METROPOL HABER
Ordu’da yakma ve dağlama sanatçısı İhsan Gürdal, bu sanat dalının geleceği açısından bir müzesinin olması gerektiğine dikkati çekiyor. 85 yaşındaki İhsan Gürdal, 1972 yılından beri 500’e yakın eser ortaya çıkardığını söyleyerek, bunların geleceğe taşınması amacıyla bir müzede koruma altına alınmasını istiyor. Hâlâ çalışan ve “Bu işi devam ettirmesem yaşayamam” diyen İhsan Gürdal, Türkiye’de çok az sayıda kişinin yakma ve dağlama sanatıyla ilgilendiğini, müzeler sayesinde bu mesleğin geniş halk kitlelerine ulaşıp teşvik edici ve yön verici özellikleri olacağı iddiasında bulunuyor. Sanatçı Gürdal bu sayede yeni sanatçıların da ortaya çıkacağına inandığını söylüyor.
BU SANATA NASIL BAŞLADI?
Bu sanata nasıl başladığını sorduğumuz İhsan Gürdal şöyle diyor: “1972’den itibaren başladım. Ortaokulda okuyan çocuklarım vardı. Onlara elişi dersinde yakma aletleri dağıtıp, tahta üzerine havya ile resim yapma ödevleri veriliyordu. O ödevlere yardımcı oluyordum. Yaptıkça işi sevmeye başladım.. Bunu ben, şuna yorumluyorum; insana yaratıcının vermiş olduğu bazı vasıflar vardır, ben de bu vasıflarımı ortaya çıkarmış, keşfetmiş oldum..”
İLK SERGİ AÇMASI
İhsan Gürdal yaptıklarının zamanla çok beğenildiğini ve kendisine sergi açması için dost ve arkadaşlarından manevi baskı gördüğünü anlatarak şöyle devam etti: Gördüğüm ilgi fazlaydı ama bir sergi açmaya cesaretim yoktu. Ancak 1975’de tüm cesaretimi toplayarak ilk yakma tablolar sergimi Ordu’da açtım. Daha sonra Giresun, Samsun, Trabzon, İzmir, Diyarbakır ve Ankara’da da sergilerim oldu. Çok ilgi gördüm. Şimdiye kadar açtığım tüm sergi sayısı kanaatime göre 20’yi bulmuştur.”
VALİDEN BEKLENTİ
Kendisini ziyarete gelen Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’na da müze konusunda ricada bulunduğunu söyleyen İhsan Gürdal, hâlâ sabırla bu dileğinin gerçekleşmesini beklediğini anlatıyor. Her eserinin bir mesajı olduğunu söyleyen İhsan Gürdal, atasözleri ve deyimlerin resmini elindeki tahta tuallere kazıdığını, bu özelliği ile de kendisinin Türkiye’de ‘tek’ olduğuna dikkati çekiyor…