ATA SPORU ALPAGU ÜNYE’DE YENİDEN DOĞDU

16776042_271723493256779_175464051_o (1)

Kazım Karabekir Paşa’nın güçlü, uyumlu, dinç ve akılcı olmaları için askerlerine öğrettiği “ALPAGU” sporunu Ünye’de gençlikle buluşturan ALPAGU Fedarasyonu İl Temsilcisi Siyah Kuşak 3. Kademe Antrenörü Ali Rıza Aksu gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Öz Türk mücadele sporumuz ALPAGU adını Göktürkçe den alıyor diyen Aksu,konuşmasına şöyle devam etti.

100’e yakın sporcuyla Atlantis Spor Salonunda ve Ünye Turizm Lisesinde antrenmanlara faal şekilde başlamış bulunuyoruz.Türk sporunu önce ülkede daha sonra tüm dünyada yaygınlaştıracaklarını vurgulayarak, “ALPAGU, beş bin yıl önce çok yaygın olarak yapılıyormuş. Özellikle dinç, güçlü olmaları için askerlere öğretilirmiş.Zaman sonra kendi öz sporlarımız, bizden alınıp Kore tarafından isimleri değiştirilerek, ülkemize Doğu sporları olarak verildi. Biz de bu Doğu sporlarına karşılık, Türk sporlarımız neden olmasın dedik. Yıllarca müsabakalarda Kore bayrağına selam veriyoruz. Yıllardır Kore sporlarını yapıyoruz” diye konuştu. Gençlerimiz Türkçemizi, örfümüzü, adetimizi, göreneğimizi öğrensin. Amacımız kültürle beraber ilerleyen bu sporu yaymak ve Türk gençliğine kendi sporlarını öğretmek

ALPAGU Federasyon Başkanımız Abdullah Canbulat’a,Turizm Okulunda Beden Eğitimi Öğretmeni Hakan Er hocamızın ve Müdürümüz İsa Ünel hocamıza katkıların dolayı teşekkür ederiz dedi.

 

ALPAGU’nun oynanışı

ALPAGU, 2 raunt halinde üç dakikada, 3 sitil olarak hafif vuruş, yarım vuruş ve tam vuruş şeklinde oynanıyor.

Tuğ müsabakalarında ise sporcuların kasklarının üzerine konulan tuğlaların düşürülmesiyle kazanılıyor.

Müsabakalarda kafaya tekme 3, göğüse tekme 2, göğüse yumruk 1, kafaya yumruk 2, belden aşağı 1 puan olarak değerlendiriliyor.

Rakibe saygısızlık, rakibi küçümse ve hakeme itiraz edildiği taktirde ceza veriliyor. –

 

Exit mobile version