KAPASİTE 5 BİN TONA ÇIKACAK

11

11

MERTOPOLHABER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, 2015 yılında avlanma yoluyla 26 bin 113 ton balık üretimi gerçekleştirildiğini belirterek, “Kültür balıkçılığında üretim kapatisesini 5 bin tona çıkaracağız.” dedi.

Ordu’da balık üretimi her geçen yıl artıyor. Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, avlanma yoluyla elde edilen balık üretim miktarlarında 2014 yılına göre ciddi bir artış yaşandığını açıkladı. İl Müdürü Kemal Yılmaz, 2014 yılında avcılık yoluyla 18 bin 533 ton balık üretiminin yapıldığını kaydederek, 2015 yılında avlanma yoluyla balık üretiminin yaklaşık 8 ton arttığının altını çizdi. Kemal Yılmaz, yaptığı açıklamada, “2015 yılında avlanma yoluyla elde edilen balık üretim miktarın da artış olduğu görülmüştür. Hamsi 19 bin 980 ton, istavrit 3 bin 378 ton, mezgit bin 821 ton olarak gerçekleşmiştir. Diğer deniz ürünleri avcılığı ile birlikte, il genelinde avlanma yoluyla elde edilen toplam balık üretim miktarı 26 bin 113,5 tona yükselmiştir.” dedi.

30 ÜRETİM TESİSİ VAR

İl Müdürü Yılmaz, Ordu’da 30 balık üretim tesisi olduğunu belirterek, “İlimiz genelinde iç su ve denizlerde su ürünleri yetiştiriciliği yapan 30 adet üretim tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerden 7 tanesi deniz sahasında ağ kafeslerde üretim faaliyetinde bulunmaktadır. Diğer tesisler ise iç sularımızda faaliyet göstermektedir. Perşembe ilçemizde faaliyet gösteren ağ kafeslerde Alabalık ve Levrek balığı yetiştiriciliği yanında 2015 yılında yeni bir tür olan Sivriburun Karagöz balığının (50 ton üretim yapılmıştır) yetiştiriciliğine başlanılmıştır. Ayrıca Perşembe ilçemizde 100 bin adet/yıl kapasite ile Akvaryum üretim tesisi yeni faaliyetlere başlamıştır.” diye konuştu.

ÜRETİM ARTINCA DESTEKLEME DE ARTTI

Kemal Yılmaz, 2014 yılına göre 2015 yılında iç sularda ve denizlerde üretimin yarı yarıya arttığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Deniz sahasında ağ kafeslerde 2015 yılında 2 bin 393 ton Alabalık, Levrek ve Sivriburun Karagöz yetiştiriciliği yapılmıştır. İç su ve denizlerimizde 2014 yılında bin 193 ton üretim yapılırken 2015 yılında toplam 2 bin 568 ton üretim yapılarak geçen yıllara oranla üretimin yarı yarıya arttığı görülmüştür. İlimizde üretimin artması ile birlikte su ürünleri desteklemeleri de artmıştır. 2014 yılında bin 101,5 ton üretim için 864 bin 456,5 TL su ürünleri desteği yapılırken 2015 yılında su ürünleri desteğinden faydalanmak üzere İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat eden balık üretim tesislerine; toplam 2 bin 202,423 kilogram ürün için 1 milyon 402 bin 744 TL destekleme yapılmak üzere gerekli belgeler Bakanlığımıza gönderilmiştir.”

6 YENİ ÜRETİM YERİ TESPİT EDİLDİ

Altınordu, Ünye, Perşembe ve Gülyalı İlçelerinde 6 adet yeni üretim tesisi yer tespitinin yapıldığını da kaydeden Yılmaz, “2015 yılında DOKA tarafından desteklenen proje kapsamında deniz sahasında yapılan çalışmalar sonucu başta Perşembe ilçemiz olmak üzere Ünye, Altınordu ve Gülyalı ilçelerimizde 6 yer tespiti yapılmıştır. Bu yerlerden bir tanesi midye yetiştiriciliği için ayrılmış olup, diğer yerlerde ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği yapılması planlanmıştır. Ayrıca ilimizde bulunan baraj gölü sahaları da üretime açılmış olup Topçam Baraj Gölü’nde üç yer, Umut-1 HES Baraj sahasında ise iki yer tespiti yapılarak Bakanlığımız’ dan gerekli ön izinler alınmış olup, proje hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu deniz ve baraj sahalarının üretime kazandırılması ile birlikte ilimizde ki üretim kapasitesinin önümüzdeki yıllarda 5 bin tonun üzerine çıkarılması hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version