BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLANDI

kimliklendirme 1

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ORDU İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE;

Tarım ve Orman Bakanlığımızca büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması işlemlerine ilişkin düzenleme yapılmıştır. “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği” ile “Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikler hakkında açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal YILMAZ; hayvan hastalıklarının yayılmasına kontrolsüz hayvan hareketlerinin neden olduğunu ve kontrolsüz hayvan hareketlerini engellemek maksadı ile hayvanların kimliklendirilerek kayıt altına alındığını ifade ederek yapılan yönetmelik değişiklikleri hakkında bilgiler paylaşmıştır.

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ yaptığı açıklamada; “Daha önce 3 aylık yaşa kadar büyükbaş hayvanlar küpelenebiliyorken yapılan yönetmelik değişikliği ile artık 6 aylık yaşa kadar büyükbaş hayvanlar küpelenebilecektir. Bu durum küçükbaş hayvanlarda 6 aydan 12 aya çıkarılmıştır. İlimizin coğrafik yapısı ve dağınık yerleşimi göz önüne alındığında özellikle ilimiz için bu sürelerin uzatılması çok önemlidir. İlçe Müdürlüğümüz personellerince aşılama çalışmaları kapsamında zaten 6 ayda bir işletmeler ziyaret edildiğinden artık küpesiz hayvan kalmayacaktır. Yönetmelik değişikliği kapsamında artık işletmeler cezasız bir şekilde güncellenebilecektir. Aşılama çalışmaları esnasında veya işletme ziyaretleri kapsamında, işletmede bulunmayan fakat sistemimizde kayıtlı olan yada sistemimizde kayıtlı olmayan fakat işletmede bulunan hayvanlar eğer il içinden gelmiş ise herhangi bir idari para cezası uygulamadan bu işletmeler güncellenebilecektir. Daha önce bu işlem ceza uygulanmak sureti ile yapılırken halihazırda cezasız yapılacaktır. Fakat il dışından gelen bir hayvan söz konusu ise idari para cezası uygulanmaya devam edilecektir. Bir başka değişiklik ise bildirim süresinin uzatılmasıdır. Daha önce bir hafta olan bildirim süresi 30 güne uzatılmıştır. İşletmelerde yapılan hayvan alım-satım, kesim, ölüm gibi durumları daha önce bir hafta içinde bildirmek gerekirken artık 30 gün içinde bildirilmesi yeterli olacaktır.” dedi.

İl Müdürümüz yapılan bu değişikliklerin yetiştiricilerin işini kolaylaştırdığını belirterek, yetiştiriciler adına Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’ye teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Exit mobile version