Ordu Büyükşehir Belediyesi Ünye Cevizdere havzasında yapılması planlanan çöp ayrıştırma tesisi için Ünye’deki Siyasi Parti temsilcileri, STK’lar ve Basın mensuplarıyla Altınordu ilçesindeki Çöp Katı Atık Ayrıştırma Tesisini gezdi.
Cevizdere mahalle sakinlerinin çöp nakliyesinde kullanılan kamyonlardan yayılan kokunun nasıl giderileceğini sormaları üzerine, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, olur verildiği takdirde gereğinin yapılacağına ifade etti.
Ünye’de yapılması planlanan çöp ayrıştırma tesisi ile ilgili bilgi alma ve yerinde tespit amacı ile Ordu’da bulunan çöp ayrıştırma tesisindeki inceleme gezisine Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Tavlı, MHP İlçe Başkanı Fazlı Yüksel, Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu’nun yanı sıra Cevizdere mahalle sakinleri de katıldı.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz: “Bu tesis sanıldığı gibi çöp depolama alanı değil bu alan toprakla temassız koku yaymayan bir tesis. Burada ne yapılacak, bu tesise gelen çöp elektronik sistemle ayrıştırılacak. Ayrıştırma esnasında en ufak bir koku olmayacak. Şu an tesisi geziyorsunuz hiç koku var mı, yok neden çünkü sistem bu. Burada ayrıştırılan çöpün bir kısmı çimentoda yakıt olacak, bir kısmı gübre olacak bir kısmı elektrik, bir kısmı da gaz olacak. Alan çok büyük değil zaten burada depolama yapmamız mümkün değil. Artan çok az bir miktarda Çaybaşın’da ki tesisi de değerlendirilecek. En önemlisi Akçay’daki çöp o alandan kalkacak. Ünye ye giren çöp değil güzellik görecek. Neticede bu tür tesislerin örneği çok, laf olsun diye karşı çıkmak yanlış bir anlayış. Biz çöpü değerlendireceğiz, Samimiyetimizden şüpheniz olmasın” dedi.
Ordu’ya yapılan yatırımların ve Katı Atık Ayrıştırma tesisi gezilerinin ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Yılmaz: “Verilemeyecek hiçbir hesabımız yok. Bura ile ilgili açılmış veya kazanılmış her hangi bir mahkeme yok. Biz işimize bakıyoruz” diye konuştu.
“Bahsettiğimiz Çöp Başkasının Çöpü Değil”
“Orduda var olan faal halde bulunan tesisi bir gezelim istedik” diyerek konuşmasına başlayan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar : “Bununla ilgili İlçe Başkanlığımız bir koordinasyon gerçekleştirmek suretiyle bugün Ünye’de söz sahibi olan kesimi alıp buraya geldik. Bahsettiğimiz çöp başkasının çöpü değildir, bizim çöpümüz, bizim evimizden çıkan çöp. Dolayısıyla ortaya var olan 32 yıldır Akçaya denizin sıfırına, kumsal dökülen çöp yerinin rehabilitasyonu, temizlenmesi, oradakinin de alınıp Ayrıştırma Tesisine taşınmasıyla ilgili bir süreçte yaşanacak. Oradaki başta ÜNTAŞ’ın hemen bitişiğine kurulan taşıma aktarma istasyonu o manaya geliyor. Bu kent bizim kentimiz, kentimize sahip çıkmamız gerekiyor, sorunumuz varsa beraberce tartışarak çözmemiz gerekiyor. En ideal çözüm bu çözümdür, burada çimento fabrikasında yanmak suretiyle, İlküvez’de düzenli depolama alanına taşınmak suretiyle, elektrik üretiminden var olan ayrıştırmasına geri dönüşümüne kadar çok teferruatlı bir çalışmadır.
“Ekmeğini Çöpten Kazan”
Bizlerde Ünye belediyesi olarak bu çalışmanın daha da anlam kazanması için 6 aydır evde ayrıştırma yapıyoruz. Toplam 16 tane sitede pilot bölge seçtik, öncelikle evde ikiye ayırıyoruz, yaklaşık Mayıs ayının başı gibide dijital kartlarımız hazır. Fevziçakmak, Bayramca ve İpekyolu güzergahındaki mahallelerimize ‘ekmeğini çöpten kazan’ sloganıyla o kartları dağıtmak suretiyle kilo başına evde verilen çöp, ekmek olarak bedava fırından alınacak. Bir adım sonrasında biriken puanlarla marketten alışveriş yapabilecek bir pozisyona gelinecek. Dolayısıyla bunu yapan şehir daha az ayrıştırma tesisine de çöp göndermiş olacak ama bu Almanya’da da bugün %85 sevisinde. Bizim bu çalışmayla ilgili çok fazla yol almamız gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.