Ünye Devlet Hastanesinde, hekimler tarafından yazılan ilaçların kullanımı, ilaçların etkisi, yan etkileri ve bunun gibi diğer konularda hastaların bilgilendirilmesi amacıyla Akılcı İlaç Polikliniği hizmete açıldı.
Poliklinikte hafta içi her gün mesai saatleri içinde hastalara hizmet verecek.
Polikliniği ziyaret ederek, çalışmalar hakkında Eczacı Rumeysa Nur Durmuş’tan bilgi alan Hastane Yöneticisi Op.Dr. Güray Yılmaz, hastaların gönül rahatlığı ile Akılcı ilaç polikliniğine gelerek Eczacılarından bilgi alabileceğini ifade ederek, “hastalarımızın yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla, imkanlarımız dahilinde her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Akılcı ilaç polikliniğimide bunlardan biri. Burada hasta ve yakınlarına ilaç kullanımı ile ilgili ayrıntılı bir şekilde bilgi verilecek. Gereken her türlü danışmanlık yapılacak” dedi.
Akılcı ilaç polikliniğinin çalışma sistemi hakkında bilgi veren Eczacı Rumeysa Nur Durmuş ise şunları söyledi.
“Biz, hekimler tarafından Akılcı ilaç polikliniğine yönlendirilen hastalara genel ilaç kullanım alışkanlıkları ile ilgili sorular yönlendiriyoruz. Hasta kullandığı diğer ilaçları hekime söylemeyi unutabiliyor. Ya da gıda takviyesi, bitki çayı, bitkisel ürün kullandığını söylemiyor. Özellikle kronik hastalığı olanlarda ilaç dışı ürün kullanımında doktor ve eczacısına danışması gerektiği konusunda hastalara uyarıda bulunuyoruz.
İlerleyen yaşla birlikte birçok kronik hastalığın görülme sıklığı artmakta ve bu durum çoklu ilaç kullanımını gerektirmektedir. Özellikle geriatrik olarak adlandırılan yaşlı hastalarda birden fazla kronik hastalık ortaya çıkmakta ve bu durum polifarmasi dediğimiz çoklu ilaç kullanımını gerektirmektedir. Bu hastaların en doğru şekilde ilaç kullanımlarını sağlamak hedeflenmektedir.
Hastanın kullandığı ilaçtan maksimum fayda sağlaması ve minimum yan etkiye maruz kalması için doğru ilacı, doğru zaman, doğru doz ve doğru yoldan alması gerekmektedir. İlaç ne kadar çabuk emilirse etkisini o kadar hızlı, ne kadar iyi emilirse de etkisini o kadar kuvvetli gösterir. Bu noktada aç ya da tok ilaç kullanımı kavramıyla karşılaşıyoruz. Genel olarak ilacın aç karnına alımı emilimini artırmakla birlikte hızlandırır. Fakat bazı ilaçların vücut tarafından emilimleri besinlerle birlikte alınmalarıyla artar. Hastalara aç alınması gereken bir ilacın yemekten en az 30 dk önce alınması gerektiği, hergün aynı saatte ilaçlarını kullanmasının önemi, tabletlerini bir bardak suyla alması ve çoklu ilaç kullananlarda ilaçlarının hepsini aynı anda almaması gerektiği vb uyarılar yapılır.
İlaç-ilaç / ilaç-besin / ilaç-hastalık etkileşimleri, hastanın sosyal durumu göz önünde bulundurularak “İlaç Takip Çizelgesi” oluşturulur ve ilgili forma Akılcı İlaç Polikliniği iletişim bilgileri eklenerek hastaya verilir.
Eğitim broşürleri verilir. Bir sonraki hekim kontrollerinden sonra tekrar Akılcı İlaç Polikliniği’ne gelmeleri konusunda hatırlatmada bulunulur. Klinik veriler kayıt altına alınır. Olası şikâyet ve yan etkiler konusunda hasta bilgilendirilir”
Ünye Devlet Hastanesi Akılcı İlaç Polikliniği sorumlusu Eczacı Rumeysa Nur Durmuş açıklamasında; Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri haline gelen Kronik Hastalıkların görülme sıklığı ve çoklu ilaç kullanımının artması nedeniyle Akılcı İlaç polikliniklerinin öneminin daha da arttığının altının çizerek, Hastanın farmasötik bakımı, ilaç tedavi sorumluluğunu ve hekimin iş yükünü paylaşarak tedavinin etkinliğini ve güvenilirliğini artırmak, hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek, tedavi maliyeti ve olası komplikasyonların önlenmesine pozitif katkıyla hedeflenen sonuçlara ulaşılmasını sağlamak, kanıta dayalı sağlık iletişiminin gelişmesine katkı sunmak amacıyla Akılcı İlaç Polikliniği hastanemizde hizmete sunulmuştur” dedi.