“Anne ve Bebek Ölümlerini Azaltmak İçin Çalışıyoruz”

whatsapp-image-2024-05-03-at-134924jpeg

İl genelinde bebek ölümlerini azaltmak amacıyla çeşitli çalışmalar düzenleniyor.

Bu kapsamda “Bebek Ölümleri Vaka Sunum Toplantısı” 02.05.2024 tarihinde Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Perinatoloji Uzmanı Dr. Selçuk Atalay, Neonatoloji Uzmanı Dr. İrem İyigün’ün katkılarıyla Yeni Hükümet Konağı Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Dursun Tüzün, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Timur, İl Sağlık Müdürlüğü Başkan ve Başkan Yardımcıları ile birlikte Ordu’da görev yapan sağlık çalışanları katıldı.

Konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Ordu İl Sağlık Müdürlüğü olarak İl genelinde bebek ölümlerini azaltmak amacıyla çeşitli çalışmalar düzenliyoruz.

Bu amaçla Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı koordinasyonunda “Bebek Ölümleri Vaka Sunum Toplantısı” 02.05.2024 tarihinde Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Perinatoloji Uzmanı Dr. Selçuk Atalay, Neonatoloji Uzmanı Dr. İrem İyigün’ün katkılarıyla Yeni Hükümet Konağı Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Dursun Tüzün, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Timur, İl Sağlık Müdürlüğümüz Başkan ve Başkan Yardımcıları ile birlikte ilimizde görev yapan sağlık çalışanları katılmıştır.

Toplantının açılış konuşmasını yapan  İl Sağlık Müdürümüz Op.Dr. Dursun Tüzün konuşmasında; “Ülkemizde uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde anne ve bebek ölümlerini önleme amacıyla bir çok çalışma yürütülmektedir. Bu kapsamda, her bir bebek ölümü detaylı ve titiz bir şekilde incelenerek nedenleri belirlenmekte ve benzer olayların tekrarını önlemek için kararlar alınmaktadır.

Hedefimiz, bebek ölümlerinde önlenebilir nedenlerin minimum seviyeye indirilmesidir. Bebeklerimizin hayatlarının erken kaybı, hem ailelerin hem de biz sağlık çalışanlarının içini acıtan bir durumdur. Bu sebeple, bu toplantıda bebek ölümlerini önleme konusunda bir araya gelmiş bulunmaktayız.

Bebeklerimizin yaşamlarının kıymetini bilmeli ve onların kaybını en aza indirmek için kararlılıkla çalışmalıyız. Hepimizin çabasıyla, bebek ölümlerini önleme konusunda daha büyük başarılar elde edeceğimize inanıyorum.” diyerek katılımcılara ve toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Dünyaya geldiği ilk yılda ölme ihtimalinin bulunması olarak ifade edilen bebek ölümü, bir toplumun özellikle sağlık alanında olmak üzere sosyal açıdan refah düzeyini ortaya koymaktadır. Birleşmiş Milletler Çocuklara

Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan bir raporda; Türkiye, Binyıl Kalkınma Hedeflerine zamanından önce ulaşan ve bu hedefi geçen az sayıdaki ülke arasında gösterilmektedir. 2018/7 sayılı Bebek Ölümleri İzleme Sistemi Genelgesiyle Bebek Ölümleri İzleme Sistemi yürütülmekte ve sistem kapsamında ilde gerçekleşen tüm ölü doğum ve bebek ölümlerinin tespit ve incelemeleri gerçekleştirilmektedir. Sistem ile bebek ölümlerinin tespitini sağlamanın yanı sıra her bir bebek ölümünü izleyerek nedenini ortaya çıkarmak ve aynı nedenlerle oluşabilecek bebek ölümlerini önlemek amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda İl İnceleme Kurullarında görüşülerek karara bağlanan vakalardan, özellikli vakaların belirlenmesinin yanı sıra il genelinde görev yapmakta olan tüm hekimlere ve ilgili birimlerde çalışan hekim dışı sağlık çalışanlarına sunulması ve bu vakaların tartışılması önem arz etmektedir.”

Exit mobile version