BAŞKAN YILMAZ’DAN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

AAA

NÜFUS SAYIMINDA ÖLÜLERİ BİLE YAZMIŞLAR

Resmi rakamlara göre 1990’lı yıllarda nüfusu 980 bin seviyesinde olan Ordu’nun nüfusunun bugün 730 binler seviyesine gerilemesi ‘sürekli göç verdiği’ şeklinde tartışmalara sebep olurken, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ilin nüfusunun hiçbir zaman 900 bin seviyesine ulaşmadığını söyledi.

1990’lı yıllarda sağlıklı nüfus sayımı yapılmadığı dönemlerde ‘mezarlıklardaki ölülerin bile sayıldığı’ iddialarının yalanlanmadığı Ordu’da nüfus tartışması sürüyor. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) kapanmadan önce Ordu’nun 983 bin olarak açıklanan 1990 yılı nüfusu ile 731 bin olarak açıklanan 2014 yılı nüfusu arasındaki fark tartışma konusu olmaya devam ediyor. Söz konusu rakamlar arasındaki fark Ordu’nun sürekli göç verdiği iddialarını beraberinde getirirken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) teknolojik sistemle yaptığı sayımlar bu iddiaları çürüttü. 2005 yılından itibaren DİE’nin kapanmasıyla hizmet vermeye başlayan ve teknolojik sistemle nüfus sayımı gerçekleştiren TÜİK’in rakamlarına göre, her kişinin bir kez sayıldığı 2007 yılındaki sayımda Ordu’nun nüfusu 715 bin olarak belirlendi. TÜİK’in 2014 yılı sonu itibariyle belirlediği nüfus rakamı ise 731 bin olarak açıklandı.

ÖLÜLERİ BİLE SAYMIŞLAR

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu’nun nüfusunun hiçbir zaman 900 binli rakamlara ulaşmadığını belirterek, ilginç bir konuya dikkat çekti. Eski belde belediye başkanları ile yaptığı bir görüşmede nüfus sayısını yüksek göstermek için ‘mezarlıklardaki ölülerin’ bile sayıldığını öğrendiğini dile getiren Başkan Yılmaz, “Geçmiş yıllarda nüfus sayısına göre devletten daha yüksek pay almak için mezarlıklardaki ölüleri bile saymışlar” dedi.

Başkan Yılmaz, “Bizim nüfusumuz hiçbir zaman 900 binler seviyesine gelmedi. 900 bin seviyesinde olduğunun söylendiği dönemlerde sağlıklı ve düzenli bir nüfus sayımı da yoktu. 900 bin olduğunun söylendiği dönemlerde Ordu’da 53 belde belediyesi vardı. Eski belde belediye başkanlarımız diyor ki, ‘mezarlığa gittim, mezarlıktaki isimleri yazılı kim varsa kaydettik’. Ama şimdi öyle değil. Bir kişi Türkiye’nin neresinde olursa olsun bir kez sayılıyor. Büyükşehir olmadan önce de 731 bindik, şimdi de 731 bindeyiz” diye konuştu.

“YAZIN NÜFUSUMUZ 1.5 MİLYON OLUYOR”

İl dışında yaşayan vatandaşların yaz döneminde gelmesiyle birlikte Ordu’nun nüfusunun ikiye katlandığını da belirten Yılmaz, “Bir örnek vereyim. Şu anda Mesudiye ilçesinde 2 bin kişi var. Ama yazın bu sayı 70 bin oluyor. Bizim il nüfusumuz zaten 700 binlerde. Ama Temmuz ayında sayım yapsak 1.5 milyon oluyor. Devlet bize 731 bin nüfusa göre para gönderiyor ama yazın Haziran’dan Eylül’e kadar 1.5 milyon nüfusa hizmet etmek zorunda kalıyoruz. Şimdi sokaklarda kimse yok ama iki ay sonra o sokaklarda şu saatte kalabalıktan yürüyemezsiniz” şeklinde konuştu.

“SAHİL KESİMDE NÜFUS ARTTI”

Ordu’nun büyükşehir olmasıyla birlikte Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde nüfusun arttığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “Bu süreçteAltınordu’nun nüfusu 10 bin, Fatsa’nın 6 bin, Ünye’nin 5 bin arttı. Nereden geldi bu vatandaş? Akkuş, Gölköy, Aybastı gibi yüksek ilçelerden geldi. Şu anda Ulubey ilçesinde 3 tane yeni ilkokul açıldı. Altınordu ilçemizde 8, Ünye ilçemizde 8 yeni okula ihtiyacımız var. Buna rağmen Akkuş, Korgan, Kumru’da yeni yapılmış YİBO’lar öğrencisizlikten kapanıyor. Buradaki insanlar sağa sola gitmediler, Ünye’ye, Fatsa’ya geldiler” ifadelerini kullandı

Exit mobile version