13 Mart 2016 Pazar Günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na Meslek Lisesi’nde okuyan öğrencilerin ek puanları kaldırıldığı için bu yıl mutsuz olarak sınava girecekler. Ama yine sınava sayılı günler kala sınav heyecanı ve çalışma temposu halen devam ediyor.
Ünye Final Temel Lisesi Rehber Öğretmeni İsmail Abanoz, gazetemize yapmış oluğu açıklamada 13 Mart tarihinde yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı hakkında şunları söyledi; “Öğrencilerimiz 13 Mart’ta ilk sınav olan YGS’ye girecekler. Bu bence çok önemli bir sınavdır. Çünkü öğrenciler ilk defa dershanelerin olmadığı bir sınava girecekler. Ben bu sınav sonucunda okulların başarı durumunu çok merak ediyorum. ÖSYM bu sene yeniliklerde yaptı. Şuanda 12. Sınıfta okuyan Meslek Lisesi öğrencilerinin kendi alanlarındaki ek puanları kaldırdı. Tercih sayısını 30’dan 24’e düşürdü. İleriye dönük farklı uygulamaların geleceği beklentisindeyiz. Sınava 15 gün kaldı. Bu 15 günlük süre zarfında öğrencilerin bol bol test çözerek anlamadıkları yerleri tekrar etmeleri gerekiyor. Barajı geçme oranının bu sene azalacağını ve barajı geçemeyen öğrenci sayısının artacağını düşünüyorum. Velilerin bir kısmı çocuklarını temel liselere verdi. Ama çocuğunu temel liselere veremeyen velilerde var. Okullardaki kursların aksadığını duyuyoruz. 2016 YGS bir takım sıkıntılar ile geliyor” dedi.
Ek Puanların Kaldırılması İle Birlikte Meslek Liselerine Okuyan Öğrencilerin Hayalleri Yıkıldı
Abanoz, Meslek Lisesinde okuyan öğrencilerin ek puanlarının kaldırılması huşunda ise şunları söyledi; “Ek puanların kaldırılması ile birlikte Meslek Liselerine okuyan öğrencilerin hayalleri yıkıldı. Bu ek puan olayı ilk olarak aha önce mezun olanları da kapsıyordu. Ama mezun olan öğrenciler bu duruma tepki gösterince bunu kaldırdılar. Bu durum normalde 2012’den sonra mezun olan öğrencileri de kapsıyordu. İnsanlar ek puan için liselerinde kaldı. Bu uygulama ile devlet çocukları bir adım geri itti ve çocukların hayallerini yıktı. Sınavı kazanamayan öğrenciler durumu ek puanların kaldırılmasına bağlayacaktır. Bence 2016 yılı mezun olacak meslek lisesi öğrencileri için tam bir yıkımdır. Bir de bu YGS’ye kısa bir süre kala açıklandı. Önceden açıklansa idi öğrenciler ona göre önlemini alırdı” dedi.
Baraj Puanını Eğitimde Kaliteyi Artırmak İçin Yukarı Çıkardılar
Abanoz, sınavda baraj puanını yukarı çıkartılması ile alakalı şunları söyleyerek sözlerini noktaladı; “Baraj puanını eğitimde kaliteyi artırmak için yukarı çıkardılar. Baraj puanının yukarı çıkarılması 4 net demektir. Öğrenci 4 net daha fazla yaptığı takdirde eğitimde kalite artacak diye bir şey yok. Zaten 140 olan barajı 150’ye çıkardılar. Tercihleri de 24’e düşürdüler. Sınava 2 milyon 300 bin aday girecek. Ama bu adayların çoğu elenecek. Test sınavının yazılı sınava dönüştürülmesi için çalışmalar yapılıyor. Oda yılda 4 sınav yapılacak deniliyor. Yani öğrenci hangi sınava başarılı olursa o puanı baz alacaklar. Şuanda onun üzerinde çalışıyorlar. Türkiye’nin bir eğitim politikasının olmamasından dolayı sınav sistemleri sürekli değişiyor” dedi.