Ülke genelinde öğrenci taşıyan 100 bini aşkın servis şoförü ile rehber personele, Resmi Gazete’ de yayımlanan yönetmelikle zorunlu hale getirilen sertifikalı eğitim verilecek. Ünye’de ise öğrenci taşıyan 396’nın üzerindeki servis şoförü ile rehber personel, yönetmelikle zorunlu hale getirilen sertifikalı eğitim programına katılacak.
Son dönemde okul servisi sürücüleri ve bu taşıtlardaki rehber personelin niteliklerine ilişkin kamuoyunda oluşan hassasiyetin giderilmesi ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara cevap verilebilmesi amacıyla “Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi” ve “Okul Taşıtları Rehber Personel Eğitimi” programları hazırlandı.
Zorunlu hale getirilen sertifikalı eğitimler kapsamında yer almayan servis şoförleri ve rehber personeller ikinci ders yılından itibaren okullarda taşımacılık yapamayacak.
Ünye İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Aydın Keleş;
“Sürücülerimizin yaptığı işler gerek Milli eğitim Bakanlığı, gerekse Ulaştırma Bakanlığı koordinesinde gözden geçirilerek yeni düzenlemeler yapıldı. Sürücülerimizle ve yanında çalışan rehber personeller artık bundan sonra Milli eğitim Bakanlığının düzenlemiş olduğu seminerlere katılacaklar ve bir belge almak zorundalar. Belgeleri olmayan sürücü ve rehber personeller çalışma yapamayacaklar.”
Servis Taşımacılığında Güvenlik ve İletişim Becerileri Geliştirilecek
Şube Müdürü Aydın Keleş;
“Eğitimler Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak Ünye Milli Eğitim Müdürlüğümüzce belirlenecek okullarda, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma komutanlığımızla eşgüdüm halinde kaymakamlığımızın da izniyle beraber düzenlenecek. Sürücülerin öğrencilerle, velilerle olan ilişkileri yani iletişim becerileri, yapmış oldukları işle alakalı davranış modelleri, yine yapmış olduğu işin sürücülük ve rehber personelliğin esas ve usulleri hakkında bilgilendirme yapılacak, bunun sonucunda kendilerine belge düzenlenecek” dedi.
Özel Servislerde Eğitime Tabi
Şube Müdürü Keleş;
“Milli Eğitim Müdürlüğümüz taşımalı eğitim kapsamında olan yani devlet taşıması kapsamında olan sürücülerimize bu doğrultuda çalışmalar yapmıştık. Ancak bu uygulamayla birlikte tüm sürücü adaylarının bu eğitimden geçmesi, gelecek eğitim yılına kadar tamamlanması gerekmektedir. Öğrenciler bizim geleceğimizdir, ülkemizin geleceği, onların sağlıklı bir şekilde evlerinden alınıp okullara getirilmesi, tekrar velilere teslim edilmesi büyük sorumluluk gerektirmektedir. Burada sürücülerimize büyük görevler düşmektedir, bilinçli olmaları önem arz etmektedir. Bu anlamda bizde diğer ilgili bakanlık birimleriyle, kaymakamlığımızca yapacağımız eğitimlerle sürücülerimizi eğiteceğiz ve velilerimizin gönlünü rahat tutmaya gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.
Her Çocuk İçin 3 Nokta Emniyet Kemeri
Araçlarda zorunlu hale getirilen güvenlik önlemleriyle ilgili de bilgi veren Keleş;
“Okul servis araçlarında araç takip sistemi bulundurulacak. Takip sisteminde yer alan kayıtlar 30 gün muhafaza edilecek. Her çocuk için 3 nokta emniyet kemeri kurulacak. Her öğrenci koltuğunda oturmaya duyarlı sensor yer alacak. Araçlarda görevli rehber personel renkli ve reflektif yelek giyecek. Kaymakamlığımız talimatıyla kurulacak komisyonlarca servis araçları yılda 2 defa denetlenecek. Sadece sürücü ve rehber personel değil taşıma işi yapan firmalarda Türk Ceza kanununda belirlenen bazı suçlardan işlem giymemiş olmak zorundadır” diyerek sözlerini noktaladı.