eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Kurbanlık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurbanlık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
18 Ağustos 2018 - 0:23

Kurban Bayramına sayılı günlerin kala, Canik Veteriner Kliniği Hekimi Ali Güngör kurbanlık hayvanlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kurban edilebilecek ve edilemeyecek hayvanların özelliklerini belirten Güngör, kurbanlık hayvan satın alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verdi.

Canik Veteriner Kliniği Hekimi Ali Güngör:

“Kurban edilecek hayvanın sağlıklı ve besili olması hem ibadet hem de sağlık açısından çok önemlidir.Bu nedenle kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları, memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar sağlıklı hayvanlar değildir ve bu hayvanlardan kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması kurban edilmesine mani teşkil etmez.

Kurbanlık Hayvanların Orijini Çok Önemlidir

Vatandaş kurbanlık hayvan alırken, hayvanın burnunun ortasının kuru olmamasına dikkat etmelidir. Kurban edilecek hayvanın orijini çok önemlidir. Kulak küpelerine hatta pasaport ve sevk raporları, hayvanın aşılarının tam olup olmadığı belgeleriyle birlikte satan kişiden hayvan alınmalıdır.

Hayvanların Dişlerine Bakarak Yaşları Anlaşılabilir

Hayvanların yaşları da çok önemli bir unsurdur. Pasaportlarında doğum tarihleri, nereden geldiği, nerede doğduğu gibi bilgiler yer alıyor. Sığır türü hayvanların 2 yaşını doldurması gerekiyor. 2 yaşından sonra hayvanın ön iki süt dişleri dökülüp yerine kesici ve kalıcı dişler çıkıyor. Koyun cinsinde 6 ayı dolduran, sağlıklı ve temiz hayvanlar kurban edilebilir. Keçilerde ise 1 yaşını dolduranlar kurban edilebilir. Keçilerde de sığırlarda olduğu gibi 1 yaşını doldurunca kalıcı dişler ortaya çıkıyor. Hayvan satın alacak vatandaşlar hayvanların dişlerine bakarak yaşlarını doldurup doldurmadığını anlayabilir. Aşırı zayıf hayvanlardan şüphelenmek lazımdır. Başka hastalıklar ortaya çıkabilir. Çok zayıf, kaburgaları çıkmış hayvanlarda veremden şüphelenilebilir.

Dişi Hayvanların Kurban Edilmemesi Taraftarıyız

Özellikle dişi hayvanları kurban yapacaklar vatandaşlar, hayvanın hamile olup olmadığını araştırması gerekmektedir. Tarımla ve hayvancılıkla geçinen bir ülkeyiz ve dişi hayvanlar üretimde kullanılıyor. Biz dişi hayvanların kurban edilmemesi taraftarıyız. Kurbanı almadan önce kesinlikle muayene edilmesi gerekmektedir.

Sakinleştirici İğneler Kullanılmalıdır

Kurban edilecek hayvanlar da bir canlıdır. Dışarıda yada bahçelerde kurban kesecek vatandaşlar için, hayvanların kurban edilirken acı çekmemesi açısından sakinleştirici iğneler var ve bu iğneler ette kalıntı bırakmıyor. Kurban kesiminde bir çok kazayla karşılaşıyoruz. Hem bu tür kazaların önüne geçmek hem de hayvan ve insan refahı açısından sakinleştiriciler kullanılmalıdır. Mezbahanelerde usulüne uygun kesimler yapılıyor. Ben mezbahanelerde kesim taraftarıyım.

Aynı Gün İçerisinde Tüketim Yapılmamalı

Hayvanı kestikten sonra aynı gün içinde tüketilmemesi gerekiyor. Kesilen hayvanın etlerini 24 saat soğuk hava deposunda bekletirsek etin lezzeti ve kalitesi daha iyi duruma geliyor.

Son olarak tüm Müslüman aleminin kurban bayramını kutlayan ve hayırlara vesile olmasını niyaz eden Ali Güngör, kurban paylaşmaktır, bölünerek yok oluruz, paylaşarak tok oluruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-