Ünye’de bir dönem Belediye Başkanlığına Aday olan Mühendis Nedim Can, ilçenin kronikleşmiş sorunları haline gelen, organize sanayi, fakülte yeri, liman ve İç Anadolu Bağlantı yolu gibi mega projeleri ele aldı.
Nedim Can, Ünye’de 1980 yılından buyana Organize sanayinin oluşturulamamasının kronik hale geldiğine işaret ederek, mega projelerin oluşumu noktasında önerilerde de bulundu.
Ünye’nin kalkınması için ve mega projelerin hayata geçirilmesinin kolaylaşması noktasında vakıf oluşumuna gidilmesinin gerektiğini dile getiren Can, “Ünye’yi kalkındırma vakfı, adı altında bir vakıf oluşturalım” dedi.
Mühendis Nedim Can: “Kronik hale gelen projeler derken, hepimizin bildiği gibi organize sanayi, üniversite, fakülte yeri, iç Anadolu bağlantı yolu ve liman, epeyce bir senedir, sürekli gündemde. Burada hiçbir kurum, kuruluş yada idarecileri, yöneticileri eleştirmek adına yapılan bir açıklama olmadığını da baştan ifade etmek isterim. Genel kalkınma olarak bakıldığında, Türkiye’nin genel kalkınması yerel idarecilerin değil, milletin teveccühünü alan, milli iradenin tecelli ettiği parlamento da, hükümet kurma yetkisini alan siyasi partiler tarafından alınır. Bu genel kalkınma elbette iktidar temsilcileri tarafından gerçekleştirilir. Genel kalkınma neticesinde yerelde de bu kalkınmadan, nasiplenme miktarı elbette olur. Ama bizim Ünye ilçemiz bu bahse konu olan, dört büyük proje bazında yerel manada, çok ciddi katma değer sağlaması gerekirken maalesef yerel kalkınmanın yeterince olmadığı da gün yüzü gibi ortadadır. Fatsa ilçesi organize sanayi bölgesinde, birincisini bitirmiş ikincisini oluşturmak üzere. Ordu merkezde Altınordu ilçesinde de yine birinci organize sanayi tamamlanmış, ikinci organize sanayinin yeri ve alt yapısı yapılmak isteniyor. Burada vazife elbette siyasi partinin, ilçemizdeki temsilcileri, yerel yönetimlerde yetki almış, görev almış idareciler, sivil toplum örgütünün kurumsal kimliğini kazanmış sivil toplum örgütleri ve Ünye kamuoyu diye ben düşünüyorum.”
Organize Sanayi Ünye İçin Bir Şans…
Nedim Can : “Gelinene noktada maalesef bir zaman 80’li yıllarda Cevizdere bölgesinde organize sanayi yeriyle ilgili istimlak ve kamulaştırma çalışmaları, yapılmaya başlanacak derken, o bölgeden kaldırıldı uzun bir süre gündem dışı kaldı, daha sonra çimentonun olduğu bölgede yeni bir organize sanayi, çalışmaları başladı, buda gerçekleşemeyince organize sanayi müdürlüğü lav edildi. Şuan organize sanayinin yine Ünye için bir şans olduğuna inananlardanım. Buradan hareketle organize sanayinin Göbü/Killik bölgesinde kamulaştırma davalarının başladığı bilgisini, organize sanayi mütevelli heyetinin yetkililerince Ünye kamuoyuna paylaşılıyor. Bahse konu olan rakamında 18 trilyonluk bir rakam olduğu söyleniyor. Sonuç itibariyle kamulaştırma davaları devam ederken, böyle bir paranın da henüz aktarımı maalesef olamamıştır” dedi.
İİBF’de Arzu edilen Öğrenci Kapasitesine Ulaşılamadı…
Mühendis Can: “Aynı şekilde rahmetli Refaiddin Şahin beyin Ünyeye kazandırmış olduğu Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin fiziksel anlamdaki yetersizliği münasebetiyle üniversite arzu edilen öğrenci kapasitesine ulaşamamıştır. 2014 yılında bende dahil olmak üzere Ünye’nin yönetimine talip olan bütün yönetici arkadaşların evvelce Ünye’nin kalkınmasına katkı sağlayacağına inandığımız, ekonomik kalkınmayla birlikte sosyal ve kültürel kalkınmanın da peşinden geleceğine inandığımız Üniversite, organize sanayi, liman ve İç Anadolu bağlantı yolu projesinin önemine değindik. O zamanlarda 350 dönümlük Yazkonağın’da bulunan üniversiteye tahsisi gerçekleşmiş, bir yerle alakalıda hep söylemlerde ve taahhütlerde bulunduk. Sonrasında gelinen nokta itibariyle de 20 milyonluk bir alt yapı çalışmasının çok yüksek olduğu, noktasındaki söylemle ve Ünye Belediye başkanlığının girişimiyle, Türk Hava Kurumundan eski hava alanı bölgesinin üniversiteye tahsisi gerçekleşen ve son olarak da 1/5000’lik haritada eğitim alanı olarak işlendiğini bildiğimiz, üniversite yada fakülte yerimiz elimizde mevcut” diye konuştu.
Ünye’yi Kalkındırma Vakfı Adı Altında Bir Vakıf Oluşturalım…
Can: “Ünye’de yaşayan, Ünye’de yaşamını devam ettiren, Ünye’yi seven, Ünye’nin geleceğine katkı sağlamak isteyen, katma değerin artmasıyla, Ünye halkının yaşam kalitesinin artacağına inanan, herkese bu önerim. Yapılan bu çalışmaların hepsine saygı duyalım, ama bu çalışmalara ilaveten bizlerde bir şeyler yapalım. Ünye’yi kalkındırma vakfı adı altında bir vakıf oluşturalım. Bu vakfın görevi mega diye tabir edebileceğimiz, bu projelerin alt yapılarına katkı sağlayacak, ekonomik ayni aidatların toplanmasına vesile olsun. Bunun başında bana göre Ünye’de esnaf ve sanatkarların ticaret erbaplarının en büyük sivil toplum temsilcisi olan Ünye Ticaret Odası başkanlığında böyle bir vakfın kurulmasını, böyle bir vakıf bünyesinde de söz konusu rakamların toplanmasına yönelik çalışmaların başlatılmasını öneriyorum. Ben kendimde bu vakıf yönetiminde görev almayı, şimdiden kabul edeceğimi de beyan ediyorum. Bu paranın kurulacak vakıf nezdinde çok rahat toparlana bileceğine inanıyorum. Fakülte ve organize sanayi ile ilgili atılmış bir adım var. Vakıfın oluşmasıyla birlikte, bu vakıfa maddi manada destek verecek herkesin, yarın Ünye’nin bir organize sanayisinin, bir fakültenin gerçekleşmesinde, katkısını sağlamaya çalışıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.