bir sektör olan tarımda riskler de bir o kadar fazla. Bu nedenle çiftçilerimiz bazı yıllarda büyük felaketlere maruz kaldı. Bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de ancak tarım sigortaları uygulamasıyla bu felaketlerin neden olduğu zararlar en aza indirilebiliyor” dedi.

“ZARARIN KARŞILANMASI TARIM SİGORTASI YAPTIRARAK MÜMKÜN OLUR”
2016 yılında tarım sigortası kapsamında belirlenen doğal afet risklerine değinen Yılmaz, “Her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile Tarım Sigortaları kapsamına alınan afetler açıklanıyor ve açıklanan bu afetlerin oluşması durumunda ürünlerde meydana gelen zararlar için üreticilerimize 2090 Sayılı ‘Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’ gereği herhangi bir yardım yapılmıyor. Bu nedenle üreticilerimizin olabilecek afetler sonucunda yaşanması muhtemel zararları karşılaması ancak tarım sigortası yaptırmakla mümkün olacaktır. Bitkisel ürünler için 2016 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile don, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını afet kapsamına alınan riskler olarak belirlendi” diye konuştu.

“FINDIKTA SON GÜN 5 MART”
Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan fındıkta da tarım sigortasının son derece önemli olduğunu ve sigorta başvuru süresinin 5 Mart’ta son bulduğunu aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, şöyle konuştu:
“Ülkemiz adına oldukça önemli bir ihracat ürünü olan fındık Ordulu çiftçilerimizin birinci derecede tarımsal geçim kaynağını oluşturuyor. Ordu’da 2014 yılında yaşanan don olayı ile birlikte devlet destekli tarım sigortasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bakanlığımızın önemli tarım politikalarından biri de üreticilerimizi tarım sigortası yaptırmaları hususunda teşvik amaçlı uyguladığı tarım sigortasında poliçe tutarının yüzde 50’sini devlet destekli hibe olarak karşılamasıdır. Bu kapsamda çiftçilerimizin doğal afetlerden dolayı karşılaşabilecekleri zararı en aza indirebilmek adına mutlaka devlet destekli tarım sigortası yaptırmaları gerekiyor. Fındık için sigorta başvuruları 5 Mart 2016 tarihinde sona eriyor. Bu sebeple üreticilerimizin olaşabilecek afetlere karşı zararı en aza indirmesi için tarım sigortasına ilgi göstermesini istiyorum.”

Exit mobile version