Bir önceki gazetemize konu olan Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkılacak olan pazar yerine yapılması düşünülen 750 kişilik kültür sarayının 500 kişiye düşürülmesini kamuoyunda, sivil toplum kuruluşlarında ve siyasi partilerden tepkiler geliyor.
Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor konu ile alakalı gazetemize yaptığı özel açıklamada şunları söyledi;
“Pazar yeri bölgesindeki kültür sarayının yapılacağı uzun zamandır bilinen bir olaydı. Önce şişelemenin bulunduğu yere Kültür Sarayı yapılacağı konuşuldu şuan ise Kapalı Pazar olan yere yapılacağı söyleniyor.
Geçmiş dönemde şişelemenin bulunduğu yer ve kısma yapılmamış olması bir talihsizliktir. Şimdiki yere ise 750-1000 kişilikti şuan 600’e düştü gibi laflar edilip hatta bunun sebebinin de mevcut yerde mülkü olan bir iki tane meclis üyesinin mülklerini yıktırmadıkları için alan küçüldü deniliyorsa, bu Ünye için son derece üzücü bir durumdur.
Proje İçin Yeterli Alan Var
Çünkü belediyenin orada yeri fazlasıyla vardır. Salonun ne kadar gerekiyorsa o büyüklükte olması gerekir. Meclis üyeleri özel mülklerini veriyor ya da vermiyor olabilirler. Daha sonra kamulaştırılır.17-18 dönüm yerin içerisinde 1-2 şahıs yerini vermiyor diye Kültür Sarayı yapılacak yer bulunamıyorsa, bu belediyenin planlamasındaki eksikliktir.
Değişen Belediye Başkanlarıyla, hükumetle, bakanlarla beraber bu memleketin projeside değişiyor ya bunu çok yanlış buluyorum. Biz sorunlarımızı masaya yatıramıyoruz. Ünye olarak problemlerimizi çözemiyoruz. Ortak bir proje etrafında toplanamıyoruz. Bu sözleri söylüyorum ama inşallah sandığımız gibi değildir diye konuşmamı yanlış bulduğumu ifade ediyorum.
Mevcut Belediye Başkanı proje öncesinde bu alanın kaç kişilik olacağını söylemişse onu uygulamalı. Çünkü biz daha önce bu projenin Avcılar Otoparkı denilen yani Şoförler Cemiyetinin bulunduğu yere nakledilsin dediğinde bize “Pişmiş aşa su katılmasın” dediler. Ben Kültür Sarayının sahilde ve hoş görünecek bir yere gitmesini savunurken bana bize bu ifadeyi kullandılar.
O halde bende soruyorum; “Aş piştiyse yeniden neden su ilave yapıyorlar?”
Projelerin üzerinde neden oynayarak küçültmeye gidiyorlar. Ünye’mizin ne kadar büyük yapılıyorsa o kadar büyük salonlara ihtiyacı vardır. Belediye Başkanımızın ben bu sözlerimi dikkate almasını istiyorum. Bu proje küçültülmeden farklı şekilde gerçekleştirilebilir. 1-2 özel mülkiyete takılıp bu projeyi yapamıyoruz derlerse eğer, gerçekten söyleyecek söz kalmaz.
Konuşarak Problemleri Aşarız
Valla Ünye’nin ilerisini düşünecek konumda değilim ya da benim konumun onu gerektirmiyor. Ünye’de bir kere siyaset yapan bir yığın insan var. Fazla miktarda sivil toplum örgütleri var. Bunların her birisinin sade vatandaşlarda dahil bu işe bu memleketin geleceğini konuşmalılar. On, yirmi veya otuz yıl sonrayı konuşmalılar. Ama konuşmaz da korkar, endişe duyar ve ne olur ne olmaz dersek işte yirmi, otuz yıldır bir türlü o aşmamız gereken temel problemleri aşamamışız.
Mesele Herkesin
Belediye meclisinin görevi bu meseleleri konuşup tartışmaktır. Belediye meclis üyeleri bu meseleyi enine boyuna konuşmalıdır. Oradaki yaklaşık 30 tane arkadaşımız 120 bin nüfuslu bir yerde de salonun şu kadar büyük olması gerekir. Kent Konseyimiz vardır. Belediyeye düşünce ortaya koyar. Gönüllü bir kuruluştur. Bunlar Kent Konseyimizde konuşulmalıdır. Ticaret Odası Başkanı ülkenin ekonomik gidişatında bir sıkıntı var ise bununla ilgili düşünce ortaya koyar. Ama Kültür Sarayı öylemi ya da böyle mi olmalı meselesi bize kadar geliyor ise zaten bu memlekette sıkıntı var demektir. Ama benim asli işim Ünye’deki ticaretin daha iyiye gitmesidir.
Ben zaten Organize Sanayi Bölgesi, Liman, Orta Anadolu Bağlantı Yolu diye iki buçuk yıldır ben bunları temcit pilavı yaptım. Şimdi temcit pilavının yanı başına da Kültür Sarayı’nı aşure gibi bir şey yapmak istemiyorum.
Ünye’ni Geleceğini Düşünerek Hareket Edelim
Konuyu Kent Konseyindeki arkadaşlar açıklasa daha iyi olur. Belediye Meclis Üyeleri ile ayrı ayrı görüşülmesinin daha iyi olacağı kanaatini taşıyorum. Belediye Meclisinde toplu hareket ederler. Orada parmak kaldırma vardır. Maalesef bizim ülkemizde kabul edenler etmeyenler kabul edilmiştir anlayışı vardır. İktidar taraflılar çoğunluksa her şey topluca kabul edilir ya da reddedilir. Böyle bakmasınlar, bugün iktidar olanlar yarın olamaz. Bugün mecliste olanlar yarın olmaz, yerine başkaları gelir.
Ama Ünye’nin 20,30,40 veya 50 yıl sonrasını düşüneceksek meclis üyelerimiz tek tek düşüncelerini ortaya koymalılar. Siz de bunu kamuoyu ile paylaşırsanız doğru edersiniz diye düşünüyorum. .”dedi.