Ünye’nin tek televizyonu A52TV ‘ye açıklamalarda bulunulan Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman , tarım ve çifçinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Sarıkahraman açıklamasında “Biz Cennet Vatanımızı Cehenneme Çevirdik”derken ,hükümetin tarım politikasını eleştirdi.
Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman’ın açıklamaları şöyle;
“Hükümetlerimizin Tarıma Bakışı İyi Olmadı”
”“Öncelikle Türkiye de ki tarımı çok kötü buluyorum. Bu durumu mevcut hükümete ve bakanlığa bağlamak yanlış bir karar. Tarım insanımıza angarya geliyor. Herkes masa başı iş istiyor. Tarım tercih edilmiyor. Çalışmaktan çekinen bir toplum oluştu. Biz bu hale nasıl geldik? Her şeyin kaynağı, tarımı ülkemizde mevcut. Her şeyimiz varken biz bu ülkeye buğday satın alıyoruz, et satın alıyoruz. Ukranya ve Rusya savaşıyor biz oradan buğday satın alıyoruz. Biraz eskiye dönelim. Eski hükümetlerimizin de tarıma bakışı pek iyi olmadı. Her ürün tarımdan geliyor. Alkol içseniz de ekmek yeseniz de bunun ana üretim yeri köylü Osman amcanın tarlası oluyor. Gelecek olan hükümetin bu durumlardan ders alması gerekiyor.
“Biz Cennet Vatanımızı Cehenneme Çevirdik”
Kuralık sorununu kimse gündeme getirmiyor. Yarın bir gün su sorunu bile yaşayabiliriz. Yağmur neden yağmıyor? Başta bunun sorumlusu benim. Biz bu cennet vatanı cehenneme çevirdik. Oradan kil alıyoruz buradan mermer alıyoruz. Dünyamızı kirletiyoruz. Bu kadar lüks bakış açısıyla doğayı tahribat etmemize gerek yok. Dereleri, ormanları bozmayacaksın. Biz doğanın düzenini bozduk. Ben böyle bir büyüme böyle bir saçma bakış açısı görmedim. Tarıma bakış açısının değişmesi gerekiyor. Yağmursuz susuz dünya bizi çok etkileyecek. Amacım insanları korku tüneline sokmak değil. Bu durumlara önlem almamız gerekiyor. Ormanlık alanlarını yok ederek fındık tarımı yaptık. Bunun suçlusu tamamen kendimiziz.”
“Maalesef Üreticinin Durumu Şu Anda Çok İyi Değil”
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman Çiftçiye verilecek destek kredilerini, gübre ve ilaç fiyatlarını değerlendirdi.
“Üreticinin bugün ki durumda memnun olmasını mümkün değil. Asgari Ücreti 8.500 TL oldu ama bu fiyatın maliyetinin yansıması 12 bin TL’ye denk geliyor. Asgari Ücretin artmasıyla birlikte bütün fiyatlar artabiliyor.
Bandırmada büyük gübre fabrikası vardı. Daha önce misafir olmuştum bu sebeple bilgim var. Türkiye’de önceden gübre fabrikalarımız vardı. Bundan 1-1,5 yıl önce 2,5 bin TL olan gübre bugün 7,5 bin TL. Demek istediğim şey maaş ne kadar yüksek olursa olsun diğer taraftan bütün her şeyin fiyatı artıyor. Bu sebeple asgari ücretin artmasının bir anlamı kalmıyor. Tarıma direk bunun yansıması oluyor. Bununla birlikte mazot gübre desteği 50 küsur TL’lerden 80 küsur TL’ ye kadar çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımız ufak bir artış yaptı fakat biz mazot gübre desteğinin 100 TL olmasını, alan bazlı gelir desteğinin de 300 TL olmasını bekliyorduk. Alan bazlı gelir desteğinin maalesef 170 TL’nin üzerine çıkarmadık. Bu durum böyle olunca destek amacına tam olarak ulaşamamış oldu. Maalesef Üreticinin durumu şu anda çok iyi değil.
Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman Makine Ekipman desteği ve Çiftçe Hibe Destekleri hakkında düşüncelerini dile getirdi.
Çiftçilere verilen desteğin önemli bir nokta olduğunu dile getirirken, bu desteklerin takip edilmesini gerektiğini söyledi.
Başkan Sarıkahraman şu demeçlere yer verdi;
“Çiftçi Hibe Destekleri Takip Edilmeli”
“Çiftçilerimizden desteğe yazılmış olmak için yazılanlar var tabiki, özellikle fındık tarımında makine ekipman desteği çok önemli. Karadeniz olarak makineli tarımı çok uygulayamıyoruz. Bunun sebebi arazilerimizin uygun olmaması. Arazisi uygun olanın kesinlikle makineli tarıma geçiş yapması gerekiyor. Fındık kurutmadan, patoz ‘a kadar bu desteklere katılım göstermeleri gerekiyor. Bu desteklemeler biraz daha ivme kazanmalı. İnce eleyip sık dokunulması lazım. Desteklerler takip edilmeli. Tarım da süreklilik nasıl arz ediyorsa desteklemelerin de takip edilmesi gerekiyor. Türkiye tarım ülkesidir. Bu tarım ülkesinde çok büyük zorluklarımız var. Öncelikle kuraklık sorunu gibi meseleler üreticimizin önüne engel koyuyor. Destekler çok ancak bu desteklerin takip edilmesi gerekiyor. Biraz dikkatli bir şekilde bu desteklere gerekli önem gösterilirse bir sorun kalacağını düşünüyorum. Bu destekleri vermiş olmak için verirsek bu başarılı olmaz. “
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman topraksız tarım hakkında ki düşüncelerini dile getirdi.
Başkan Sarıkahraman Açıklamalarında şu demeçlere yer verdi;
“Topraksız Tarım Akıllı Tarıma Örnektir”
“Topraksız tarım tehlikeli bir tarım değil. Ürünlerin GDO’su ile oynanmıyor. Ben üretim alanını gördüm. Elbette bu tarımın içinde de toprak var. Bir aygıtın içinde belirli bir toprak var. Bu aygıtın ağzında bir serum borusu var. Depo arazinin yüksek köşesinde duruyor. Bu tarım şekli gıda kontrolünden geçiyor. Korunaklı bir şekilde üretiliyor. Burada yanılmıyorsak bir kök biberden yetmiş kilo biber alındığını gördük. Bu akıllı tarıma örnek gösterilir. Topraksız tarım akıllı tarım için çok elverişli bir üretim şekli. İnsan vücuduna zarar gösteren ürünler üretilmiyor. Ünye’de sonraki adımlarda bu tarım metodunu uygulamak istiyoruz. “