“Biz ve Yaban, Yunus’ta Tamam” Projesinin Kapanış Etkinliği Gerçekleşti

Ünye Yunus Emre Derneği’nin “Biz ve Yaban, Yunus’ta Tamam” adlı projesinin kapanış etkinliği gerçekleşti.

Şeyh Yunus restoranda düzenlenen programda proje kapsamında gerçekleşen çalışmalara destek olanlara ödülleri verildi.

Toplantının ardından katılımcılar Afrin Şehitleri anısına Şeyh Yunus Emre mevkiine zeytin ağacı dikti.

Yunus Emre’nin bir dönem yaşadığı Ünye’de anılması ve bu çerçevede tüm dünyaya tanıtılmasını amaçlayan projenin kapanış toplantısına Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, İlçe Jandarma Komutanı Esat Can Öztürk, Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan ve dernek yönetim kurulu üyeleri, Ünye’deki sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri ve oda başkanları katıldı.

 “Biz ve Yaban, Yunus’ta Tamam” projesi kapsamında gerçekleşen  ve devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar ARGAN, ”Dünyada camisiz Yunus tanıtmak istiyorlar, biz buna karşıyız, camisiz Yunus olmaz” dedi.

Argan sözlerinde şunları kaydetti;

“Şeyh Yunus Emre Türbesine kamera sistemi kurduk. Bu sistem ile 24 saat boyunca burayı canlı olarak izleyebiliyoruz. Hatta kameranızın bir tanesi kısmen camimizin içerisini gösteriyor. Burada amaç, Camisiz Yunus olmaz. Dünyada camisiz Yunus tanıtmak istiyorlar, biz buna karşıyız.

Yunus Emre varsa orada cami vardır, Yunus Emre varsa orada Cemevi de olabilir. Biz de bunu düşünerek türbenin yanına Alevi Vatandaşlarımızın Semah gösterileri yapabilmesi için alan ayarlamış olduk. Bu çalışmalarımız esnasında burada telsiz üzerinden “ Yunus Emre Erenler yolu” inşa ettik. Burada mübarek gün ve gecelerde yayın yapıyoruz.

Buradan biraz aşağıda Taş cami var, burada Yunus Emre var, 100 metre ileride Veli Dede Türbesi var. Büyükşehir tarafından inşa edildi. Biraz daha aşağıda Menteşe evliyası var. Daha sonra da Tepe mezarlığında bizim dernek olarak yaptığımız Halka Baba Türbesi var. Bunlar Anadolu Selçuklunun son dönemi, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında devletimize, milletimize sahip çıkan din adamlarımızdır. Biz Bu proje kapsamında çeşitli okullarda konferanslar verdik. Öğrenciler getirerek Yunus Emre türbesini gezdirdik. Çalışmalarımızı bir kitap haline getirdik. Ünye Yunus Emre ve Erenler isimli kitabımızı 2000 tane bastık.

Projemiz kapsamında gezi düzenledik. Camimizin dışını Ünye taşı ile yapıyoruz. Bu yollarımızın hepsi asfalt yapılıyor. Bu proje kapsamında Derneği Vakıf üyesi kazandırma çalışmalarına başladık. Ünye de artık bir Yunus Emre Üniversitesi’nin kurulması gerektiğine inandık ve bununla ilgili Ordu’da bazı çalışmalar yaptık. Yeri deniz kenarında bir alanda tahsis edildi. Bu çalışmalar kapsamında bize hepiniz destek oldunuz. Böylelikle çok daha güzel projeler yapacağız” dedi.

Toplantıda konuşan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar,“Burası gerçekten çok müstesna bir yer. Bura ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber özellikle yol akslarının otobüslerin de buraya çıkabileceği hale gelmesiyle ilgili bir çalışma yürütmüştük. Bugün itibariyle sadece TOKİ’nin önünde doğalgaz çalışmaları devam ediyor. Çalışma tamamlanıp Akslar bağlandığında artık otobüslerde Şeyh Yunusu ziyaret edebilecek hele gelecek. Su ile ilgili bir sıkıntı vardı onu da OSKİ Genel Müdürlüğü buranın su ihtiyacını gidermiş oldu. Zor olan bölüm bitti.

Öte yandan camimizin dışı mozaikti ve güzel durmuyordu. Yapmış olduğumuz değerlendirmede belediyemizin de katkılarıyla dış cephenin taş haline getirilmesi ve Ünye taşı kullanılması ile ilgili karar aldık. Bizim bu bölgede Ünye’nin cazibe merkezi olması için çalışmamız gerekiyor. Özellikle bizim Ünye’de inanç turizmi ile alakalı sayılan güzergâhta bir dizi çalışmamız var. İnşallah bu çalışmalarımızla Ünye’ye farklı bir noktaya taşımış olacağız Dernek başkanımıza ve ekibine bu gayretli çalışmaları için teşekkür ediyoruz. Bizim güzel olan her şeyi desteğimiz bundan sonra da devam edecektir” diye konuştu.

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ise; “Biz ve Yaban Yunus’ta Tamam ‘ projesinin kapanış toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Gerçekten bu projeyi yürütenler gönüllü olarak, sevgi dilini kullanarak bu projeyi sahiplenmişler ve her tarafta anlatma gayreti içerisinde olmuşlardır. Bizlerin yaşadığımız coğrafyada hoşgörü, sevgi, saygı, iyilik, güzellik, merhamet hakimse Yunus Emre gibi, Mevlana gibi erenlerin güzel insanların manevi dünyamızı imar ve inşa eden büyük zatların bunda büyük katkıları var. Şeyh Yunus’lar Ünye’mizde çevrelerinde oluşturdukları diğer erenlerle beraber bu yapının oluşmasında büyük rol üstlenmişlerdir.

“Söz Gider Yazı Kalır”

Ünye özeline geldiğimizde bu proje kapsamında  basılan kitaplar çok önemlidir. Söz gider yazı kalır. Bizler ne kadar konuşsak da bunların gelecek nesillere aktarılması, farklı kütüphanelerde bunlara ulaşılabilmesi Yunus Emre’nin Ünye’de de yaşadığı ve o kültüre o bilince, o duruşa sahip çıkıldığını göstermemiz açısından son derece önemlidir.

“Burası Sit Alanı Olarak İlan Edilmeli”

Proje kapsamında yerel yönetimlerimiz, Büyükşehrimiz, Ünye Belediyemiz buranın alt yapısının oluşturulmasında çok güzel faaliyetler yürütmüşler ve devam etmektedir. Burada yollar iyileştikçe, burası bilindikçe, ziyaretçi sayısı arttıkça orada rant artar. Bizim burada yapmamız gereken en öncelikli iş buranın mümkünse sit alanı olarak ilan edilmesi, mümkün değilse Master Planı yapılarak buranın bir imar planının yapılarak bu bölgenin geleceğe dair ufkunu ve atılacak adımları ortaya koyulmalı. Bu anlamda muhit olarak, maneviyat olarak ne kadar güzelse, tabiat olarak da o kadar güzel olan insanların gezip görmek istedikleri bu güzellikleri korumak için bu günden yapmamız gereken en önemli iş bu olsa gerek” dedi.

Exit mobile version