Ünlü Şef, Seyahatnamesine Ünye’den Başladı

ÜNLÜ ŞEF, SEYAHATNAMESİNE ÜNYE’DEN BAŞLADI

Ünye Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden Ömür Akkor’u ağırladı. Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölüm öğrencileriyle yemek çalışmaları yapan Ömer Akkor daha sonra şef olma konusunda ders niteliğinde öğütler verdi.

Ünye’de turizm konusunda hizmetler yürüten Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi, önemli bir misafir ağırlayarak öğrencilerin mesleklerini daha iyi bilmesi ve mesleklerinde yükselebilmesi için Türkiye’nin ünlü şeflerinden Ömer Akkor’u ağırladı.

Öğrencilerle yaptığı çalışmaların ardından açıklamalarda bulunan Şef Ömür Akkor, Türkiye’de uzun bir süredir seyahatname yazılmadığını, kendisinin bu konuda çalışmalar yaptığını, çalışmalarının son bölümü olan Karadeniz ayağını bitirmek için Ünye’ye geldiğini ve Gümüşhane’de sonlandıracağını ifade etti.

İlk olarak yapılan çalışma hakkında bilgiler veren Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölüm Şefi Orhan Aydoğan, amaçlarını anlatarak; “Meslek Liselerini öğrencilerimiz seçerken biraz mecburiyetten seçiyor, işte başka okula gidemediği için gibi, o düşünce var şu anda. Bizde bu düşünceyi kırmak için, çocukların mesleklerini daha iyi bilmesi, mesleklerinde yükselmesi için neler yapması gerekiyor, üst sınır olarak neler yapabilir öğrensinler diye ünlü şeflerimizi öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Onlarda meslekleri hakkında bilgi edindiklerinde daha etkileyici oluyor öğrenciler için ve ilerde nerelere gelebileceklerini daha iyi anlıyorlar” dedi.

Yerel Yemekler Üzerine Çalışıyoruz

Yemek ve yemek tarihi konusunda uzman olan ve Türk Mutfak Kültürü üzerine 8 dilde 100 ülkede toplam 35 yemek kitabı bulunan deneyimli şef Ömür Akkor, seyahatname kitabını tamamlamak için Karadeniz turuna çıktığını ve ilk olarak Ünye’ye geldiğini ifade etti. Akkor ayrıca, öğrencilerle yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler vererek; “Ünye’de çocuklarla birlikte heyecanı paylaşmaya geldim. Onlarla beraber yemek yaptık, Osmanlı uygulamaları yaptık. Birazdan sohbet edeceğiz ve kariyerli bir şefin nasıl hareket etmesi gerekiyor, bir şefin mutfakta uyması gereken kurallar gibi ders işleyeceğiz günün sonunda. Ondan kalan zamanlarda da pide yiyeceğiz, Akçaabat köftesi yiyeceğiz çünkü yerel yemekler üzerine çalışıyoruz.

“Ünye’den Başlayıp Gümüşhane’ye Kadar Gideceğim”

Uzun zamandır Karadeniz bölgesini inceliyordum. Mayıs ayında bir seyahatnamem çıkacak. Uzun zamandır Türkiye’de bir seyahatname yazılmıyor. Bu seyahatnamenin Karadeniz kısmını da bitirmek için geldim. Ünye’den başlayıp Gümüşhane’ye kadar gideceğim. Bu etrafta neler yendiğini, hangi ekmekler olduğunu, hangi yağ kullanıldığına dair notlar yazacağım. İnşallah seyahatname Mayıs ayında çıkmış olacak.

Osmanlı Mutfağını Gösterdik

Biz bugün ne yaptık? Aslında ben değil daha çok çocuklar yaptı. Daha çok Osmanlı’da ki helvalara baktık. Helva dediğimiz sadece kavrularak mı yapılır yoksa sütlü fırında pişirilerekte yapılır mı bunun örneği olan Sütkeri’yi gördük. Daha sonra bir bardak pirince 15-20 diş sarımsak koyduğumuz, sadece sarımsakla yapılan bir pilav örneği gördük. Bunu Osmanlıların salma tekniği ile pişirdik. Üçüncü yaptığımız iş ise yanına ekşi bir salata olsun istedik. Bunun için vişne suyuyla tatlandırılmış bir kaşık salatası yaptık.

Ahlaklı Biri Olmadıktan Sonra İyi Bir Şef Olunmaz

Öğrencilerin şu anda püf noktalardan daha fazla çalışmaya ihtiyaçları var. Yani bu püf noktalar, tabak dizaynları gibi konuların daha sonra olması gerektiğini düşünüyorum. Çalışmaya konsantre olmalılar, çalışmalılar, çalışmalılar, çalışmalılar diyorum. Benden alabilecekleri en büyük ana fikir çalışmak olacak. Çünkü çalışkan biri olmadıktan sonra, iyi biri olmadıktan sonra, ahlaklı biri olmadıktan sonra iyi bir şef olmanın hiç para etmediğini onlara bugün anlatıyorum. Eğer bunu yaparlarsa dünyanın her tarafında kazanırlar. Onlara bunu anlatmak için geldim” dedi.

Exit mobile version