BAŞKAN YILMAZ ”ÇÖP SORUNUNA KALICI ÇÖZÜMÜN ADRESİ ÜNYE ”DEDİ

ordu-buyuksehir-belediye-baskani-enver-yilmaz-emniyet-ve-jandarmanin

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz  süre gelen ve halkın tepkisini çeken çöp konusunda konuştu.

19 ilçemizin 8’inin çöpü Altınordu ilçemizdeki aktarma istasyonuna geliyor, burada ayrıştırılıyor ve kalanı vahşi depolama alanı olarak kullandığımız Fatsa ilçemize gidiyor. İlimiz genelinde 2 tane vahşi depolama alanı var. Fatsa ve çevresinin çöpü Fatsa’daki vahşi depolama alanına, Ünye ve arka bölgelerin çöpü de Akçay’daki vahşi depolama alanına geliyor.

Fatsa ve Ünye Sıkıntılı

 

19 ilçemizin 17’sinde çöple ilgili herhangi bir sıkıntımız yok ancak Fatsa ve Ünye ilçelerimizde sorunumuz var. Ordu’muzda toplamda 2 vahşi depolama alanı, 1 ayrıştırma istasyonu ve 1 de düzenli depolama alanımız var. Çevre Bakanlığı onaylı, AB kriterlerine uygun,  ÇED raporları alınmış ve hukuki kriterleri uygun Çaybaşı İlküvez’deki yerimiz ise Orman Bakanlığına ait bir bölge.

Biz burada 10 milyon TL’nin üzerinde bir masraf yaparak su sızdırmazlığı, ayrıştırması ve arıtması dâhil hazır bir şekilde bekliyor ancak buraya göndereceğimiz ayrışmış bir çöpümüz yok. Cevizdere’ye Akçay’daki ya da Ünye’deki gibi vahşi depolama alanı yapmıyoruz. Yaklaşık 2 dönümlük alanda, Altınordu ilçemizde olduğu gibi ayrıştırma tesisi yapıyoruz. Burada araçlar çöpünü boşaltıyor ve çöpün ayrıştırılması yapılıyor. İşe yarayanlar Ünye Çimentoya, işe yaramayanlar ise araçlarla Çaybaşı İlküvez’deki düzenli depolama alanına gönderiliyor. Burada 70-80 vatandaşımız çalışacak.

Akçay’daki tesis ise bir aktarma istasyonu

 

Akçay’daki tesis ise bir aktarma istasyonu olup, yaklaşık 40 milyon TL’ye ihalesini yaptık. Buradaki çöpten elektrik üreteceğiz. Üretilen elektriğin gelirinin % 41’i Büyükşehir Belediyemizin, kalanı ise yatırımcı firmanın olacak. Dolayısıyla orada çevreye hiç zarar verilmediği gibi çöpten enerji üretilecek.

Exit mobile version