ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE DUR DENDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü münasebetiyle ilimizde etkinlik düzenlendi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Şeref Kazancı ve Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) Türkiye Ofisi temsilcilerinden oluşan bir heyet, Ordu’daki mevsimlik tarım işçileri geçici konaklama alanlarında incelemelerde bulunduktan sonra Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik çalışmalarda görev alan kamu görevlileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.

Vali Seddar Yavuz ve Vali Yardımcısı Ahmet Arık’ın da katıldığı toplantıda, çocuk işçiliği ile mücadelenin önemine değinildi.

 

Toplantıda bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “Ülkemizde, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda birtakım yasal düzenlemeler yapılmış ve hayata geçirilmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 71. maddesine göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu düzenlenmiş, 72. ve 73. maddesinde, 18 yaşını doldurmamış işçilerin yer ve su altıdaki işlerde çalıştırılmaları ve sanayiye ait işlerde gece çalıştırılmaları yasaklanmıştır. Kanun’un 85. maddesine göre ’16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz’ hükümleri getirilmiştir. İlimizde de, çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik, Dünyaya örnek olacak başarılı çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle fındık hasadı döneminde ilimize gelen mevsimlik tarım işçileri için oluşturulan modern geçici konaklama merkezlerinde; çocuklar için temel eğitim dersleri, spor etkinlikleri, sanatsal etkinlikler, kültürel etkinlikler, halkoyunları, satranç, drama, oryantring kursları gibi kurslar düzenlenmektedir. Ayrıca, sağlıkla ilgili de gebe izlemleri, bebek izlemleri, lohusa izlemleri, 0-24 ay bebek aşıları, çevre sağlığı, kanser taramaları, hijyen eğitimleri, diş sağlığı taramaları hizmetleri verilmektedir. Çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında ülkemizde yürütülen çalışmalara, yalnızca kamu kurumları değil, sivil toplum örgütleri, gönüllü kuruluşlar, işçi sendikaları, işveren örgütleri, eğitimciler ve medya da destek olmalıdır. Çocuklarımıza sunacağımız koşullar onların özelde düzgün bir birey olarak yetişmesine fırsat verirken, genelde toplumumuzun sağlıklı bireyler kazanmasına imkan yaratmaktadır. Çocuklarımıza hak ettikleri yaşam koşullarını sağlamak en temel hedefimizdir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Şeref Kazancı da toplantıda bir konuşma yaparak, “Çocuk işçiliğiyle mücadele alanında 1990’lı yılların başından buyana aktif mücadele veren Bakanlığımız, çocuk işçiliği konusunda çalışma yapan kamu kurum ve kuruluşları, işçi-işveren kuruluşları ve sivil toplum örgütleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamıştır. Bu kapsamda, çocuk hakları ile ilgili faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlara üye olan ve alınan tüm uluslararası kararlara hızla uyum sağlayan ülkemiz, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda başarılı çalışmalara imza atmıştır. Yaşanan gelişmeler istatistiklere de yansımış, 1994 yılında %15,2 olan 6-17 yaş grubundaki çocuk istihdam oranı, 2012 yılında % 5,9’a düşmüştür. Ülkemiz, bu çalışmalar sonucunda 2006 yılında ILO Çalışma Konferansı’nda, çocuk işçiliği ile mücadelede örnek ülke seçilmiştir” diye konuştu.

 

Toplantıda, ILO Türkiye Ofisi Program Yöneticisi Ceren Ababay Tosyalı da sunumda bulundu. Tosyalı, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’nün bu yıl ‘Sağlıklı ve Güvenli Nesil’ teması ile kutlandığını belirterek, “Türkiye’de halihazırda 893 bin civarında çocuk işçi var. Bunların yarısı tarım sektöründe çalışıyor. Ordu’da, 2012 yılından buyana uyguladığımız fındık hasadında çocuk işçiliğinin önlenmesi projesini başarıyla yürütüyoruz. Bu proje sayesinde çok sayıda çocuğun çalışması önlendi. Kurumlar arasında sağlanan çok iyi bir işbirliği bu başarıyı sağladı. Bunun sürdürebilir olması çok önemli. Bu mutlaka sağlanmalı. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için Ordu’da uygulanan modelin, tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılması ve kaynak teşkil etmesi için örnek gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Exit mobile version