BAŞKAN ENVER YILMAZ ORTAK YAYINA KONUK OLDU…

manset

Funda Altaş Şimşit’in moderatörlüğünde Altaş TV stüdyosundan ortak yayınlanan ve TV 52 Haber Koordinatörü Erol Küçükoğlu, Altaş TV Haber Müdürü Gökhan Gül’ün sorularıyla katıldıkları programa konuk olan Başkan Enver Yılmaz, kendisine yöneltilen soruları yanıtlayarak, hayata geçen ve hazırlanan projelerle ilgili geniş bilgiler verdi. Başkan Enver Yılmaz canlı yayında şu açıklamalarda bulundu;

 


ULAŞIM SORUNUNDA YÜZDE 26’LIK ORAN, YÜZDE 1’LERE DÜŞTÜ…

“Son anlarda özellikle Büyükşehir’in, 19 ilçenin tamamında sürece hakim olduğu ve başta yol, sıcak asfalt ve su konusu olmak üzere; ‘Evet, bu Büyükşehir, bu hizmeti yapacaklar’ algısını ben tamamen zihinlere yerleştiğini birebir görüyorum. Çünkü biz Büyükşehir olduktan hemen sonra bir anket yaptırmıştık, ‘Ordu’nun en önemli sorunu nedir?’ demiştik. ‘Büyükşehir Belediyesi olarak neye müdahil olmamızı istersiniz?’ diye sormuştuk. Yüzde 26’lık bir oran yol demişti. Ulusal bir firma tarafından bir hafta önce yaptırdığımız ankette bu oran yüzde 1’lere kadar düştüğünü gördük. Bu oran, yol sorunu bittiği için değil, vatandaş Ordu Büyükşehir Belediyesinin yola yönelik taahhütlerini yerine getireceğine olan güvenini ve geleceğe olan hizmet sürecini satın aldığını görüyoruz. İdari anlamda Türkiye’nin, yol ağı bakımından en geniş 3 iliyiz. 12 bin km yol ağımız var. Büyükşehir Belediyesinin 4 bin km yol ağı var. Bu yol ağının birinci yılda hemen yapılıp bitirilmesi zaten çok makul ve mantıklı değil. Zaten böyle bir taahhüdümüz de yoktu. Ulaşım açısından yüzde 1’lere düşen bu oranın, vatandaşlarımızın Büyükşehir’e ilişkin algılarının doğru olduğunu ve Büyükşehir sürecinin hem bizim tarafımızdan iyi izah edildiğini hem de vatandaşlarımız tarafından bu sürecin teknik anlamda satın alındığının bir ispatıdır.

 

BÜYÜKŞEHİR DEMEK, ALTINORDU İLÇESİ DEMEK DEĞİL…

 

Büyükşehir demek 19 ilçenin tamamı demek. Büyükşehir algısını perçinlemek için bizimde bundan sonraki uygulamalarda çok sık göreceğiz; ‘Efendim falanca ilçeye niye yatırım yapıldı?’ Önceden il merkezi vardı, ilçe bağlantısı vardı. Ordu ildi, Fatsa ilçeydi. Şimdi Ordu’nun bütünü tek bir il, Ordu Büyükşehir. Bu Büyükşehir vurgusunun güçlü olabilmesi için ilçe bazlı yatırımların eşit ve adil olması lazım. Bizim hükümetimiz şunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliyor; ‘ Hızlı treni, Bolaman’a kadar, Fatsa’ya kadar getireceğiz.’ diyor. Hâlbuki Büyükşehir olamadan önce bu proje konuşulmuş olsaydı, ‘Niye Bolaman’a kadar geliyor da, Ordu il merkezine kadar gelmiyor?’ denilebilirdi. Çünkü Bolaman’da Büyükşehir’in bir sınırı Ünye ve Altınordu’da Büyükşehir’in sınırı. Dolayısıyla Ulaşım konusunda yüzde 26’lık oranın, yüzde 1’lere kadar düşmüş olması Büyükşehir’in parti anlamında da süreç anlamında da iyi idrak edildiğinin ve iyi anlatıldığının bir göstergesidir.

 

BÜYÜKŞEHİR OLARAK SÖZ VERDİK, ÇÖZDÜK…

Ne denildi çöple ilgili; ‘Çöp sorununu, çözmek benim onurumdur namusumdur!’ denildi. Ne zaman denildi… 2004’de. Çözüldü mü?.. Çözülmedi. 2010’da çözüldü mü?.. Çözülmedi. Ama biz iktidara geldik Büyükşehir Belediyesi olarak ve seçim zamanı özellikle söz verdik. 1 yıl içerisinde çözeceğimizi söyledik. Çözdük mü?.. Çözdük.

PARAYI İYİ YÖNETEMEDİLER…

İlk kez açıklayacağım ve kamuoyunun yakından öğrenmesini istediğim resmî bilgilere gelelim. 116 bin nüfuslu Ordu Belediyesi’nin Başkanı’nın 1 yıllık özel kalem gideri 2 milyon 312 bin lira. 725 bin nüfuslu Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin özel kalem gideri de bir yılda; 735 bin lira. 116 bin nüfus, 2 milyon 312 bin lira ki 22 mahallenin belediye başkanıydı, biliyorsunuz. Yaklaşık 2 buçuk milyon lira özel kalem harcaması yapılmış. Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı da 19 ilçe 727 mahalle ve 725 bin nüfuslu Büyükşehir Belediye Başkanı… O farkın sebebi biraz önce söz verip de yapılamayanlar, enkaz edebiyatı yapmak ve süreci parayı iyi yönetememe, ya da kötü yönetmek, art niyetli yönetmek. 725 bin nüfuslu Büyükşehir’in bir yıllık özel kalem gideri 735 bin lira iken, 116 bin nüfuslu Ordu Belediyesi’nin özel kalem harcaması 2 buçuk milyon lira. Nüfusa vurduğunuzda devasa bir rakam ortaya çıkıyor. Dolayısıyla sürecin ne kadar kötü yönetildiğini görüyoruz.

BORÇ DÖKÜMÜ 320 MİLYON…

Hani diyoruz ya bu paralar nereye gidiyor diye… Borç dökümünü de açıklayayım ben size. Bu sayılarda resmi sayılardır. 320 milyon lira Büyükşehir Belediyesinin borcu var. Bu borcun Ordu Belediyesi hariç, 72 belediyeden Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne devredileni 100 milyon lira. Ama CHP’li Ordu Belediyesinden Büyükşehir’e devredilen borç 220 milyon lira. Yani CHP’li Ordu Belediyesi, 2004 yılında 32 milyon lira ile devir almış, teleferiğin, arıtmanın, belediye hizmet binasının borcunu Büyükşehir olarak ben ödüyorum. Fakat 10 yıl sonra bana bıraktığı borç tam 220 milyon lira. Nereye gitti bu para? Altınordu İlçesi’nde yapılan bu hizmetleri görebiliyor musunuz? İşte! Fark bu. Ordu Belediyesi’nin 1 yıllık bütçesi 103 milyon liraymış, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin 1 yıllık bütçesi de 523 milyon lira. 103 milyon lira bütçesi olan Ordu Belediyesi’nin özel kalem harcaması 2 buçuk milyon lira, 523 milyon lira olan Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin özel kalem harcaması 735 bin lira hepsi resmî rakamlar.

BİR YÖNETİM ANLAYIŞI FARKLILIĞI VAR…

Biz milletin içerisinden çıkan kardeşleriniz olarak şeffaf olacağız. Ki bizim ihalelerimizin hepsi televizyonlar tarafından canlı veriliyor. Büyükşehir’in meclis toplantıları televizyonlar tarafından canlı veriliyor. Ve şimdiye kadar ben 1 tane ihaleye katılmadım gibi 1 tane bile encümen toplantısına da katılmadım. Şeffaf, tıkır tıkır işliyor. Meclis toplantılarına da çok sık katılmıyorum. Çok zaruri işlerimiz varsa katılıyorum. Niye… Orada Meclis Üyelerimiz ve Komisyon süreci rahatlıkla götürsünler ve çalışsınlar diye”

Exit mobile version