Akkuş’ta Vali Seddar Yavuz’un katılımıyla “Bitkisel Üretimin Altyapısının Geliştirilmesi ve Organik Fasulye Üretiminin Yaygınlaştırılması Projeleri” kapsamında seminer düzenlendi. Akkuş Öğretmenevi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra İkizce Kaymakamı Ali Recai Yerlikaya, Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Soner Efil, İlçe Garnizon Komutanı Albay Sedat Sarıkaya, Ordu Üniversitesi Akkuş Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Zengin ve Güçlü Olmalıyız”
Son yıllarda Türkiye’de özverili çalışmalarla sessiz ve büyük bir devrimin gerçekleştiğini belirten Vali Yavuz, ” Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde özverili çalışmalarla Türkiye her alanda 3-4 kat büyümüştür. Türkiye sadece Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) ile değil aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Projesiyle büyük bir projeye imza atılmış, hayata geçirilmiştir. Çok çalışmamız, çok üretmemiz gerekiyor. Bu ülke zengin ve güçlü olmak zorunda. Aksi takdirde bu topraklarda barınamazsınız. Eğer tarım ve hayvancılığınız yüksek değilse, bilim ve teknoloji üretmiyorsanız, büyük bir bedel ödemek zorunda kalırsınız, 1915’de Çanakkale’de ödediğimiz gibi. Son 30 yıldır bu PKK belasıyla uğraştığımız gibi. O yüzden bizim üniversitelerimizin, bilim adamlarımızın, tüm bürokrasimizin ve herkesin sistematik ve güzel çalışmalar gerçekleştirmesi gerekmektedir. Her ne ideolojide olursak olalım Türkiye sevdasıyla hareket etmeliyiz” dedi.
Başkan Demirci Sulama Sorununa Dikkat Çekti
Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci yaptığı konuşmada, ” Belediye Başkanı olarak göreve geldiğimiz günden bu yana insanlarımıza yol, su, altyapı hizmetlerinin dışında da görevimiz olduğu bilinciyle çalışıyoruz. İlçemizde belirli bölgede yetişen Akkuş Şeker Fasulyesinin tanıtım ve pazarlama sorunu yoktur. İlçemizde fasulye tarımını etkileyen büyük sorun sulama sorunudur. Akarsularımızın derin vadilerden akması nedeniyle sulamada yeterince faydalanamıyoruz. Bunun için mutlaka sulama sorununu çözmemiz gerekiyor. Sorunun çözümü için de DSİ Gen. Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Akkuş Belediyesi olarak ortak bir çalışma başlattık. Peki sulama sorunu çözüldüğünde ne olacak? Üretim artar, nadas olayı ortadan kalkar, tarımda iklime bağlılık büyük oranda azalır, üretimde süreklilik sağlanır, daha önce fasulye tarımı yapılmayan arazilerde fasulye tarımı yapılmaya başlanır, tarım ürün çeşidi artar, üründe kalite ve randuman artar. Organik tarıma geçildiğinde çiftçilerimizin cebine daha fazla para girecektir. Sulama sorunu çözülür ve organik tarıma geçildiğinde bu ilçenin kaderi değişir. Çiftçi eğitimlerine önem vermeliyiz, çiftçilerimizi hibelerle, teşviklerle ve kredilerle desteklemeliyiz. Böylece köyden kente göç azalır” dedi.