Ünye Özel İz’den otizmi aşma seferberliği
Ünye Özel İz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi aracılığı ile Otizm Vakfı Koordinatörü Berat Çelik, Ünye’deki otizmli bireylerin aileleriyle bir araya gelerek seminer verdi. Çelik, otizmli bireylerde davranış değiştirme yöntemleri ile dil ve konuşma güçlüğü yaşayan otizmli çocukların 6 yaşa kadar dil terapisi almasının önemini anlattı.
Kurumun Dil Terapisti Zeynep Şüheda Özyürek, 2018 yılı ocak ayı itibariyle Ordu civarında ilk defa Özel İz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon bünyesinde dil ve konuşma bozukluğu üzerine dil terapisinin verileceği müjdesini verdi.
Ünye Özel İz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi aracılığı ile Otizm Vakfı Koordinatörü Berat Çelik tarafından Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda seminer düzenlendi.
Seminer, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı.
İki oturumda gerçekleşen seminerin ilk oturumunda otizmli bireylerde davranış değiştirme yöntemleri, ikinci oturumda ise dil ve konuşma güçlüğü yaşayan otizmli çocukların 6 yaşa kadar dil terapisi almasının önemi anlatıldı.
– Dil terapisi verilecek –
Kurumun Dil Terapisti Zeynep Şüheda Özyürek, seminer öncesi yaptığı konuşmada, 2018 yılı ocak ayı itibariyle Ordu civarında ilk defa Özel İz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon bünyesinde dil ve konuşma bozukluğu üzerine dil terapisinin verileceği müjdesini verdi.
– Otizmli bireylerde davranış değiştirme –
Öncelikle kurumda öğretmenlerle görüşen Berat Çelik, seminerin ilk oturumunda otizmli bireylerde davranış değiştirme yöntemlerine değindi.
Çelik, davranış değiştirebilmek için ailelerin çocuklarını iyi tanımasının, ilgi alanlarını iyi belirlenmesinin ve bu ilgi alanlarını bu süreçte iyi değerlendirilirse olumlu sonuçlar alabilmenin daha kolay olduğunu belirtti. Ayrıca otizm kalıtsal özelliği nedeniyle ortaya çıktığını, taşıdığımız genlerin çevrenin etkisiyle sürekli bir mutasyona uğradığını, bu sebeple artış oranın her çevresel etkiyle yükseldiğinin de üzerinde durdu.
İkinci oturumda otizmli bireylerin eğitiminde teknoloji kullanımı üzerinde duran Berat Çelik, teknolojik cihazların ailelere ve öğretmenlere eğitim açısından zenginlik kattığının önemine vurgu yaptı.
Dil konuşma güçlüğü yayan otizmli çocukların 6 yaşa kadar dil terapisi almasının önemli olduğunu belirten Berat Çelik, “6 yaşından sonra alternatif iletişim becerilerinin kandırmak gereklidir. Çünkü bu yaştan sonra konuşma çocuk açısından daha da zorlaşmaktadır. Bu sebeple ses kartları, tablet yardımıyla kullanılacak dil konuşma programları gibi teknolojik etkiler eğitimimizde önemli derecede olumlu sonuçlar elde etmemizi sağlar” dedi.
Katılımcı velilerin sorularını cevaplayan Berat Çelik, kendisinin de Ünyeli olduğunu, kendi memleketinde böyle bir seminer vermesine vesile olduğu için Kurum Kurucu Temsilcisi Yakup Pazarbaşı ve Kurum Müdürü Özleyiş Kıyak Kadıoğlu’na, ayrıca misafirperverliği sebebiyle Özel İz ailesine teşekkür etti.