A52tv ekranlarında yeni yayın döneminde ekranlara Merhaba diyen İrfan Çavuşoğlu ile Manşet programının ilk konuğu KARTEGDER Başkanı Cihan Çakır oldu.
Canlı yayına katılarak sosyal medya yasası, Ak Parti Ordu İl Başkanı Halit Tomakin’in Ünye’nin il olma konusuna değinen KARTEGDER Başkanı Cihan Çakır, birbirinden farklı konulara çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“Bu Kanun Yolsuzluğa, Usulsüzlüğe, Rüşvete Ve Kanunsuzluğa Davetiyedir”
Dezenformasyon kanunun yolsuzluğa, usulsüzlüğe, rüşvete ve kanunsuzluğa yol açacağını söyleyen KARTEGDER Başkanı Cihan Çakır, “Dezenformasyon denilen bize göre de basın kanunu, sosyal medya yasası meclisten geçti. Tabi bunun artıları eksileri de var öncelikli olarak dikkat çeken 29.Madde bu maddeye odaklanıldığı zaman basın özgürlüğüne basın hürriyetine karşı gerçekten sıkıntılı bir madde olduğunu görüyoruz. Ama diğer alınan kararlara bakarsak özellikle sosyal medya internet haberciliği yapan gazeteler için avantaj olduğunu görüyoruz.
Çağımızda çok fazla internet ve sosyal medya haberciliği var. Bunun kontrolü de zor hatta şu anda kontrolsüz durumda, buna göre bu yasanın çıkması kuralları olması gereksinimi doğuracak. Mesela herkes site kuramayacak Türkiye basın enformasyon kurumunun karar vereceği kurallara göre hareket edecek. Herkes kopyala yapıştır haber yapamayacak, kopyala yapıştır haber kalkacak, öncelikli olarak sitelerine güncel haber atmak zorunda kalacak, artık internet gazetecileri basın kartı alabilecek.
Siteler Basın ilan kurumundan resmi ilan alamıyorlardı onları da alabilecek ama denetimler artacak. 29. Maddeye gelirsek herkesin itiraz ettiği bu madde aslında basının hürriyetiyle çok bağdaşmayacak bir maddedir.
Basın biliyorsunuz ki araştırır, inceler haberi neredeyse yoktan var eder ortaya koyar. Biz hiçbir zaman yargı makamı değiliz daha çok haberleri ortaya çıkaran, kamu ile kamuoyu arasında köprü olan kurumlarız. Burada kötü kişilerin elinde özellikle de nüfuslu kişilerin elinde bu 29. Madde basını susturmak adına kullanabilir. Biz internet üzerinden haber yapıyoruz neye göre halkın oyuna geldiğini anlayacağız. 100 kişi kabul edip 100 kişi itiraz ederse mi veya 10.000 kişi itiraz ederse mi, siyasi gücü kullanıldığında da yine 29. Madde basının elini kolunu bağlayan etken oluyor. Ben 29. Madde taraftarı değilim. Biz zaten araştırmacı bir gazeteyiz. Araştırarak haber yapıyoruz ister istemez bazı belgelere ulaştığımız gibi bazı belgeleri de ispat edecek konumda olamıyoruz. Bana göre 29. Madde yolsuzluğa, usulsüzlüğe, rüşvete ve kanunsuzluğa yol açacak ve yapanları cesaretlendirecektir” dedi.
“Tomakin’e Ünye Tepkisi: Ünye’ye Ordu’dan Hizmet Gelmez”
Ordu’dan Ünye’ye bir fayda olmayacağını sözleriyle söyleyerek tepki gösteren Çakır, Ak Parti İl Başkanı Halit Tomakin’in yapmış olduğu açıklama bize net olarak Ünye il davasında ne kadar haklıdır gösterdi. Halit Tomakin’ Ünye il olunca gelirleri mi artacak ifadesinde bize gösterdi ki Ünye’ye bakış açısı her zaman bu ölçüde ve bizi resmen küçümseyen bir bakış açısıyla karşı karşıyayız. Ünye’nin il olmak için attığı adımların ne kadar haklı olduğunu, ne derecede doğru olduğunu Halit Tomakin onaylamıştır. Halit Tomakin daha öncede Ünye’yi sevmediğini birçok kere açıklamıştır. Ünye’ye Ordu’dan hizmet gelmez. Bize bir kırıntıyı bile vermekten acizler. Belediyeler şu anda krizden kurtulmanın yolunu satışta buldular. Satarak bir yerlere varmaya çalışıyorlar. Bu şimdiki sisteme göre bütün belediyelerin sığındığı bir dayanak bu da tabiki halkı incitiyor. Ünye’nin değerini niye sattıralım veya Ordu’nun değerini niye sattıralım” diye konuştu.
“Ordu Günleri Belediyelerin Göz Boyama İşidir”
Ordu günlerinin belediyeleri göz boyama ve Ordu’nun tanıtımına katkı olmadığını söyleyen Çakır, “Ordu günlerinin 11.’si Maltepe’de yapıldı.Bu günler İstanbul’da 11 yıldan beri gelenek haline geldi. Tabi diğer şehirlerinde yapıyor sadece Ordu’nun değil.Bu günlerin bu bölgeye çok fazla bir katkısı olduğunu sanmıyorum. Oraya giden insanlar zaten Ordu’lu, Ordu’luya neyi tanıtıyoruz. Bu etkinliklerin önemli amacı tanıtımdır. Kendi yörenizi, memleketinizi, herşeyinizi tanıtmak için yaptığınız bir etkinliktir. O zaman niye bunu en çok Ordu’luların olduğu yerde yapıyoruz. Ordu’ların olmadığı yerde yapalım. Başka yerlerde yapalım ki diğer insanlar gelsin merak etsin tanımaya çalışsınlar, yazında gezelim diye programlarda listeye alsınlar. Bu sadece yine belediyelerin sadece göz boyamak için yapmış olduğu bir olaydır” ifadelerini kullandı.
“Ünyespor’un Arkasındayız”
Ünyespor gibi marka tamımın kaderiyle kimsenin oynayamayacağını söyleyen KARTEGDER Başkanı Çakır, “Ünye spor gerçekten zor bir süreçten geçti. Bir başkansız bir yönetimsiz kalmayla karşı karşıyaydı. Osman Karayiğit çıktı zor gününde Ünye Sporu sahipsiz bırakmadı.
Biz 3 maçta 3 beraberlik gördük. Taraftar diyor ki bu takım şampiyon olamaz. Başkan bütün açıklamalarda biz 3 yıllık plan yapıyoruz 3 yılın sonunda mutlu olacağız dedi. Şimdi bunu bile bile takımdan çok şey beklemek yanlış olur. Tabi şampiyon olabilir miyiz, olabiliriz. Çünkü bizim bu grupta Ünye sporun forması yeter.
Ama bizim insanımız çok sabırsız 5-6 ay önce takım yönetimsiz kalacak diye veryansın edenler yönetim istifa diyorlar. Ünye spor gibi marka bir takımın kaderiyle böyle 3-5 kişi oynayamaz. Konuşacaklarsa şuna bakarım Ünye spora ne vermişler. Bugün o stadı dolduranların hepsi ücretsiz içeri girdiler. Ünye spor bizim kırmızı çizgimizdir Ünye sporla çok uğraşmasınlar sabırlı olsunlar gaza gelmesinler .Eğer bu yönetimde giderse 140. 000 kişilik Ünye’den başka başkan bulamayız. Ünye’nin en güçlü başkanını bile kaçırdılar. Dertleri Ünyespor falan değil bu kişilerin. Başkan Karayiğit ve yönetimini rahat bıraksınlar.Biz Ünye sporumuzun arkasındayız” ifadelerini kullandı.
“Basından Korkmanız Seçim Korkusu mu”
2023 şehir buluşmalarında Ak Parti ilçe teşkilatını eleştiren Çakır, “ 2023 şehir buluşmaları kapsamında Ak Parti Milletvekillerinin basından kaçırılması, Ünye’deki Ak Partili siyasileri medyadan korktuğu veya eksiklerini gizlemeye çalışması olarak yorumluyorum. Hayati bir seçime ramak kala basına sansür uygulayan siyasi zihniyeti Karadeniz Radyo ve Gazeteciler Dernek Başkanı olarak meslektaşlarıma yapılmış bir saygısızlık olarak görüyorum. Ak Parti’nin özellikle Ünye’de gerek bürokrat gerekse siyasi temsilcilerini basından kaçırarak gözlerden uzak ağırlamasına söylenecek tek söz korkulacak neyiniz vardır?basından bu kadar korkmanıza sebep nedir? Yoksa seçim kazanma niyetinde değilmisiniz”diyerek sözlerine ekledi.