Büyükşehir Belediyesi Ordu Anadolu İmam Hatip Lisesi, ‘kardeş okul’ projesi kapsamında Polonya Katowice Zespol Szkol Pligraficzno-Machanicznyeh Okulu’nu ziyaret etti.
Ekim 2015 Polonya Katowice Zespol Szkol Pligraficzno- Machanicznyeh Okulu’nun Ordu şehrini ziyareti ile başlayan kardeş okul projesi, Büyükşehir Belediyesi Ordu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin 27 Mart- 6 Nisan 2016 tarihlerinde yaptığı karşılıklı ziyaret ile daha da pekişti. Avrupa’da sosyal yaşantıyı yerinde görme imkanı bulan Büyükşehir Belediyesi Ordu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 8 öğrenci ve 4 öğretmen Ordu’ya birikimleriyle döndü.
Okul Müdürü Mustafa Akkoz, ziyaretin Polonya’daki eğitim-öğretim faaliyetlerinin işleyişi hakkında incelemeler yapma fırsatı verdiğini belirtti. Mustafa Akkoz, bu ziyaretin AB sürecinde farklı kültürlerin birbirlerini doğru anlamalarına katkı sağlayacağını belirterek, “Bu ziyaret eğitimdeki uygulanabilir örneklerin Türkiye’de de yaygınlaştırılması imkanlarını araştırmaya yönelik fırsat verdi” dedi.
ÖĞRENCİLER MEMNUN
10 günlük yurt dışı gezi programına katılan öğrencilerden Salih Şimşek, ziyarette bir imam-hatipliye ve en önemlisi de bir Müslüman’a yakışacak davranışlar sergilediklerini belirtti. Öğrenci Nuh Mete Aykut ise globalleşen dünyanın şartlarına uyum sağlamakta güçlük çekmemek için şimdiden bu tür projelere katılmanın öneminin büyük olduğunu belirtti. Kız öğrencilerden Eslem Hayat, özellikle kadınların İslam dinindeki yeri ve diğer dinlerin kadına verdiği önemi kıyaslama adına bu ziyaretin kendisine fırsat verdiğini belirtti.
“TÜRKİYE VE POLONYA HALKLARI BİRBİRİNİ TANIMALI”
Polonya okul proje koordinatörü Malgorzata Drapsa ise “Kültürlerin yerinde gözlemlenerek doğru anlatılması ile ön yargıların ortadan kaldırılmasında önemli mesafeler alınacağını kabul etmek gerekir. Bu noktadan bakıldığında, bir ortaklığın tarafları olarak Türkiye ve Polonya toplumlarının birbirlerini doğru anlamalarını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
İmam Hatip Lisesi Proje Koordinatörü Dr. Halis Gözpınar, demokrasi ve insan hakları konularındaki uygulamaları yerinde görme fırsatı bulduklarını, çalışmalar sırasında Türk kültür ve medeniyetini, İslam dininin sevgi ve hoşgörüyü esas alan yaklaşımını, geçmişte ve günümüzdeki somut örneklerle anlatma imkanı bulduklarını belirtti.