Orta Çarşı için Ünye Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nce hazırlanarak DOKA’ya sunulan “4 Arasta 1 Orta Çarşı” projesi’nde dış cephe giydirme çalışması başladı.
Ünye Orta Çarşı’yı ve esnaflarını çevresiyle birleştirerek daha hareketlilik kazandıracak 700 bin TL maliyetli proje kapsamında 30 binanın dış cephesi yenilenecek.
”4 Arasta 1 Orta Çarşı”
Başkan Çamyar çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Orta Çarşı’da toplamda 2 tarihi eser ve 30 tane ev var. Bu 30 evin dış cephelerini Ünyemizin tarihi dokusuna uygun bir şekilde sanal ortamda giydirme çalışması gerçekleştirdik. Bu proje yaklaşık olarak 650 – 700 bin TL’ye mal olmaktadır. Bu projemizi DOKA’ya sunduk ve adının ”4 Arasta 1 Orta Çarşı” olmasına karar verildi. Ünye’nin Dünkü Çocukları, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Çekül Vakfı ve Ünye Belediyesi olmak üzere 4’lü bir grup halinde bu projemizi gerçekleştiriyoruz.
Projede ki temel amacımız 4 Arasta’da ki farklı ticari faaliyetleri bugün gün yüzüne çıkartmak
Bakırcılar Arastası
Kazancılar Caddesi ile ilgili zaten bir proje hazırlamıştık. Bu projemizin halesi yapıldı ve bir iki güne kadar müteahhit firma işe başlayacak. Arka tarafta bulunan Bakırcılar Arastası bu çalışma sonrasında kendi özgün günlerine tekrar dönmüş olacak.
Çarıkçılık (Çapulacılık) Arastası
Bizler hem görsellik hemde meslek açısından bu arastayı hayata kazandırmak istiyoruz.
Manifaturacılık Arastası. Her bir Arasta Osmanlı dönemindeki gibi bir noktaya bağlanması üzerine Orta Çarşı’ya
Belirli sınırlar çerçevesinde herkes dükkanlarının önüne sandalyelerini koyabilecek
Belirli sınırlar içerisinde dükkanlarımızın önüne standart bir şekilde konulmuş olan ahşap masa ve sandalyelerimizin dışarıya konulmasına müsaade edeceğiz. Fakat şuan için bu karar sadece 3 ay geçerli olacak ve 3 3. ayın sonunda gidişata göre tekrardan devam ya da tamam kararı alınacak. Çünkü bu caddenin gece gündüz yaşayan bir cadde olmasını istiyoruz. Bir nevi bu caddeyi açık bir Alışveriş Merkezine dönüştürmek istiyoruz. Diğer saydığım faaliyetleri de canlandırdığımız da bu bölge bir turizm faaliyet bölgesi olarak kendi iç döngüsü içerisinde hayata geçmiş olacak. Bunu başarabilmek için Bakırcılar Arastasından başladık ve bu bölge ile devam edeceğiz.
Kefeli Han’ın kamulaştırılmasını bitirip, mülkiyetini devraldık
Anıtlar Kurulundan geçtiğimiz hafta kazı izinini aldık ve Müzeler Müdürlüğüne yazılarımızı yazdık. Bugün görevli arkadaşlarımız Ordu’ya giderek, o yazıyı da almak suretiyle, Han’ın alt katı var mı, yok mu ? diyerek bir kazı yapmamız gerekmektedir. Varsa eğer toprağın altına doğru orijinali ile girilmiş olacak, yoksa eğer üstünde var olduğu şekliyle restorasyonu tamamlayıp Kültür Yolu projesini oradaki Han’dan başlatmak istiyoruz. Han’dan başlayacak yolculuk Orta Çarşı ve Bakırcılar Arastasını içine alacak şekliyle Kadılar Yokuşu, Müze Evi, Saray Hamamı restorasyonundan devam edecek. Oradan Yalı Kilisesi’ne bir uğrak yapıp, o bölgede de turistlerin malzeme satın alabileceği 4-5 dükkan inşa edeceğiz. Burada el işi ürünlerin satışı gerçekleştirilecek. Bu noktada da ÇATOM’daki Hanım kardeşlerimize çokça iş düşecek. O bölgede bir binayı kamulaştırdık ve diğer davamız Eylül ayına ertelendi. O projenin devamında Ada Bakkalın oradan Topyanına ve Çamlık’ın içerisine doğru devam edecek.
Bu proje için Ordu Büyükşehir 5 Milyon TL’lik bir ihaleye çıkacak ve Hidiv Kasrı tarzında bir proje olacak
”Hidiv Kasrı tarzında bir proje Çamlık’a uygulanacak. Son olarak bu proje Ayanikola Kilisesinde biten bir güzergah ile Turizm faaliyeti sergileyeceğiz. Her ne kadar Yalı Kilisesinde yapılan çalışmaları birileri eleştiriyor olsa da, bu Kültür ve Sanatsal faaliyetleri Yalı Kilisesinde yapmaya devam edeceğiz ve bu kervanı yürüteceğiz.” dedi.